• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Test op astma-patiënten

  Proef met pepperspray

  DEN HAAG, 26 JUNI. De politie gaat zich over enige tijd wapenen met een nieuw middel: de spuitbus met pepperspray. Maar voor het nieuwe wapen wordt ingevoerd moet duidelijk zijn hoe mensen met astma-aandoeningen reageren op de prikkelende stof.
  Het ministerie van binnenlandse zaken laat binnenkort speciaal onderzoek houden onder een groep astma-patiënten. Pas als duidelijk is hoe deze categorie reageert, worden twee politiekorpsen, Rotterdam- Rijnmond en Brabant-Noord uitgerust met het nieuwe wapen. Als het wapen daar effectief blijkt, zal de pepperspray landelijk worden ingevoerd.
  Pepperspray is een hulpmiddel voor politie-agenten om zich te verdedigen tegen agressieve burgers. Het middel schakelt iemand enige tijd uit zonder dat blijvend letsel wordt toegebracht. Politie-agenten kunnen er gebruik van maken als de wapenstok geen soelaas biedt en het gebruik van een vuurwapen een te zwaar middel is.
  Als het onderzoek onder astma-patiënten goed uitpakt en het experiment in de twee politie-regio’s slaagt, wordt de pepperspray in de loop van 2001 bij alle politiekorpsen ingevoerd.

  (NRC Handelsblad 26 juni 1999)   Pepperspray op proef bij politie

  DEN HAAG – De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Noord beginnen begin volgend jaar een proef met pepperspray. Daarvoor komt er echter eerst een nader onderzoek naar de effecten van de omstreden stof op vrijwilligers met astma. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. De proef bij de politie zal negen maanden tot een jaar duren. Er komt een begeleidingscommissie die de bevoegdheid heeft het experiment tussentijds bij te stellen of te beëindigen. Het middel mag in elk geval niet tegen groepen worden gebruikt.

  (ANP)