• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • De politie wil meer (smeer)middelen

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  2017 is nauwelijks begonnen of de politie haalt alweer alle kranten. Niet omdat er iets is gebeurd. Nee, maar omdat ze iets willen dat ze niet hebben. Ze willen meer middelen, ze willen meer bevoegdheden. Ze willen ook meer steun en sympathie van het volk.

  Tegelijkertijd is in dezelfde periodieken te lezen hoe de verkeersboetes enorm omhoog gaan. Vooral voor kleine overtredingen. Een oud-politieman nota bene in Zwolle wilde aangifte doen tegen de eigenaar van een vechthond die zijn hond heeft doodgebeten, maar volgens de politiemevrouw die hem te woord stond was dat niet mogelijk. In Meppel gaf de politie aan dat een vuurwerkslachtoffer al was overleden toen deze nog leefde en moest toen excuses aanbieden aan de familie die van niets wist, net op het moment dat de man wél overleed. De Telegraaf bericht hoe in Rotterdam een politieagent wordt gesteund door zijn meerderen die van een dakloze zijn winterjas afpakte omdat er een beveiligingslogo op zat. Wel vond de politie het goed dat er nu een discussie over daklozen op gang is gekomen. En in Maastricht blijkt een arrestant overleden te zijn door het gebruik van een nekklem. Uit de cijfers blijken er minder incidenten met geweld tegen hulpverleners te zijn dan voorgaande jaren, maar volgens de politie en de politievakbondsmeneer Van de Kamp kan het echt niet langer. Vuurwerkslachtoffers zijn ook dit jaar weer verminderd, maar de nationalepolitiekorpsmeneer Akerboom vindt dat nu eindelijk zwaar vuurwerk moet worden verboden.

  Wij vragen ons af of de politie eigenlijk wel eens geld uitgeeft aan mediatraining.