• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Politie provoceerde bewust vreedzaam protest in Wageningen op 4 juli 2020

  In Wageningen kwamen begin juli vorig jaar demonstranten bijeen op het 5 Mei Plein. Sommige mensen droegen spandoeken bij zich tegen de coronamaatregelen. Na een tijdje zocht de politie de confrontatie, zij lokt met politiehonden bewust een reactie van de demonstranten uit. De Wageningse PvdA burgemeester Rumund is teleurgesteld dat hij door de demonstratie een Rotary buffet misloopt.

  Op 4 juli 2020 probeert een groep mensen in Wageningen zijn stem te laten horen tegen de coronamaatregelen. Nu zijn er veel mensen die zeggen dat mensen niet moeten zeuren, maar de vraag is of met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en het recht op manifestaties de rechtstaat niet verder wordt ondermijnd, ook in coronatijd. 

  Aanvankelijk is er niets aan de hand bij de kortstondige demonstratie op het 5 Mei Plein. Toch is er tot in de tuinen van de binnenstad gejaagd op demonstranten. Uiteindelijke opbrengst: zestig arrestanten, een gewonde en niemand vervolgd. Alle arrestanten werden aangehouden voor openlijke geweldpleging waarvan tijdens de demonstratie en op alle beschikbare beelden geen sprake is. Wel openlijke geweldpleging door de politie.

  Bij de demonstratie speelde nog iets anders. Vanaf het begin van zowel de berichtgeving in de media als in communicatie van politie en gemeente is er sprake van hooligans. Bij voorbaat lijkt te worden uitgesloten dat die kunnen of zelfs mogen demonstreren. Aan de hand van Wob documenten en openbare publicaties hier een reconstructie van de gebeurtenissen die dag. Het beeld is ontluisterend.

  Appgroep

  Die zaterdag wordt vanaf negen uur ‘s ochtends er druk gecommuniceerd over demonstranten die naar Wageningen dreigen te komen. Communicatie op politiekanalen en in appgroepen van winkeliers, zoals de appgroep alarm binnenstad, politie (AOV-Teamchef)(Adviseur Openbare Orde en Veiligheid) en gemeente (burgemeester), laten een beeld zien van grote vooringenomenheid.

  Opmerkingen als “Er lopen mensen in de straat”, “Zijn van Hotel de Wereld richting busstation gegaan. Er is sprake van drie groepen in zwarte kleding”, “ik merk een grote groep mannen, allemaal zwartgekleed rondom het 5 Mei Plein en de Hoogstraat. Ze lopen te slenteren en steeds om zich heen te kijken. Zijn er meer mensen die dit merken?”, “Acht mannen nu bij shoarmazaak Cleopatra”, en vele andere opmerkingen worden rondgepompt.

  Het doet Middeleeuws aan, alsof er melaatsen in de stad zijn gesignaleerd. De overheid wil ook geen toenadering en roept burgers op: ‘Als er iets gebeurt, probeer een foto te maken, spreek de groep niet aan, houd u echt afzijdig, binnen blijven, het is een dringend advies, let op het zijn hooligans.’ De angst wordt de wereld in geslingerd. Er lijkt zich een drama van grote omvang te voltrekken.

  Slechts een enkeling knoopt een gesprek aan met de ‘groep in het zwart gekleed.’ “1 persoon vertelt mij net dat het te maken heeft met een herdenking van de grondwet,” is er in de appgroep te lezen. Dat is toch iets heel anders dan hooligans en ramen en deuren sluiten voor de aanstaande Derde Wereldoorlog.

  De hooligans schijnen ook “spandoeken” bij zich te hebben. Het kan niet waar zijn, hoor je in de apps doorklinken. De politie geeft in de communicatie door dat ze “zonder vergunning aan het demonstreren zijn tegen de vrijheid van beperking vanwege Corona maatregelen.” Je hebt nooit een vergunning nodig om je stem te laten horen of te demonstreren al roept de overheid dat altijd, maar dit terzijde. Melden is zelfs niet nodig, al wordt je dan ook van straat geveegd.

  “Een herdenking van de grondwet” zou toch door de overheid omhelst moeten worden? In de communicatie is echter geen sprake van enige toenadering of communicatie met ‘de groep in het zwart’, behalve dan die ene dappere burger die oekazes van de overheid naast zich neerlegt en gewoon iemand aanspreekt.

  Surrealisme

  De nood lijkt zo hoog te worden dat er via de app gevraagd wordt wat de mensen moeten doen. ‘Of ouwehoeren we hier alleen over winkeldiefstallen’, wordt eraan toegevoegd alsof de winkeliers klaarstaan om met stokken de ‘groep in het zwart’ de stad uit te jagen. Weinig overtuigend klinkt er nog ‘geen paniek.’

  Het beeld dat via de apps wordt geschetst is bijna surrealistisch. Een meute die door de straten slentert en een dichte stad, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is op beelden en in sommige berichten. “Er lopen er nu ook een stel op de stadsbrink, Niks aan de hand.” En “Ik sta bij het busstation hier lijkt alles rustig,” zijn de luttele berichten die op een normale zaterdag duiden. Daarnaast zit de politie bovenop de demonstranten die uit allerlei hoeken en gaten lijken op te duiken, maar die overal gespot en in de gaten gehouden worden.

  De observatieteams van de politie en informanten zijn druk aan het inventariseren al vanaf de dag ervoor. En op zaterdag zelf gaan ze in overdrive. ’s Ochtends is al bekend over het verzamelen van enkele mensen in Veenendaal en Wageningen. Daarnaast zijn er natuurlijk de acht man, consumenten, bij Cleopatra en wordt er verder driftig geturfd: “Zie 10 a 12 mannen daar,” “voor het hotel de wereld, 10 a 15 man lopen daar rond,” “bij Lidl 20 a 25 man gespot,” “Bergstraat 50 man gespot,” “deze staan Bowlespark.”

  Bemoedigend zegt de veiligheidsadviseur Wageningen dat “als je geen uniformen van politie ziet, dat niet wil zeggen dat ze er niet zijn.” De politie zou er strak opzitten want “ze zijn undercover.” De politie zou erbovenop zitten, maar in de communicatie lijkt het erop dat de aantallen gierend uit de bocht vliegen. Zijn het eerst kleine groepje demonstranten al snel duiken er grotere aantallen op.

  Het begint met “80 … bij Ouwehands dierenpark,” vervolgens “on0553 meer dan 100 man.” De Gelderlander doet ook een duit in het zakje met 200 personen. De politie gaat daar weer overheen: “on4091 totaal 250 a 300 man,” en ten slotte spreekt de burgemeester over “350 tot 400 hooligans.” Het is alsof het centrum van Wageningen op ontploffen staat.

  Vrijheidsstrijders

  Het vreemde is dat er nog steeds niets aan de hand is. Er heeft zich een groep verzameld op het 5 Mei Plein bij hotel de Wereld. Die maakt zich niet op voor een aanval op iets of iemand, maar voor een staatsieportret. Het is bijna liefelijk hoe zij een groot wit spandoek op de grond uitspreiden met de tekst “… vrijheid … supporters united Freedom fighters.”

  Om te voorkomen dat het spandoek wegwaait wordt het strak gehouden door vijf plantenpotten met tuinkruiden. De demonstranten houden ook nog een groot wit spandoek met de tekst ‘vrijheidsstrijders’ vast. Er is veel werk gestoken om de letters te verfraaien. Een van de demonstranten loopt nog even naar voren om een prop papier opzij te schoppen die het beeld verstiert. Dan zijn ze bijna klaar.

  Een ander demonstrant wil echter zijn eigen kleine zwarte spandoek voor het spandoek met vrijheidsstrijders hangen en wordt daarover aangesproken. “Not done.” De menigte is uitgelaten, niet omdat ze de confrontatie aan het zoeken zijn, maar omdat het ze gelukt is een statement af te geven, ondanks alle aanwezige politie en het verbod van de overheid. Missie geslaagd.

  Terwijl dit liefelijke schouwspel, een soort modern schutters staatsieportret, zich afspeelt, zit de burgemeester totaal in de penarie. Want hij gaat zijn Rotary buffet missen. My god!  “Ik moet inschatten of het verantwoord is naar de wijngaard op de Wageningse Berg te gaan. Ik heb daar een bijeenkomst,” is het eerste bericht over het etentje via de app. Er worden 50 personen verwacht, ongeveer hetzelfde aantal dat op dat moment op het 5 Mei Plein de grondwet herdenkt.

  Een ambtenaar oppert om af te zeggen, maar de PvdA burgemeester had zich er zo op verheugd. “Ik zou het afblazen op de wijngaard. Als ik de filmpjes zie. Ik vind het heftig.” Nee die heftigheid gaat niet over het buffet maar over de ‘vrijheidsstrijders.Moet de burgervader daar misschien heen?

