• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Een hechte en prachtige familie (De gevallen engel (2))

  Dupont op justitie en veiligheid

  Op 11 maart 2020 schreven wij in het artikel ‘De gevallen engel’ over een politieagent die zijn vrouw doodschoot in Everdingen. Uit het artikel bleek niet alleen dat de collega’s en oud-collega’s van Rene S. hem luidkeels bejubelden op de social media, maar ook dat zij geen enkele aandacht besteedden aan de vrouw van Rene S., Willeke S.-W.

  ‘Vreselijk rust zacht René’, zei oud-collega Lenno K. ‘Voor alle betrokkene, ook mijn oud collega’s van het KLPD/ LE, heel veel sterkte met dit verlies’, zei oud-collega Roy M. Grote aantallen ‘sterkte’, ‘vreselijk dit’, ‘gecondoleerd’ en soortgelijke reacties van oud-collega’s van Rene S. Na de begrafenis werd opnieuw de man die zijn vrouw doodschoot op een voetstuk gehesen:
  ‘Rene, wat was het indrukwekkend vanmiddag. Wat waren er ontzettend veel mensen en wat waren er mooie toespraken. Hieruit blijkt hoe geliefd je was bij iedereen. Rust in vrede.’ Johan B. hield ook een mooie toespraak. ‘ Wat een mooie eervolle speech hield je gisteren, Bulletje. Je hebt op een hele mooie manier verteld hoe S. was, een top gozer. Bedankt!’, zei Stanley D. op Facebook. D. is ‘social media beheerder’ bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. ‘Hé pik, Dankjewel…PRECIES, Dankjewel dat je er bent geweest. Dankjewel voor de mooie en grappige verhalen/ gesprekken. Dankjewel voor je mooie verschijning en prachtige persoonlijkheid. Ga je gekheid maar ook zeker jou persoonlijkheid missen. Rust zacht René Veel liefs Demelza Ps. Pap en mam van René,,, jullie bedankt voor deze mooie en krachtige man.’ zei oud-politievrouw Demelza B. over de man die zijn vrouw doodschoot.


  We citeren nog maar eens uit ons eigen artikel om de loftuitingen voor iedereen zichtbaar te maken. Politiemensen in actieve dienst en oud-politiemensen die een man eren en bejubelen die een ongewapende vrouw van het leven beroofde. Maar als kanttekening willen we daar toch graag bij plaatsen dat toen nog niet voor een ieder duidelijk was wat er nou precies gebeurd was. We wisten toen alleen nog maar dat Rene S. zijn vrouw vermoordde, maar hoe het ging? En zo snel na de dood van een collega is er sprake van rouwverwerking.


  Vandaag zijn we 6 weken verder. We kunnen verschillende dingen concluderen. Ten eerste weten we nu via een familielid van Willeke S.-W. wat er is gebeurd. Ten tweede kunnen wij vaststellen dat de collega’s en oud-collega’s niet alleen geen woord terugnamen van hun loftuitingen voor een moordenaar, maar daar zelfs gewoon mee doorgingen. Ook nadat duidelijk werd wat er precies gebeurd was en zelfs toen familieleden van het slachtoffer duidelijk aangaven veel verdriet te hebben van dat gejubel over Rene en de totale afwezigheid van respect voor de vermoordde Willeke. Zelfs op die verdrietige reacties van een familielid van Willeke werd schamper gereageerd door de politieagenten en oud-politieagenten die blijkbaar de dood van een collega veel erger vonden. Ook al was dat een moordenaar.


  Na het bericht op Facebook van oud-politieman Johan B. aan Rene S. ná zijn dood, werd een reactie geplaatst van een ontroerd familielid van Willeke. Het familielid van Willeke vroeg Johan wat hij bedoelde: ‘Beste Johan, mag ik je vragen wat je doel achter dit bericht is geweest? Het strelen van je eigen ego misschien? Je schrijft namelijk een bericht aan iemand die niet meer leeft… Jouw MAATJE heeft mijn schoonzusje van haar leven beroofd omdat ze hem vertelde van hem te willen scheiden. ZIJN keuze, ZIJN beslissing, ZIJN actie zorgt voor een lege plek in onze familie. Een niet te beschrijven verdriet wat ons keer op keer overmand. Dank zij jouw MAATJE hebben wij vorige week haar 41e verjaardag op het kerkhof moeten vieren! Nu hoop ik echt dat dit je niet nog eens overkomt hoor maar dan in ieder geval even willen nadenken over de andere familie? Want geloof me maar, wij vinden de lofzang over de moordenaar van onze Willeke niet zo tof om te lezen.’


  Een hartekreet van een intens verdrietig familielid. Duidelijk genoeg toch? Maar de reactie van Johan B., de oud-politieman uit Den Haag die die prachtige gevoelige toespraak tijdens de begrafenis van politieman Rene S. hield en daar zoveel complimenten voor kreeg van de collega’s van Rene, was bot en ongevoelig: ‘Ik respecteer jouw mening. Veel sterkte.’
  Veelzeggend is dat de smekende reactie van een familielid werd geliked door maar twee mensen. Beiden burgers. Er kwam geen enkele loftuitende politieman op het idee om het verdriet van een familielid van een vermoord mens te respecteren. Sterker nog, de reactie van Johan B. kreeg vier reacties. Allemaal collega’s en oud-collega’s.


  Johan B. zou het niet laten bij een eenmalig bericht aan zijn vriend Rene S. Op 13 april 2020 schreef hij op het Facebookaccount van de overleden Rene S. opnieuw een bericht terwijl hem door een familielid van Willeke al enkele weken daarvoor duidelijk was gemaakt hoe kwetsend dat was: ‘Heeee, maatje!’ Onmiddellijk geliked door vijf collega’s. Er kwamen ook reacties. Thea S.: ‘Het blijft moeilijk, Johan, ook wij denken nog iedere dag aan hem.’ Een familielid van Willeke merkte op: ‘En denk je dan ook aan Willeke?’ Op die hartekreet volgde geen enkele reactie van de collega’s van politieman Rene S. Geen excuus, geen medeleven voor het slachtoffer.
  Je kunt je wat dingen gaan afvragen nu we iets meer te weten zijn gekomen. Rene S. wordt bejubeld als een ‘topgozer’, een onmisbare collega, een fijne vent. Maar nu blijkt dat zijn vrouw Willeke van hem wilde scheiden. Blijkbaar vond dus toch niet iedereen Rene zo’n fijne vent. Nadat Willeke vertelde te willen scheiden pakte Rene zijn wapen en schoot Willeke dood. Een man die zijn vrouw mishandeld is geen man. Een man die zijn vrouw doodschiet ook niet. Maar de collega’s van Rene vergeten niet alleen het onschuldige en ongewapende slachtoffer, maar walsen ook met ongevoeligheden over de diepbedroefde familie heen.


  Of, zoals politiecollega Demelza B. op Facebook aangaf over de hechte band tussen de agenten op de begrafenis: ‘Wat een hechte en prachtige familie.’ Enige zelfreflectie ontbreekt. Enige controle of opmerkingen van de korpsleiding over een politieagent die moordenaar werd ontbreekt. Wanneer je niet tot die ‘hechte en prachtige familie’ behoort is je leven niet genoeg waard om herdacht te worden en is jouw familie onbetekenend.