• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • De piepende rolstoel

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  Gisteren schreef ik al over het feit dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de politie etnisch profileert. De politie zelf is in deze zaak ontkennende verdachte. De korpschef van de Nationale Politie, Ruud Bik, is tegen racisme en ontkent dat dit plaatsvindt bij het korps waarover hij de leiding heeft. Wetenschappers dus tegen politieagenten.

  Gisteren werd ook bekend dat een Rotterdamse politieagent, Deddy S., een werkstraf van 240 uur krijgt en een maand gevangenisstraf. Nu vermoed de oplettende lezer misschien dat voor een dergelijk strafje de agent een deukje in één van de politiewagens heeft gereden, of de korpschef geen voorrang heeft verleend? Neen, Deddy S. nam in 2012 deel aan een alcoholcontrole toen plotseling Ali Ouaalit aan kwam rijden. Ali werd staande gehouden en moest blazen. En wat bleek? Ali had te veel alcohol gedronken. Ali schrok zo van de gang van zaken dat hij gas gaf en wegreed.

  Nou, die zien we niet meer natuurlijk, denkt u nu. Nou, daar waren de dienstdoende agenten ook enorm bang voor. Agent Deddy S., inmiddels 39 jaar oud dus rijkelijk volwassen, trok onmiddellijk zijn dienstwapen en opende het vuur. De vluchtende Ali werd tot driemaal toe in de rug getroffen. Op 5 september 2016 berichtte het Algemeen Dagblad: ‘Aanvankelijk werd Ouaalit verdacht van een poging tot doodslag op de agent, maar de zaak tegen de man uit Bodegraven werd geseponeerd. Het OM vervolgde wel de agent maar vroeg de rechtbank hem te ontslaan van rechtsvervolging.’

  Dus een meneer wordt staande gehouden en moet blazen en gaat er daarna vandoor. De politie schiet meermalen op de wegrijdende auto. En dan wordt eerst de neergeschoten en zwaar gewonde bestuurder verdacht van poging tot doodslag. Wanneer blijkt dat er helemaal geen sprake is van poging tot doodslag, verzoekt het Openbaar Ministerie om de onterecht schietende agent niet te vervolgen.

  ‘Niet alleen de politieagent maar ook het OM ging in beroep tegen het vonnis. Vandaag diende de zaak in Den Haag. ,,Het leidt bij het OM tot geen enkele twijfel dat de verdachte gerechtigd was zijn vuurwapen te gebruiken,” sprak de advocaat-generaal. Hij vindt dan ook dat de verdachte agent niet strafbaar is en eiste om die reden ‘ontslag van alle rechtsvervolging’ omdat voldoende aannemelijk is geworden dat verdachte deels heeft gehandeld uit noodweer en deels volgens de ambtsinstructie voor de politie.’gaat het AD verder.

  Inmiddels zit Ali voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Scherpschutter Deddy S. heeft gisteren een straf(je) gekregen van een maand celstraf en 240 uur dienstverlening. Het OM is verbaasd over de uitspraak en de politie steunt Deddy S.

  Ali? Ik moet onwillekeurig denken aan Mitch Henriquez. Dood is die. En het OM is al meer dan een jaar bezig te bekijken of de verantwoordelijke agenten moeten worden vervolgd. Etnisch profileren? In mijn ogen lijkt het meer op etnische selectie. En dan heeft nu iedereen het weer over Zwarte Piet. Nou, ik kan wel ernstigere zaken duiden.