  Nergens in de stukken van de overheid wordt er door enig ambtenaar ook niet door de burgemeester gesuggereerd om eens met de demonstranten te gaan praten. De Rotary blijft namelijk lonken: “Ik denk dat de bijeenkomst al begonnen is. Inloop was om 16.00. 17.00 uur bestuurswissel Rotary met buffet. Moet er iemand even langs om ze te adviseren?” Of de burgemeester uiteindelijk nog van de restjes van het buffet heeft kunnen genieten is niet bekend.

  Hoofd koel

  De enige functionaris die zich in alle vermeende hectiek zijn of haar hoofd koel houdt is een hoofdofficier van justitie. Even na drie uur: “HON (Hoofd Ondersteuning) … geeft aan dat de-escalerend optreden voorkeur heeft en geeft geen toestemming voor aanhouding.” Ook als de groep demonstranten bezig is aan hun staatsieportret blijft de officier dwarsliggen: “Hoofdofficier … vindt … de-escalerend moet optreden.”

  Vervolgens provoceert de politie de demonstranten hoewel die uiteindelijk betrekkelijk rustig blijven want al wordt er wat gegooid, meer dan wat tuinkruiden is het niet geweest. Op de beelden van de camerawagen en van alle mobiele telefoons van de winkeliers, observatieteams en demonstranten zelf is niets strafrechtelijks vastgesteld. De politie geeft natuurlijk de demonstranten de schuld “HOHA (Hoofd Ordehandhaving): Het spatte uiteen toen … uitstapte. Zij deden maskers/gezichtsbedekking voor en gooiden met attributen naar ME.”

  Wie eruit stapte en de lont in het politie kruitvat aanstook wordt niet openbaar gemaakt, maar dat zijn de Oscars, politiehonden. En de politie bestempelt de inzet van die Oscars als een bewuste actie om op te kunnen treden tegen de demonstranten. Escaleren dus, niet de-escaleren.

  Zodra de politie los gaat twittert de politie Gelderland in reactie op kritiek op de sociale media dat er is gevorderd om zich te verwijderen: “Demonstreren is een recht van iedereen, alleen wanneer je de openbare orde verstoort kunnen we je vorderen om weg te gaan. Als je hier gehoor aan geeft, hoef je niet aangehouden te worden.” De NOS neemt de tweet van de politie integraal over.

  De politie twittert diverse keren over de verstoring van de orde, maar observaties en beelden tonen geen enkele verstoring aan. Eenheden die informatie verzamelen melden: HIN (Hoofd Informatie)/HHN (Hoofd Handhaven Netwerken): … geen vernielingen, geen schade, geen gewonden. … Ook filmpies gekregen van omstanders en beelden op social media …” En achteraf schrijven twee agenten: “Wij verbalisanten hebben de beelden bekeken en hebben geen strafbare feiten en geen relevante zaken gezien op de beelden.”

  Ook is er niet gevorderd. De eenheid die over de opsporing gaat meldt: “HOPS (Hoofd Opsporing): Eigenlijk hadden we eerst moeten verordenen om plein te verlaten.” Achteraf zegt een politiefunctionaris dat “er GEEN bevel is gegeven aan de hooligans om zich te verwijderen” (hoofdletter uit het bericht). De agent voegt daar aan Toe: “Nadat de groep zich uit de voeten maakte zag en hoorde ik van de eenheden dat de groepen zich weer verenigden en zij kwamen weer richting … gelopen. Hierop is het bevel gegeven om de eerste groep van 4 personen aan te houden.”

  Die laatste opmerking van de agent laat zien wat er vervolgens gebeurde. In korte tijd werden er her en der in Wageningen zestig mensen aangehouden. Er vond duidelijk een jacht plaats. Uit een proces-verbaal van de politie: “Ik reed met ons voertuig over de Hoogstraat. … Ik zag een persoon over de Schuijlensteeg lopen. Deze persoon … aanhouden. … Ik zag op de Walstraat 3 mannen staan. … Wij hebben deze mannen aangehouden … gaan. Verderop op de Walstraat zagen ik 5 mannen lopen. … leden om deze mannen aan te houden. Vervolgens zijn we naar het Salvadorplein gereden en hier zag ik 5 man lopen. Ook hier … deze mannen aan te houden.”

  Gekleurde berichtgeving

  Niet alleen de NOS, die een twitter bericht van de politie integraal overneemt, schrijft over de demonstratie vanuit het politie perspectief. De Gelderlander heeft het over confrontaties met de mobiele eenheid en dat de politie informatie had dat Hooligans de openbare orde wilden verstoren: “Op en rond het 5 Mei Plein is het tot confrontaties met de mobiele eenheid gekomen.” Nu.nl schrijft dat “een groep demonstranten zaterdag de confrontatie heeft gezocht met de Mobiele Eenheid (ME) op het 5 Mei Plein in Wageningen.” Omroep Gelderland bericht hetzelfde, maar schrijft nog wel over de spandoeken van de demonstranten.

  PvdA burgemeester Rumund krijgt in de Gelderlander alle ruimte om zijn verhaal te doen. Hij zegt dat de “demonstratie niet aangevraagd was en niet vergund,” alsof er een vergunning nodig is.  Hij zegt dat hij de opdracht heeft gegeven om de demonstratie te beëindigen, maar rept niet over de de-escalatie oproep van het openbaar ministerie, de bewuste provocatie van de politie, het niet vorderen, het jagen op demonstranten en het feit dat niemand wordt vervolgd. De Gelderlander stelt geen kritische vragen. De burgemeester kan geschokt zijn: “Dit zijn we niet gewend hier.”

  Opvallend bij alle berichtgeving is dat geen van de journalisten een demonstrant heeft gesproken. Ook twitter berichten die een ander verhaal vertellen komen in de mediaberichten niet terug. De politie volgt de berichten op sociale media en schrijft in een verslag: “Kritiek is gericht op de politie. Men keurt het af dat de politie met geweld begint door mensen aan te houden.”

  Los van de vondst van twee busjes pepperspray, waarvan er een leeg was, zijn de zestig arrestanten niet verder vervolgd. De aanklacht was echter fors artikel 141a van het Wetboek van Strafrecht (WvSr) met de mogelijkheid tot een straf van drie jaar. De inzet van het strafrecht was al voor de demonstratie de grond van de aanhoudingen. Over het al dan niet gedogen van de demonstratie op het 5 Mei Plein wordt zowel door de politie als de burgemeester niet gesproken.

  “Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.,” staat in de politie stukken. De eenheid verantwoordelijk voor de opsporing ziet ook wel ruimte voor de inzet van de voetbalwet: “13:35 HOPS meldt dat er binnen de voetbalwet ruimte is om gasten aan te houden Vermoeden is echter dat ze dit niet doen.” Met ‘ze’ wordt naar alle waarschijnlijkheid het openbaar ministerie bedoeld.

  Volksgezondheid

  In de Gelderlander spreekt burgemeester Rumund nog over de volksgezondheid, maar in de stukken komt dat woord niet voor. Vraag is ook of de tientallen demonstranten een groter gevaar waren voor de volksgezondheid dan de tientallen bezoekers aan het Rotary buffet, maar de Rotary komt in de media in het geheel niet ter sprake.

  Eigenlijk is het optreden van de overheid en de media een schoolvoorbeeld van het voeden van het ongenoegen van veel mensen. Dat is misschien een beperkte groep zoals de sociale media surveillance van de politie schrijft: “Dit betreft een beperkte groep die zegt dat politie iets uitlokt. Ze proberen ons als agressor neer te zetten die uitlokt, niet over feitelijke handelingen.”

  De politie lijkt dan ook zich vooral zorgen te maken over het slaan en schoppen van agenten, maar concludeert: “Er zijn geen vervelende acties op de beelden te zien, zoals slaan etc.” De hardhandige arrestatie van Jeroen Deventer in Wageningen haalde echter wel Dumpert met meer dan een miljoen views en de Gelderlander. Een kleine smet zal de politie gedacht hebben.

  Geen woord over de arrestant die in het ziekenhuis terecht kwam of alle arrestanten die onterecht zijn aangehouden, ook niet in de media. What’s new in coronatijd.

   

  Artikel als pdf

  Observant #76 / april 2021 Integraal Appel, Nepwetenschap van Tilburg University (pdf)

   

  Wob stukken

  Wageningen 4 juli 2020 documenten gemeente

  Wageningen 4 juli 2020 documenten politie eenheid Oost Nederland

  Wageningen 4 juli 2020 documenten politie eenheid Utrecht

  Spandoek met tuinkruiden

  Nu weg, anders word je aangehouden

  ‘Lyd! Lydiaaa!’ Jeroen kijkt terug op hardhandige arrestatie bij coronaprotest Wageningen

   

  Bijlagen uit de Wobstukken van de politie en gemeente

  Een bloemlezing uit de Wob documenten, schrik niet, winkeliers verklikken u als u in de straat loopt en u niet past in het consumenten beeld, de burgemeester is vooral bang dat hij een etentje mist, de politie arresteert omdat het in het draaiboek staat en was de media op zoek naar een mooie rel?

  Actie & Besluitenlijst SGBO Demo’s 2020, document 2

  ‘Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.

