• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • De geheime politie van de staat

    Dupont op Justitie en Veiligheid

    Op 6 december 2016 berichtte De Gelderlander dat de PVDA, SP en de VVD willen dat foto’s van politieagenten ‘geblurt’ worden wanneer ze worden geplaatst op social media of de gewone media. De krant: ‘Het kabinet moet ervoor zorgen ,,dat agenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden”, vindt PvdA’er Ahmed Marcouch, die steun kreeg van onder meer coalitiepartner VVD en van de SP. Agenten die tijdens hun werk in beeld komen, moeten dat vervolgens soms bekopen met beledigingen of zelfs bedreigingen, stelt de PvdA’er. Ook hun privéleven en gezinnen zouden daaronder lijden.’

    Ahmed Marcouch is zelf oud-politieagent en neemt het dus op voor zijn oud-collega’s. Het is wel een vreemde zaak, want de politie doet toch heel goed werk? To protect and to serve? Het volk dienen? Maar blijkbaar is het in de praktijk geheel anders. Blijkbaar is er steeds minder draagvlak voor politie-agenten. De vraag is natuurlijk wel wat er verder nog moet gebeuren om de agenten te anonimiseren. Kleden zij zich voortaan om op de hoek van de straat? Of pas op het bureau? Zijn er veel sollicitaties bij de recherche, want dan kun je in oude burgerkleren? Vertellen agenten voortaan niet meer aan hun vrouw dat ze bij de politie zitten?

    Het is ook nog maar de vraag of het allemaal wel wenselijk is. De politie als anonieme beroepsgroep. Of als geheime beroepsgroep. Geheime politie. Straks verdwijnen de namen van verbalisanten ook uit de processen-verbaal. En ook dat heeft veel voordelen. Onherkenbare agenten die anoniem verklaringen afleggen en in streng beveiligde wijken wonen. Agenten in getuigenbeschermingsprogramma’s. De geheime politie van de staat.

    Is de schaamte zo groot? Zijn er zoveel gevallen van agenten die worden lastiggevallen? In hun eerzame beroep? Misschien hoeven ze zich wel helemaal niet zoveel zorgen te maken, want uit een aantal krantenberichten bleek dat de politieagenten niets te vrezen hebben. Van Justitie tenminste. Lees maar eens mee.

    De NOS op 19 september: ‘Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez.’ De drie anderen worden namelijk niet vervolgd.

    Nu.nl 23 december 2013: ‘Agent die Rishi doodschoot vrijgesproken van doodslag.’

    Algemeen Dagblad op 7 december 2016: ‘Korps haalt opgelucht adem: schietende agent ontslagen van vervolging.’

    Dupont op 4 oktober 2016 schreef over een schietende agent in Rotterdam die een automobilist in een rolstoel schoot en een werkstrafje kreeg in het artikel ‘De piepende rolstoel.’

    Dus eigenlijk maakt het heel weinig uit of de agenten herkenbaar in beeld verschijnen, het zouden misschien juist de magistraten moeten zijn. Die moeten zich pas echt schamen.