• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Een nucleair lek bij de politie?

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  Eén van de beveiligers van de dienst Bewaking en Beveiliging (DBB) wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie uit de politiecomputer aan een criminele organisatie. Premier Rutte zegt dat de veiligheid van Geert Wilders, die ook door deze dienst wordt bewaakt, niet in het geding is geweest. Twee chefs van de DBB zijn zojuist opgestapt.

  Wij keken welk nieuws we konden vinden over de gebeurtenissen en hoe plausibel het is wat er wordt gezegd door de politie.

  Door sommige media wordt de verdachte beveiliger alleen Faris K. genoemd. Andere media noemen zijn volledige naam. (The Post Online 23/2/2017). Deze krant noemt zelfs zijn woonplaats. Vreemd in vergelijking met de zorgvuldig geheim gehouden identiteit van de agenten die worden verdacht van doodslag op Mitch Henriquez. Het zoeken naar meer informatie over Faris wordt wel iets makkelijker met zijn achternaam erbij.

  De broer van Faris, Mohammed K., werd 10 jaar geleden ontslagen bij de Utrechtse politie wegens het lekken van onderzoeksgegevens over een moord aan enkele criminelen. Later werd hij ook verdacht van het verkrachten van een vrouw. Broer Faris werd jaren geleden ook al verdacht van het lekken van informatie aan criminelen tijdens zijn werkverband bij de politie in Utrecht. (Algemeen Dagblad 23-2-2017)

  Faris K. is beschikbaar voor modellenwerk lezen wij op castingnieuws.nl Dat lijkt een vreemde combinatie voor een man die werkt bij de Nederlandse equivalent van de Secret Service. Deze man moet objecten en lokaties verkennen voor de DBB, maar is tevens fotomodel.

  De man zou niet in het bewakingsteam van Wilders hebben gezeten. Op topsy.one/hashtag.php?q=KatTat zien wij een foto staan waarop Faris samen met Wilders staat. Faris doet hier duidelijk aan persoonsbeveiliging.

  Vandaag stapten twee politiechefs op bij de DBB: Theo van der Plas en Michel Baeten. Volgens de politie zelf heeft dat niets te maken met de lekkende agent. (nieuwsnl.org) Theo van der Plas zelf twittert: ‘Net bekend gemaakt dat ik voor een nwe functie ben gevraagd binnen de politie; programmadirecteur Digitalisering en cybercrime .Zin in.’

  Beide politiechefs werkten nog niet lang voor de DBB. Michel Baeten werkte eerst bij de Landelijke Politie waar hij betrokken was bij onderzoek naar de mogelijkheid om drones met roofvogels uit de lucht te halen.(Drones.nl 31 januari 2017) Die drones konden namelijk gebruikt worden om aanslagen te plegen.

  Theo van der Plas werd op 1 maart 2015 benoemd als hoofd Operatiën en plaatsvervangend politiechef van de Landelijke Eenheid bij de Nationale Politie. Hij fungeerde als hoofd Informatie tijdens de nationale Staf grootschalig Bijzonder Optreden (NSGBO) voor de Nuclear Security Summit en de MH17. Hij vervult deze rol momenteel binnen de NSGBO Contraterrorisme/jihad.(algemenebestuursdienst.nl)

  De twee hoge chefs die zijn overgeplaatst waren dus werkzaam om aanslagen te voorkomen, bij een contraterrorismecel en bij een Nuclear Security Summit.

  Wij zeggen niets meer, maar hopen dat de informatie waaraan ons fotomodel kon komen beperkt bleef. Het opstappen van zijn chefs doet iets ergers vermoeden. Nucleair, jihadisme, contraterrorisme. Eens te meer blijkt dat de politie over iedereen steeds meer informatie wil verzamelen, maar met die informatie helemaal niet veilig kan omgaan.

  Dat van die roofvogels lijkt ons echter het ergst.

   

  Update: Gisteren hebben wij in navolging van vele andere media de achternaam van Faris geplaatst. Maar wij komen daar toch op terug. Faris is nog steeds verdachte. De rechter-commissaris heeft zelfs de verdachte onmiddellijk in vrijheid gesteld. Het is niet uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is. Het is vreemd dat onmiddellijk de naam, de antecedenten en de woonplaats van Faris worden genoemd. Dat is bij andere zaken waarbij agenten zijn betrokken ook niet zo. Het is ook vreemd dat er nu pas bekend is geworden dat er al eerder leden van de DBB zijn weggestuurd wegens bepaalde gedragingen. Ook blijkt Faris eerder wel al veroordeeld te zijn. Heel vreemd dat hij dan toch in dienst bij de DBB kon komen. De verantwoordelijken van de screening voor de DBB hebben dus blijkbaar steken laten vallen en hebben blijkbaar ook zelf gelekt en de gegevens over deze affaire op straat gezet. Deze dienst is dus onvoorzichtig met vertrouwelijke informatie over beveiligingsdoelen, maar ook over die van de eigen werknemers. Ook is niet uit te sluiten dat er kinnesinne of jaloezie binnen de DBB zelf een rol speelt. We blijven naar de zaak kijken. Met een verfrissende blik, zoals altijd.