  … heeft beelden. Ook filmpjes gekregen van omstanders en beelden on social media. Deze beelden moeten …

  Communicatie over inzet op 04-07-2020 wordt afgestemd in driehoek Wageningen en met voorzitters veiligheidsregio GLM en MN

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 13.00 uur, Nijmegen, document 4

  HOHA MNL: naar Wageningen i.v.m. symbool van de vrijheid en niet zozeer relschoppen. Evt. aanhouden bij …

  Wat staat ons te doen: Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 14.00 uur, Nijmegen, document 5

  HOHA: OvD GLM Wageningen e.o. gaat ter plaatse om te kijken wie/wat aanwezig is. … meldde dat een groep van 5 rare types bij “De Wereld” staat. … probeert een foto te maken. Hebben wij verkenning t.p.? Actie HOHA

  HMOB: Eenheid die aanwezig is in Veenendaal/Wageningen heeft geen bijzonderheden geconstateerd.

  BLOOS/IRS: HIN meldt dat wij in BLOOS Utrecht vernoemd staan. Afgesproken wordt dat wij BLOOS en IRS zullen vullen, 1 en hooligans:

  HOHA: Rondje zal gemaakt worden hoe de stand van zaken op straat is. … in Wageningen, lopen met GPS en zijn aan het snuiven. Groep van 15 personen. OvD kan ze eventueel vorderen om het gebied te verlaten als zij zich als groep manifesteren.

  HCOM: Telegraaf heeft artikel gepubliceerd dat er in Utrecht 1000 mensen verwacht worden die willen gaan demonstreren.

  Actueel: 14.58 uur: Het aantal hooligans in Wageningen loopt op. … gaat t.p. Via HOHA wordt contact gelegd om te kijken of er tot aanhoudingen overgegaan kan worden. AC zal lijn leggen met OM. HOPS heeft voorstel gedaan dat wij 25 / max. 30 verdachten afhandelen voor MN.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 15.50 uur, Nijmegen, , document 6

  HIN: Hooligans hadden zich verzameld op diverse plaatsen en zijn uitgekomen in Wageningen bij Hotel de Wereld en hebben daar acte de presence gegeven. In Utrecht is het rustig.

  HOHA: Nog steeds zijn … bezig in Wageningen en worden nog aanhoudingen verricht. Het spatte uiteen toen … uitstapte. Zij deden maskers/gezichtsbedekking voor en gooiden met attributen naar ME. Geen meldingen van materiele schade, geen burgers verwond. Er wordt in de omgeving gesurveilleerd. … heeft beelden gegeven en is vervolgens weer vertrokken naar Utrecht. Rust is wedergekeerd.

  HOPS: Ongeveer 50 aanhoudingen verricht in Wageningen. Verandering strategie! De eerste 28 arrestanten gaan … en worden daar afgehandeld. De overige arrestanten gaan naar … De totale afhandeling zal in ON terecht komen i.v.m. het grondgebied waar de demo heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat er nog werk achteraankomt. Inmiddels is het vervoer geregeld. … deze wilden zij zelf houden. Aanhouding artikel141A (openlijke geweldpleging in groepsverband) met aanhoudingsverbaal door Utrecht gemaakt. Ook foto’s worden gemaakt. Verdachten worden opgevangen op … om goed voorgeleid te worden.

  HCOM: Boeren: de communicatie op social media valt mee. Wageningen trekt alle aandacht. Niet duidelijk hoeveel betogers er geweest zijn, waarschijnlijk 500. Social media geeft aan dat de politie het uit lokt. Social media wordt gemonitord zodat we valse berichten kunnen herkennen. In Utrecht zijn 5 aanhoudingen verricht.

  Algemeen beeld: Een grote … zochten niet de confrontatie met de ME. Ze droegen gezichtsbedekking en gooiden met voorwerpen. Geen massale aanval op de politie. Opkomst was een verrassing: er waren er eerst 20 a 30 en binnen korte tijd meer dan 100. Wat zegt ons dit? Ze hebben statement gemaakt bij hotel De Wereld. Nu zijn ze klaar in Wageningen. Waarschijnlijk blijven we hier verschoond van verdere acties. Wat verder is “ontsnapt” gaat richting Utrecht. Wij zijn er zonder vernielingen van af gekomen. Winkels in Wageningen zijn wel dicht gegaan, dit was afgestemd tussen winkeliers en bestuur. We hebben tientallen aanhoudingen verricht. Het betrof een groep van 200 die op verstoring van de openbare orde uit waren. In Utrecht gebeurt nog wel wat. De oorspronkelijke demo was aangevraagd van 17.00 – 20.00 uur. We blijven monitoren.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 18.00 uur, Nijmegen, document 7

  HCOM: Landelijk is een gunstig beeld te zien. Politie was voorbereid en grijpt in waardoor het rustig bleef. Op social media wel reacties op beelden van aanhoudingen. Dit betreft een beperkte groep die zegt dat politie iets uitlokt. Ze proberen ons als agressor neer te zetten die uitlokt, niet over feitelijke handelingen. Er zijn geen vervelende acties op de beelden te zien, zoals slaan etc.

  HOHA: … rondopen in Wageningen. Een … uit het centrum en staat aan rand van Wageningen … is bezig met afvoeren van arrestanten. … oefent controle uit op mensen die nog in Kleine groepjes aanwezig zijn op terrassen in Wageningen. … zegt dat opgeroepen wordt massaal naar Wageningen te komen. In Utrecht geven ze aan dat appgroep oproept om naar Utrecht te komen. Daarom is nog … de rand Wageningen. Afgestemd met HOHA MN. Inventariseren of afschaling vroege dienst kan. De vroege dienst kan overgenomen worden. ATW was al landelijk ingesteld. Een demonstrant … Hij is naar ziekenhuis gebracht, maar was niet aangemeld dus moet mee teruggenomen worden. Eenmaal is een por gegeven met wapenstok.

  Conclusie: De situatie in Wageningen normaliseert zich. Nog niet zover dat het helemaal normaal is, maar het lijkt het naar toe te gaan. … als die nog ter plaatse is). Om 19.00 uur is daar waarschijnlijk een beeld van. Vanuit Utrecht wordt gemeld dat alles m.b.t. demonstraties klaar is. Demo in Utrecht was georganiseerd … Officieel heeft de demo niet plaatsgevonden. Bij deze demo zouden de hooligans zich bij aansluiten. Dat de demo is afgesloten zegt niets over de hooligans. In totaal 15 aanhoudingen daaromheen.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 20.00 uur, Nijmegen, document 8

  HHN: De Burgemeester van Wageningen heeft via een tweet laten weten dat door goed opgetreden de situatie onder controle is.  Vanavond vindt nog een persconferentie plaats, waar de Burgemeester van Wageningen zijn dank uitspreekt voor de inzet van de politie.

  HOPS: We hebben 51 aanhoudingen. Aanhoudingskaarten zijn gemaakt. Allemaal zijn zij voor hetzelfde feit aangehouden. … Er is goed en snel ingegrepen. We hebben de angel eruit gehaald. Eigenlijk hadden we eerst moeten verordenen om plein te verlaten. … Er valt straks een beslissing. Afstemming hierover vindt plaats met het OM. Er is ons veel aan gelegen dat we alles goed onderzoeken. … heeft beelden. Ook filmpies gekregen van omstanders en beelden op social media … Actie HIN/HHN … geen vernielingen, geen schade, geen gewonden. Dit maakt voor … dat er een andere inschatting gemaakt wordt, dus dat er waarschijnlijk veel mensen naar huis gestuurd worden.

  Quicklog: ‘actiejournaal’, document 9

  14:58 uur: Het aantal hooligans in Wageningen loopt op … gaat t.p. Via HOHA wordt contact gelegd om te kijken of er tot aanhoudingen overgegaan kan worden. AC zal lijn leggen met OM.

  15:15 uur: HOPS geeft aan dat wij ons op moeten maken voor aanhouding en afwerking van 80 a 90 aanhoudingen.

  15:20 uur: HON regelt … geeft aan dat de-escalerend optreden voorkeur heeft en geeft geen toestemming voor aanhouding

  16:04 uur: AC neemt contact op met AC MN. Het is erg druk in Wageningen. Veel aanhoudingen.

  16:12 uur: Terugkoppeling AC aan EL: Er worden 120 aanhoudingen verwacht. BM Wageningen heeft toestemming gegeven voor inzet …  ingezet. Overleg geweest met hoofdofficier. … wilde eerst niet dat overgegaan werd tot aanhouden. Zij heeft overleg gehad … Er wordt nu aangehouden.

  Mutaties uit het journaal demonstraties, document 10

  17:10 -3 gaat gewonde arrestant overbrengen naar … en daarna overbrengen naar …

  18:00 -3 gaat de arrestant terugbrengen naar Wageningen om de arrestant over te geven aan arrestantenvervoer als ze klaar zijn in ziekenhuis.

  18:20 -3 zit nog steeds met arrestant in ziekenhuis

  19:00 -3 komt met de gewonde arrestant naar … na overleg Hops.

  WhatsApp berichten, document 11

  04-07-20 21:13 … Beste collega’s, het sgbo is ontbonden en na afloop kan er gesteld worden dat er veel werk verzet Is. In totaal 51 aanhoudingen (Oost NL en MNL samen). Het is bijzonder dat er twee thema’s tegelijkertijd speelden … en hooligans). Duidelijk is wel dat dit na vandaag niet stopt. Handhaven netwerken is nieuw voor onze eenheid.

  E-mail naar aanleiding van de demonstratie, document 17

  Maandag 13 juli 2020 RE: Feedback inzet Wageningen

  Wij zijn met meerder groepjes, sowieso … wel daadwerkelijk in het centrum van Wageningen geweest en hebben … (Aanhouden mocht niet en er was ook geen mogelijkheid voor vervoer)

  Woensdag 8 juli 2020 17:32 RE: Feedback inzet Wageningen

  Dat klopt. Als een collega daadwerkelijk samen met … heeft opgetreden, althans in de gevaar zetting is geweest, dan heeft hij/zij daar recht op. Het enkel inzet … op afstand kijken of verblijvend op het bureau geeft geen recht op vergoeding.

  SGBO Logging, document 18

  13:35 HOPS meld dat er binnen de voetbalwet ruimte is om gasten aan te houden … Vermoeden is echter dat ze dit niet doen.

  13:50 TC Wageningen belt dat … ziet bij cafe de Wereld aldaar.

  14:00 SGBO bijeenkomst, geen aanvullingen op beeld. HIN weet geen nieuwe info, bemoeilijkt beslissing voor ingrijpen ja dan nee.

  14:12 … meld dat 3 groepen in zwarte kleding nu richting busstation lopen, ook een groep door de hoogstraat.

  14:40 … meld dat ze 20 relschoppers zien op 5 mei plein, donker gekleed, ze hebben gezien dat ze gesnoven hebben in de auto. …

  15:29 Via AC komt binnen dat BGM Wageningen toestemming geeft voor inzet …

  15:40 Hoofdofficier … vind … de-escalerend moet optreden

  15:47 Bovenstaande mislukt doordat … uitstapt en wordt bekogeld en dus optreed.

  15:50 8 aanhoudingen op 5 mei plein

  16:00 groep van oorspronkelijk 30 personen blijkt te zijn gegroeid tot 150 relschoppers

  16:37 … haakt af omdat ze geen gekke dingen zien vanuit …

  WhatsApp berichten, document 19 (zie ook gemeente stukken)

  04-07-20 15:06 – … – Nog 22 vanaf de Parkeerplaats Gerdesstraat richting 5 mei plein

  Twitter berichten van de politie, document 22

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar het is wel aan ons om de openbare orde te handhaven. Als men die verstoort en niet luistert naar vorderingen om weg te gaan, kun je worden aangehouden.

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  Demonstreren is een recht van iedereen, alleen wanneer je de openbare orde verstoort kunnen we je vorderen om weg te gaan. Als je hier gehoor aan geeft, hoef je niet aangehouden te worden

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  Hoi … demonstreren is zeker een recht van iedereen. We hebben alleen mensen aangehouden die niet luisterden naar onze vordering om weg te gaan. We kunnen Je vorderen om weg te gaan als Je de openbare orde verstoort. Inmiddels is de situatie weer rustig.

  Twitter berichten van de politie, document 23

  We hebben tientallen aanhoudingen verricht in #Wageningen. Er was een groep van meer dan 200 mensen. We hadden informatie dat er veel hooligans tussen zaten die de openbare orde wilden verstoren.

  We hebben hen gevorderd om te vertrekken (1/2)

  Twitter berichten van de politie, document 24

  Degenen die niet luisterden naar de politie en dus niet wilden vertrekken in #Wageningen zijn aangehouden. Er zijn geen grote confrontaties geweest, er zijn wel voorwerpen gegooid naar de politie (2/2)

  Intranet van de politie, document 25

  Het zwaartepunt bleek gisteren, qua aanhoudingen, in Wageningen te liggen. … demonstranten. Daarnaast hadden zich ook andere groepen verzameld in … en Wageningen.

  Algemeen commandant van het SGBO: “We kregen vanuit het SGBO in … waren die uit waren op geweld. Daarom stonden we ook in Oost-Nederland op scherp.

  Ook … is trots op het werk dat door de collega’s geleverd is. “Ik ben blij dat er geen heftige confrontaties zijn geweest, maar dat we op basis van informatie snel de juiste mensen konden aanhouden. Met zoveel aanhoudingen is het werk nog niet klaar, …

  Journaal HOPS SGBO 04 juli 2020 Wageningen, document 28

  Aanleiding: Vanuit piket HOPS opgeroepen voor een SGBO ivm mogelijke samenscholing van voetbal hooligans in Wageningen (Eenheid Oost Nederland). Mogelijk een direct verband met een lopend SGBO in Midden NL (Utrecht) waar samenscholing of een demo niet is toegestaan ivm Corona. Midden NL heeft een voorbereidend SGBO gedaan en aan de opsporingskant een plan gemaakt voor de afhandeling van verdachten. In Oost NL hebben we dat niet omdat de melding dat ze naar Wageningen komen pas in een laat stadium bekend werd. In eerste aanleg maken we gebruik van de staande organisatie van de politie. Daarmee doelend op de lokale recherchediensten.

  Vast kwam te staan dat er in Wageningen geen noemenswaardige schade in aangericht en geen politie en burgerslachtoffers

  Overzicht totaal: Totaal 61 verdachten, waarvan één een vals ID heeft gebruikt, In Wageningen zijn dus 60 personen aangehouden voor artikel 141 aWvSr.

  Document 29

  Dit document is een lijst van aangehouden verdachten. Deze lijst wordt deels openbaar gemaakt. Opgemerkt wordt dat het gaat om 60 personen, één persoon is twee keer vermeld op de lijst.

  Mutatierapport meldkamer, document 31

  13:59u: bij hotel de wereld

  14:00u: rtic nee

  14:00u: zie 10 a 12 mannen daar

  14:34u: voor het hotel de wereld, 10 a 15 man lopen daar rond

  14:42u: … hebben er een slecht gevoel bij

  14:49u: bij lidl; 20 a 25 man gespot.

  14:50u: bergstraat: 50 man gespot

  14:52u: deze staan bowlispark

  14:54u: … komt vanuit tiel

  14:56u: groep staat nu voor hotel de wereld

  15:05u: 80 … bij ouwehands dierenpark

  15:07u: on0553 meer dan 100 man

  volginc 196307: … ze lopen in het centrum van wageningen bij …

  15:10u: on4091 totaal 250 a 300 man

  15:2su: volginc 196328: service module: op het 5 meiplein staat een grote groep jongeren volginc 19 6328: 1 wpg (subsidiair 1) 1 mld vind het nazi achtig volginc 196328: en een dreigende sfeer hebben terugbellen: telefonisch

  15:29u: … zich verzamelen bij het hotel

  15:47u: 8 x aanh bij 5 mei plein

  15:47u: 5 x aanh grebbeberg

  15:58u: 20 man churchilplein

  16:12u: cafe de kater, op de markt, zouden ook groep binnen zitten

  16:13u: 20 a 30 man binnen

  16:55u: lokatie bosrandweg 20 wageningen. bij het azc. houden zich demonstranten op.

  10 stuks. zijn geen auto’s bij.

  Proces-verbaal van bevindingen, document 33

  Op zaterdag 4 juli 2020, was ik verbalisant werkzaam in de functie van … … konden naar de opgegeven plaats. Daar aangekomen zag ik dat er zich op het 5 mei Plein te Wageningen een grote groep hooligans had verzameld. deze groep was over het … Ik hoorde dat de gehele groep allerlei leuzen riep. Ik kon vanuit het … niet horen wat er werd geroepen in de richting van de politie. Ik zag verder dat de groep diverse spandoeken op de grond had gelegd en met zich voerde. Ter plaatse gaf ik het … innam werden er diverse voorwerpen richting de politie gegooid. Verder waren er diverse hooligans welke probeerden de politie uit te dagen. Ook zag ik dat diverse personen de groep aan het opruien was. Verder zag ik dat … met zich meedroegen en hiermee in de richting … zwaaiden. … en stoof in diverse groepen uiteen. Er is GEEN bevel gegeven aan de hooligans om zich te verwijderen. …

  Nadat de groep zich uit de voeten maakte zag en hoorde ik van de eenheden dat de groepen zich weer verenigden en zij kwamen weer richting … gelopen. Hierop is het bevel gegeven om de eerste groep van 4 personen aan te houden. Hieronder zaten ook de drie personen welke in eerste aanleg de groep aan het opruien … aanhouding zijn er in de stad Wageningen diverse groepen hooligans aangehouden. Na aanhouding bleken deze personen … In totaal zijn er 51 hooligans aangehouden in het centrum van Wageningen. Bij de aanhoudingen …

  Proces-verbaal van bevindingen, document 34

  Ik, verbalisant, … brigadier van politie Eenheid Oost-Nederland, verklaar het volgende:

  Op zaterdag 04-07-2020 omstreeks 1500 uur bevond ik mij …

  Daar kregen wij later de opdracht om te gaan naar het 5 meiplein te wageningen. Daar hadden zich ongeveer 200 man verzameld.

  Ik zag dat op het moment dat de … uit hun voertuig stapte

  dat er van uit de groep demonstranten werd gegooid. Dit waren kennelijk blikjes en dergelijke.

  Ik zag dat de groep in de richting van het centrum van Wageningen liep. … Wij reden via Bevrijdingsstraat richting het 5 meiplein. Ik zag een grote groep waarvan de meeste in het zwart waren gekleed onze kant op lopen. Er werd door een groot aantal gezichtsbedekking gedragen en capuchons werden opgedaan. De groep begon te rennen en splitste zich in kleinere groepjes op. Een aantal groepen gingen de stad in en een andere groepen liepen in de richting van het busstation.

  Ik kreeg te horen dat de demonstranten voor artikel 141 wetboek van strafrecht konden worden aangehouden. … Ik reed met ons voertuig over de Hoogstraat. Wij zagen groepjes wegrennen en steegjes

  in lopen. Ik zag een persoon over de Schuijlensteeg lopen. Deze persoon … aanhouden. Vervolgens zijn we door het centrum gereden. Ik zag op de Walstraat 3 mannen staan. Ik zag dat er 1 van deze mannen stond te bellen en de andere mannen keken om zich heen. Wij hebben deze mannen aangehouden … gaan. Verderop op de Walstraat zagen ik 5 mannen lopen. … leden om deze mannen aan te houden. Vervolgens zijn we naar het Salvadorplein gereden en hier zag ik 5 man lopen. Ook hier … deze mannen aan te houden.

  Proces-verbaal van bevindingen, document 35

  Wij, verbalisanten, … hoofdagent van politie Eenheid Oost-Nederland en … hoofdagent van politie Eenheid Oost-Nederland, verklaren het volgende:

  Wij verbalisanten hebben de beelden bekeken en hebben geen strafbare feiten en geen relevante zaken gezien op de beelden.

  Rapport geweldsmutatie, document 36

  Dit document is een rapportage geweldsmutatie. Behoudens dit document zijn geen andere geweldsrapportages opgemaakt. Het document wordt deels openbaar gemaakt.

  Gemelde feiten en omstandigheden die geleid hebben tot geweldsaanwending

  Verdachte was aanwezig in Wageningen tijdens de ‘demonstratie’. Verdachte was vervelend aanwezig op straat en riep meerdere keren luidkeels … In verband met de onrust verdachte gevorderd de straat te verlaten en aan het eind van de straat plaats te nemen, hem dit ook aangewezen.

  Verdachte voldeed niet aan de vordering en hem meerdere keren gevraagd weg te lopen richting het eind van de straat. Deed dit niet. Hierna meerdere keren (3) een slag op de bovenbenen van verdachte gegeven (met de lange lat). Liep hierna nog niet weg. Hierna verdachte aangehouden en met een worp op de grond gekregen. Hierna werd verdachte aangehouden. Werkte hier niet bepaald bij mee.

  VERSLAG wekelijks OOV-overleg Datum: maandag 6 juli 2020 (10.00 tot 11.00 uur) Stadhuis, 1.4 Wolfswaard, document 37

  Onaangekondigde Demonstratie zaterdag 4 juli.

  De demonstratie was acuut en was niet zo vredelievend. Groepen gingen eerst naar Loburg en Hotel de Wereld. Er was een tweedeling in de groep. Hooligans sloten aan. Er zijn stenen gegooid. In de loop van de ochtend kwam er informatie vanuit de politie binnen bij [Persoonlijke levenssfeer]. Hooligans houden een spelletje met de politie door op het laatst te kiezen waar ze naar toe gaan. … kwamen vanuit Utrecht naar Wageningen.

  Actie … Link doorsturen van reactie burgemeester Gelderlander Burgemeester heeft toestemming gegeven voor inzet [onevenredige benadeling]. Marcouch voorzitter van de veiligheidsregio is in de middag geïnformeerd. Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) heeft de lead genomen. … miste informatie om een handelingsperspectief te kunnen bieden voor de Whats app groep. Fijn dat wijkagent vanuit vrije tijd toch informatie bood in app groep en winkels verzocht om te gaan sluiten. Communicatie inzet aandachtspunt. Reacties overleggen.

  Er zijn geen vernielingen in de stad geweest. Er zijn 61 aanhoudingen verricht. Burgemeester heeft nazorg gepleegd in de zin dat hij op koopzondag een aantal winkeliers heeft gesproken. Hij heeft complimenten ontvangen van winkeliers en bewoners over inzet en de-escalatie en communicatie in de whats appgroep ‘Alarm binnenstad Wageningen’.

  IIIb. Uit de Wobstukken van de gemeente

  De app kroniek van de aangekondigde dood van het demonstratierecht

  De aanduidingen burgemeester/ AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad zijn de verschillende berichtenstromen. Niet altijd is het even duidelijk wie de afzender is, Daarnaast zijn van de berichten van de burgemeester niet precies de tijden bekend, deze zijn grofweg gereconstrueerd.

  13.51 burgemeester

  … gaat het Sgbo op De hoogte stellen. Zij kijken wat de beste plan van aanpak is en zij zijn al op de hoogte. … vraagt of het u lukt een fotootje te maken en dat naar haar toe te sturen.

  13.51 AOV-Teamchef/ burgemeester

  Hallo … Doorgegeven aan ons sgbo. … meldt mij dat ze heeft doorgegeven aan het sgbo. Zij gaan … door … Deze eenheid was overigens al aanwezig in Wageningen ze monitoren strak volgens … Groet …

  13.53 AOV-Teamchef

  Ok, geef ik door. Dank

  14.00 AOV-Teamchef/ burgemeester

  Bericht van Geert: “Foto lukt niet meer. Zijn van Hotel de Wereld richting busstation gegaan. Er is sprake van drie groepen in zwarte kleding. Loop ook een groep door de Hoogstraat.

  14.07 AOV-Teamchef

  Ok. Ga ik doorgeven

  14.23 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Hallo allemaal, misschien ligt het aan mij, maar ik merk een grote groep mannen, allemaal zwartgekleed rondom het 5 mei plein en de Hoogstraat. Ze lopen te slenteren en steeds om zich heen te kijken. Zijn er meer mensen die dit merken?

  14.30 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  8 mannen nu bij shoarmazaak cleopatra

  14.31 app groep alarm binnenstad

  Feest waarschijnlijk

  14.40 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Hoi, politie is op de hoogte en alert. Als er iets gebeurt, probeer een foto te maken. Groet wageningen

  14.45 AOV-Teamchef

  Hoi goed om te weten, ik zit in appgroep van winkeliers, … ook, Het is de winkeliers opgemerkt.

  14.46 AOV-Teamchef

  In deze appgroep zitten 103 winkeliers.

  14.47 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Er lopen steeds meer jongens met zwarte kleding richting Hoogstraat

  14.50 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Nu zeker 20 man bij cleopetra voor de deur

  14.50 burgemeester

  Info Doorgegeven, het kan zijn dat u geen politie in uniform ziet maar dat ze undercover zijn. Groet …

  14.50 burgemeester

  Goed te weten

  14.50 app groep alarm binnenstad

  Ik heb het doorgegeven aan politie. Als je geen uniformen van politie ziet, wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn. Bij spoed bel 112, maar politie zit er strak op. Goed om rare zaken door te geven op deze app. Groet veiligheidsadviseur wageningen

  14.52 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Er rijden nu ook allemaal auto met jongens met zwarte kleding

  14.53 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Ze gaan nu richting 5 mei plein

  14.55 app groep alarm binnenstad

  Groep staat nu met z’n allen op het 5 mei plein

  14.59 app groep alarm binnenstad

  Hallo iedereen probeer je van deze groep afzijdig te houden.

  14.59 app groep alarm binnenstad

  Ze hebben spandoeken.

  15.00 app groep alarm binnenstad

  Er komen nog 30 bij

  15.00 app groep alarm binnenstad

  Dit voelt niet goed autos rijden af en aan

  15.01 app groep alarm binnenstad

  Ik snap jullie zorg, het is hoog opgeschaald bij politie. Groet

  15.06 AOV-Teamchef

  Nog 22 vanaf de Parkeer plaats Gerdessstraat richting 5 meiplein

  15.06 app groep alarm binnenstad

  Allen, houd de klanten binnen als het niet goed voelt, spreek de groep niet aan. Houd u afzijdig. De politie zit er strak op. Groet

  15.06 app groep alarm binnenstad

  1 persoon vertelt mij net dat het te maken heeft met een herdenking van de grondwet

  15.07 app groep alarm binnenstad

  Er worden weinig parkeerkaartjes gekocht

  15.09 app groep alarm binnenstad

  Let op het zijn hooligans. Probeer nu binnen te blijven. Hou jezelf, klanten en werknemers afzijdig. Politie is aanwezig!

  15.09 app groep alarm binnenstad

  Het is een dringend advies.

  15.12 app groep alarm binnenstad

  Ze zijn zonder vergunning aan het demonstreren tegen de vrijheid van beperking vanwege Corona maatregelen. Politie zit er bovenop.

  15.13 burgemeester

  Winkeliers zijn ongerust, ik heb ze geappt dat de politie er bovenop zit en dat ze, hun klanten binnen kunnen houden als het niet goed voelt. Ik stuur al hun berichten door aan … Er zijn ook meer auto’s gekomen winkeliers hebben het over een groep van ik denk nu 50 mensen. Ik heb een kort lijntje met … en ook … is aangehaakt.

  15.13 burgemeester

  Dank voor de info. Noodverordening nodig. … in de buurt?

  15.20 AOV-Teamchef

  Hoi, burgemeester vraagt of hij volgens noodverordening moet handelen. Aanwijsbesluit verboden actie?

  15.20 AOV-Teamchef

  Gebied

  15.20 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Meer dan 100man op het 5 mei plein

  15.22 Foto van Rik Klein Entink

  Demonstratie op 5 mei plein in #Wageningen. Spandoek met ‘Vrijheidstrijders’ en ze zingen ‘Wij zijn Nederland’.

  15.32 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Wat foto’s op afstand met wat ruggen en lege terrasstoelen

  15.32 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Kunnen jullie … toevoegen aan deze app? Dan ook dit nummer bij ditjes en datjes alvast bedankt

  15.32 burgemeester

  … klinkt niet in paniek. Het is boven het team opgeschaald. Ik zal het vragen. Heb er geen zicht op,

  15.32 burgemeester

  Ik Heb zojuist toestemming gegeven voor inzet … ME. … vroeg daarom. Hoor veel sirenes. Weet jij daar meer over?

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Er rijden twintig bussen ME de stad in met gillende sirenes

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Graag info wat we moeten doen!

  15.33 burgemeester

  Ja, ME rijdt door straten lees ik op app. Verzoek van GKC of u alvast Marcouch wilt informeren.

  15.33 burgemeester

  Heb je zijn nummer?

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Of ouwehoeren we hier alleen over winkeldiefstallen

  15.35 app groep alarm binnenstad

  Binnen blijven en klanten ook binnenhouden. Afzijdig houden. Politie en ME zijn ermee bezig.

  15.33 burgemeester

  Foto van iemand in de etalage van Le Monde met uitzicht op ME-linie.

  15.33 burgemeester

  Deze is al wat ouder

  15.33 burgemeester

  Ik heb Marcouch geïnformeerd

  15.35 app groep alarm binnenstad

  Graag nummer … toevoegen

  15.40 AOV-Teamchef

  Er lopen er nu ook een stel op de stadsbrink

  15.45 AOV-Teamchef

  Foto van een grote groep Me-ers

  15.45 AOV-Teamchef

  Ik zou het we fijn vinden om advies te kunnen geven aan winkeliers. Wat kunnen we hun adviseren? Ik heb een paar keer herhaald: binnen blijven, afzijdige houden. Klanten binnen houden. Als je dat kan checken bij sgbo graag!

  15.45 burgemeester

  Ik hoopte dat Gelderlander zich in zou houden. Maar ze zijn gewoon laat wakker geworden.

  Confrontatie demonstranten en ME op 5 Meiplein in Wageningen

  Foto van staatsieportret van de demonstranten met twee spandoeken.

  Kop van de Gelderlander Confrontatie demonstranten en ME.

  15.45 burgemeester

  Ik zag dat er lang niets in de krant stond. Kun je me een update geven? Ik moet inschatten of het verantwoord is naar de wijngaard op de Wageningse Berg te gaan. Ik heb daar een bijeenkomst.

  15.45 burgemeester

  Ik ga … bellen Wijngaard is ver weg.

  15.45 burgemeester

  … krijgt zo een briefing. Ze is net aangekomen. Komen er veel mensen op Wijngaard? Ze gaat me zo verder informeren na briefing.

  Aan en afvoerputjes met bussen hooligans moeten we niet dwarszitten.

  15.45 burgemeester

  Ongeveer 50 personen worden daar verwacht

  15.45 burgemeester

  Ik zou het afblazen op de wijngaard. Als ik de filmpjes zie. Ik vind het heftig. Ik stuur u die door via whats app.

  15.45 burgemeester

  Ik denk dat de bijeenkomst al begonnen is. Inloop was om 16.00. 17.00 uur bestuurswissel Rotary met buffet. Moet er iemand even langs om ze te adviseren?

  15.45 burgemeester

  Ik ga … bellen. Ik mis update

  15.45 burgemeester

  Binnen 4 minuten volgt update

  15.45 burgemeester

  350 tot 400 hooligans

  Foto van het staatsieportret van de demonstranten

  16.04 AOV-Teamchef

  Diverse foto’s van demonstranten op afstand, rug. Zwarte jas en blauwe spijkerbroek lopen gemoedelijk door het centrum van Wageningen

  16.07 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Ook een foto van een grote groep ME-ers, staan in gevechtshouding, dreigend.

  16.07 app groep alarm binnenstad

  Nee voor dit moment niet.

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Ik heb de politie gevraagd of ze mij een update kunnen geven met advies voor jullie. Zelf heb ik geen zicht op locatie. Blijf binnen, spreek ze niet aan. Houd klanten binnen. Politie zit er boven op. Wageningen

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Heeft … toegevoegd

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Heeft … toegevoegd

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Niks meer aan de hand

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ja ik heb de markmeester ingeseind. Maar die moet uit Arnhem komen. Kunnen jullie misschien te hulp schieten. Maar denk aan eigen veiligheid.

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Advies om te sluiten?

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ik sta bij het busstation hier lijkt alles rustig

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ja, deuren sluiten!

  16.35 app groep alarm binnenstad

  Ja gewoon sluiten. GEEN PANIEK

  18.22 app groep alarm binnenstad

  Graag deze ook toevoegen. Mobiel …

  18.31 app groep alarm binnenstad

  Beste allen, het is weer rustig in wageningen. De politie blijft alert. Het was spannend vanmiddag, voor jullie, de klanten van jullie, de politie, ME en de gemeente. Het nut van deze appgroep is weer bewezen. Ik zal de complimenten van jullie doorgeven aan de politie. Dank voor jullie alertheid en vooral rustige zondag. Groet …

  18.31 app groep alarm binnenstad

  Het is rustig in Wageningen. 112 bellen bij verdachte …

  18.49 AOV-Teamchef

  Ha … nou dat heb je ook weer achter de rug. Tjonge, we maken wat mee in Wageningen. Burgemeester doet een tweet uit. Tekst wordt gecheckt met politie communicatie. Marcouch is gebeld door AOV Arnhem. Hij laat de communicatie aan ons over. Maandag komt er vast een vervolg op. Winkeliers zijn heel tevreden over het optreden van politie. Groet

  18.55 AOV-Teamchef

  Hoi. Ja, het is wat de laatste tijd. Maar we hebben het allemaal goed afgehandeld (emoji van duim omhoog) Stad is heel en mensen veilig naar huis. gr

  Wageningse driehoek hysterisch over vreedzaam protest

  In Wageningen kwamen begin juli vorig jaar demonstranten bijeen op het 5 Mei Plein. Sommige mensen droegen spandoeken bij zich tegen de coronamaatregelen. Na een tijdje zocht de politie de confrontatie, zij lokt met politiehonden bewust een reactie van de demonstranten uit. De Wageningse PvdA burgemeester Rumund is teleurgesteld dat hij door de demonstratie een Rotary buffet misloopt.

  Op 4 juli 2020 probeert een groep mensen in Wageningen zijn stem te laten horen tegen de coronamaatregelen. Nu zijn er veel mensen die zeggen dat mensen niet moeten zeuren, maar de vraag is of met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en het recht op manifestaties de rechtstaat niet verder wordt ondermijnd, ook in coronatijd.

  Aanvankelijk is er niets aan de hand bij de kortstondige demonstratie op het 5 Mei Plein. Toch is er tot in de tuinen van de binnenstad gejaagd op demonstranten. Uiteindelijke opbrengst: zestig arrestanten, een gewonde en niemand vervolgd. Alle arrestanten werden aangehouden voor openlijke geweldpleging waarvan tijdens de demonstratie en op alle beschikbare beelden geen sprake is. Wel openlijke geweldpleging door de politie.

  Bij de demonstratie speelde nog iets anders. Vanaf het begin van zowel de berichtgeving in de media als in communicatie van politie en gemeente is er sprake van hooligans. Bij voorbaat lijkt te worden uitgesloten dat die kunnen of zelfs mogen demonstreren. Aan de hand van Wob documenten en openbare publicaties hier een reconstructie van de gebeurtenissen die dag. Het beeld is ontluisterend.

  Appgroep

  Die zaterdag wordt vanaf negen uur ‘s ochtends er druk gecommuniceerd over demonstranten die naar Wageningen dreigen te komen. Communicatie op politiekanalen en in appgroepen van winkeliers, zoals de appgroep alarm binnenstad, politie (AOV-Teamchef) en gemeente (burgemeester), laten een beeld zien van grote vooringenomenheid.

  Opmerkingen als “Er lopen mensen in de straat”, “Zijn van Hotel de Wereld richting busstation gegaan. Er is sprake van drie groepen in zwarte kleding”, “ik merk een grote groep mannen, allemaal zwartgekleed rondom het 5 Mei Plein en de Hoogstraat. Ze lopen te slenteren en steeds om zich heen te kijken. Zijn er meer mensen die dit merken?”, “Acht mannen nu bij shoarmazaak Cleopatra”, en vele andere opmerkingen worden rondgepompt.

  Het doet Middeleeuws aan, alsof er melaatsen in de stad zijn gesignaleerd. De overheid wil ook geen toenadering en roept burgers op: ‘Als er iets gebeurt, probeer een foto te maken, spreek de groep niet aan, houd u echt afzijdig, binnen blijven, het is een dringend advies, let op het zijn hooligans.’ De angst wordt de wereld in geslingerd. Er lijkt zich een drama van grote omvang te voltrekken.

  Slechts een enkeling knoopt een gesprek aan met de ‘groep in het zwart gekleed.’ “1 persoon vertelt mij net dat het te maken heeft met een herdenking van de grondwet,” is er in de appgroep te lezen. Dat is toch iets heel anders dan hooligans en ramen en deuren sluiten voor de aanstaande Derde Wereldoorlog.

  De hooligans schijnen ook “spandoeken” bij zich te hebben. Het kan niet waar zijn, hoor je in de apps doorklinken. De politie geeft in de communicatie door dat ze “zonder vergunning aan het demonstreren zijn tegen de vrijheid van beperking vanwege Corona maatregelen.” Je hebt nooit een vergunning nodig om je stem te laten horen of te demonstreren al roept de overheid dat altijd, maar dit terzijde. Melden is zelfs niet nodig, al wordt je dan ook van straat geveegd.

  “Een herdenking van de grondwet” zou toch door de overheid omhelst moeten worden? In de communicatie is echter geen sprake van enige toenadering of communicatie met ‘de groep in het zwart’, behalve dan die ene dappere burger die oekazes van de overheid naast zich neerlegt en gewoon iemand aanspreekt.

  Surrealisme

  De nood lijkt zo hoog te worden dat er via de app gevraagd wordt wat de mensen moeten doen. ‘Of ouwehoeren we hier alleen over winkeldiefstallen’, wordt eraan toegevoegd alsof de winkeliers klaarstaan om met stokken de ‘groep in het zwart’ de stad uit te jagen. Weinig overtuigend klinkt er nog ‘geen paniek.’

  Het beeld dat via de apps wordt geschetst is bijna surrealistisch. Een meute die door de straten slentert en een dichte stad, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is op beelden en in sommige berichten. “Er lopen er nu ook een stel op de stadsbrink, Niks aan de hand.” En “Ik sta bij het busstation hier lijkt alles rustig,” zijn de luttele berichten die op een normale zaterdag duiden.Daarnaast zit de politie bovenop de demonstranten die uit allerlei hoeken en gaten lijken op te duiken, maar die overal gespot en in de gaten gehouden worden.

  De observatieteams van de politie en informanten zijn druk aan het inventariseren al vanaf de dag ervoor. En op zaterdag zelf gaan ze in overdrive. ’s Ochtends is al bekend over het verzamelen van enkele mensen in Veenendaal en Wageningen. Daarnaast zijn er natuurlijk de acht man, consumenten, bij Cleopatra en wordt er verder driftig geturfd: “Zie 10 a 12 mannen daar,” “voor het hotel de wereld, 10 a 15 man lopen daar rond,” “bij Lidl 20 a 25 man gespot,” “Bergstraat 50 man gespot,” “deze staan Bowlespark.”

  Bemoedigend zegt de veiligheidsadviseur Wageningen dat “als je geen uniformen van politie ziet, dat niet wil zeggen dat ze er niet zijn.” De politie zou er strak opzitten want “ze zijn undercover.” De politie zou erbovenop zitten, maar in de communicatie lijkt het erop dat de aantallen gierend uit de bocht vliegen. Zijn het eerst kleine groepje demonstranten al snel duiken er grotere aantallen op.

  Het begint met “80 … bij Ouwehands dierenpark,” vervolgens “on0553 meer dan 100 man.” De Gelderlander doet ook een duit in het zakje met 200 personen. De politie gaat daar weer overheen: “on4091 totaal 250 a 300 man,” en ten slotte spreekt de burgemeester over “350 tot 400 hooligans.” Het is alsof het centrum van Wageningen op ontploffen staat.

  Vrijheidsstrijders

  Het vreemde is dat er nog steeds niets aan de hand is. Zeker er heeft zich een groep verzameld op het 5 Mei Plein bij hotel de Wereld en die maakt zich niet op voor een aanval op iets of iemand, maar voor een staatsieportret. Het is bijna liefelijk hoe zij een groot wit spandoek op de grond uitspreiden met de tekst “… vrijheid … supporters united Freedom fighters.”

  Om te voorkomen dat het spandoek wegwaait wordt het strak gehouden door vijf plantenpotten met tuinkruiden. De demonstranten houden ook nog een groot wit spandoek met de tekst ‘vrijheidsstrijders’ vast. Er is veel werk gestoken om de letters te verfraaien. Een van de demonstranten loopt nog even naar voren om een prop papier opzij te schoppen die het beeld verstiert. Dan zijn ze bijna klaar.

  Een ander demonstrant wil echter zijn eigen kleine zwarte spandoek voor het spandoek met vrijheidsstrijders hangen en wordt daarover aangesproken. “Not done.” De menigte is uitgelaten, niet omdat ze de confrontatie aan het zoeken zijn, maar omdat het ze gelukt is een statement af te geven, ondanks alle aanwezige politie en het verbod van de overheid. Missie geslaagd.

  Terwijl dit liefelijke schouwspel, een soort modern schutters staatsieportret, zich afspeelt, zit de burgemeester totaal in de penarie. Want hij gaat zijn Rotary buffet missen. My god!  “Ik moet inschatten of het verantwoord is naar de wijngaard op de Wageningse Berg te gaan. Ik heb daar een bijeenkomst,” is het eerste bericht over het etentje via de app. Er worden 50 personen verwacht, ongeveer hetzelfde aantal dat op dat moment op het 5 Mei Plein de grondwet herdenkt.

  Een ambtenaar oppert om af te zeggen, maar de PvdA burgemeester had zich er zo op verheugd. “Ik zou het afblazen op de wijngaard. Als ik de filmpjes zie. Ik vind het heftig.” Nee die heftigheid gaat niet over het buffet maar over de ‘vrijheidsstrijders.Moet de burgervader daar misschien heen?

  Nergens in de stukken van de overheid wordt er door enig ambtenaar ook niet door de burgemeester gesuggereerd om eens met de demonstranten te gaan praten. De Rotary blijft namelijk lonken: “Ik denk dat de bijeenkomst al begonnen is. Inloop was om 16.00. 17.00 uur bestuurswissel Rotary met buffet. Moet er iemand even langs om ze te adviseren?” Of de burgemeester uiteindelijk nog van de restjes van het buffet heeft kunnen genieten is niet bekend.

  Hoofd koel

  De enige functionaris die zich in alle vermeende hectiek zijn of haar hoofd koel houdt is een hoofdofficier van justitie. Even na drie uur: “HON … geeft aan dat de-escalerend optreden voorkeur heeft en geeft geen toestemming voor aanhouding.” Ook als de groep demonstranten bezig is aan hun staatsieportret blijft de officier dwarsliggen: “Hoofdofficier … vindt … de-escalerend moet optreden.”

  Vervolgens provoceert de politie de demonstranten hoewel die uiteindelijk betrekkelijk rustig blijven want al wordt er wat gegooid, meer dan wat tuinkruiden is het niet geweest. Op de beelden van de camerawagen en van alle mobiele telefoons van de winkeliers, observatieteams en demonstranten zelf is niets strafrechtelijks vastgesteld. De politie geeft natuurlijk de demonstranten de schuld “HOHA: Het spatte uiteen toen … uitstapte. Zij deden maskers/gezichtsbedekking voor en gooiden met attributen naar ME.”

  Wie eruit stapte en de lont in het politie kruitvat aanstook wordt niet openbaar gemaakt, maar dat zijn de Oscars, politiehonden. En de politie bestempelt de inzet van die Oscars als een bewuste actie om op te kunnen treden tegen de demonstranten. Escaleren dus, niet de-escaleren.

  Zodra de politie los gaat twittert de politie Gelderland in reactie op kritiek op de sociale media dat er is gevorderd om zich te verwijderen: “Demonstreren is een recht van iedereen, alleen wanneer je de openbare orde verstoort kunnen we je vorderen om weg te gaan. Als je hier gehoor aan geeft, hoef je niet aangehouden te worden.” De NOS neemt de tweet van de politie integraal over.

  De politie twittert diverse keren over de verstoring van de orde, maar observaties en beelden tonen geen enkele verstoring aan. Eenheden die informatie verzamelen melden: ”HIN/HHN … geen vernielingen, geen schade, geen gewonden. … Ook filmpies gekregen van omstanders en beelden op social media …” En achteraf schrijven twee agenten: “Wij verbalisanten hebben de beelden bekeken en hebben geen strafbare feiten en geen relevante zaken gezien op de beelden.”

  Ook is er niet gevorderd. De eenheid die over de opsporing gaat meldt: “HOPS: Eigenlijk hadden we eerst moeten verordenen om plein te verlaten.” Achteraf zegt een politiefunctionaris dat “er GEEN bevel is gegeven aan de hooligans om zich te verwijderen” (hoofdletter uit het bericht). De agent voegt daar aan Toe: “Nadat de groep zich uit de voeten maakte zag en hoorde ik van de eenheden dat de groepen zich weer verenigden en zij kwamen weer richting … gelopen. Hierop is het bevel gegeven om de eerste groep van 4 personen aan te houden.”

  Die laatste opmerking van de agent laat zien wat er vervolgens gebeurde. In korte tijd werden er her en der in Wageningen zestig mensen aangehouden. Er vond duidelijk een jacht plaats. Uit een proces-verbaal van de politie: “Ik reed met ons voertuig over de Hoogstraat. … Ik zag een persoon over de Schuijlensteeg lopen. Deze persoon … aanhouden. … Ik zag op de Walstraat 3 mannen staan. … Wij hebben deze mannen aangehouden … gaan. Verderop op de Walstraat zagen ik 5 mannen lopen. … leden om deze mannen aan te houden. Vervolgens zijn we naar het Salvadorplein gereden en hier zag ik 5 man lopen. Ook hier … deze mannen aan te houden.”

  Gekleurde berichtgeving

  Niet alleen de NOS, die een twitter bericht van de politie integraal overneemt, schrijft over de demonstratie vanuit het politie perspectief. De Gelderlander heeft het over confrontaties met de mobiele eenheid en dat de politie informatie had dat Hooligans de openbare orde wilden verstoren: “Op en rond het 5 Mei Plein is het tot confrontaties met de mobiele eenheid gekomen.” Nu.nl schrijft dat “een groep demonstranten zaterdag de confrontatie heeft gezocht met de Mobiele Eenheid (ME) op het 5 Mei Plein in Wageningen.” Omroep Gelderland bericht hetzelfde, maar schrijft nog wel over de spandoeken van de demonstranten.

  PvdA burgemeester Rumund krijgt in de Gelderlander alle ruimte om zijn verhaal te doen. Hij zegt dat de “demonstratie was niet aangevraagd en niet vergund,” alsof er een vergunning nodig is.  Hij zegt dat hij de opdracht heeft gegeven om de demonstratie te beëindigen, maar rept niet over de de-escalatie oproep van het openbaar ministerie, de bewuste provocatie van de politie, het niet vorderen, het jagen op demonstranten en het feit dat niemand wordt vervolgd. De Gelderlander stelt geen kritische vragen de burgemeester kan geschokt zijn: “Dit zijn we niet gewend hier.”

  Opvallend is alle berichtgeving is dat geen van de journalisten een demonstrant heeft gesproken. Ook twitter berichten die een ander verhaal vertellen komen in de mediaberichten niet terug. De politie volgt de berichten op sociale media en schrijft in een verslag: “Kritiek is gericht op de politie. Men keurt het af dat de politie met geweld begint door mensen aan te houden.”

  Los van de vondst van twee busjes pepperspray, waarvan er een leeg was, zijn de zestig arrestanten niet verder vervolgd. De aanklacht was echter fors artikel 141a van het Wetboek van Strafrecht (WvSr) met de mogelijkheid tot een straf van drie jaar. De inzet van het strafrecht was al voor de demonstratie de grond van de aanhoudingen. Over het al dan niet gedogen van de demonstratie op het 5 Mei Plein wordt zowel door de politie als de burgemeester niet gesproken.

  “Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.,” staat in de politie stukken. De eenheid verantwoordelijk voor de opsporing ziet ook wel ruimte voor de inzet van de voetbalwet: “13:35 HOPS meldt dat er binnen de voetbalwet ruimte is om gasten aan te houden Vermoeden is echter dat ze dit niet doen.” Met ‘ze’ wordt naar alle waarschijnlijkheid het openbaar ministerie bedoeld.

  Volksgezondheid

  In de Gelderlander spreekt burgemeester Rumund nog over de volksgezondheid, maar in de stukken komt dat woord niet voor. Vraag is ook of de tientallen demonstranten een groter gevaar waren voor de volksgezondheid dan de tientallen bezoekers aan het Rotary buffet, maar de Rotary komt in de media in het geheel niet ter sprake.

  Eigenlijk is het optreden van de overheid en de media een schoolvoorbeeld van het voeden van het ongenoegen van veel mensen. Dat is misschien een beperkte groep zoals de sociale media surveillance van de politie schrijft: “Dit betreft een beperkte groep die zegt dat politie iets uitlokt. Ze proberen ons als agressor neer te zetten die uitlokt, niet over feitelijke handelingen.”

  De politie lijkt dan ook zich vooral zorgen te maken over het slaan en schoppen van agenten, maar concludeert: “Er zijn geen vervelende acties op de beelden te zien, zoals slaan etc.” De hardhandige arrestatie van Jeroen Deventer in Wageningen haalde echter wel Dumpert met meer dan een miljoen views en de Gelderlander. Een kleine smet zal de politie gedacht hebben.

  Geen woord over de arrestant die in het ziekenhuis terecht kwam of alle arrestanten die onterecht zijn aangehouden, ook niet in de media. What’s new in coronatijd.

  Wageningen 14 juni 2020

  https://www.burojansen.nl/pdf/gemeentewageningenstukkendemo14juni2020.pdf
  https://www.burojansen.nl/pdf/politiestukkendemonstratie14juni2020.pdf
  https://112vallei.nl/uploaded/imageContentHandler/large/58733/94baac2c3cdebdf19df24d997ab37d8d.jpg
  https://www.dumpert.nl/item/7943851_906a5b7b
  https://www.gelderlander.nl/wageningen/lyd-lydiaaa-jeroen-kijkt-terug-op-hardhandige-arrestatie-bij-coronaprotest-wageningen~a97b5d162/

  Uit de Wobstukken van de politie en gemeente

  Een bloemlezing uit de Wob documenten, schrik niet, winkeliers verklikken u als u in de straat loopt en u niet past in het consumenten beeld, de burgemeester is vooral bang dat hij een etentje mist, de politie arresteert omdat het in het draaiboek staat en was de media op zoek naar een mooie rel?

  Actie & Besluitenlijst SGBO Demo’s 2020, document 2

  ‘Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.

  … heeft beelden. Ook filmpjes gekregen van omstanders en beelden on social media. Deze beelden moeten …

  Communicatie over inzet op 04-07-2020 wordt afgestemd in driehoek Wageningen en met voorzitters veiligheidsregio GLM en MN

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 13.00 uur, Nijmegen, document 4

  HOHA MNL: naar Wageningen i.v.m. symbool van de vrijheid en niet zozeer relschoppen. Evt. aanhouden bij …

  Wat staat ons te doen: Welke grond voor aanhouding in Wageningen. Noodverordening MNL is niet geldig in Wageningen. Aanhouden dus alleen op WvSr.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 14.00 uur, Nijmegen, document 5

  HOHA: OvD GLM Wageningen e.o. gaat ter plaatse om te kijken wie/wat aanwezig is. … meldde dat een groep van 5 rare types bij “De Wereld” staat. … probeert een foto te maken. Hebben wij verkenning t.p.? Actie HOHA

  HMOB: Eenheid die aanwezig is in Veenendaal/Wageningen heeft geen bijzonderheden geconstateerd.

  BLOOS/IRS: HIN meldt dat wij in BLOOS Utrecht vernoemd staan. Afgesproken wordt dat wij BLOOS en IRS zullen vullen, 1 en hooligans:

  HOHA: Rondje zal gemaakt worden hoe de stand van zaken op straat is. … in Wageningen, lopen met GPS en zijn aan het snuiven. Groep van 15 personen. OvD kan ze eventueel vorderen om het gebied te verlaten als zij zich als groep manifesteren.

  HCOM: Telegraaf heeft artikel gepubliceerd dat er in Utrecht 1000 mensen verwacht worden die willen gaan demonstreren.

  Actueel: 14.58 uur: Het aantal hooligans in Wageningen loopt op. … gaat t.p. Via HOHA wordt contact gelegd om te kijken of er tot aanhoudingen overgegaan kan worden. AC zal lijn leggen met OM. HOPS heeft voorstel gedaan dat wij 25 / max. 30 verdachten afhandelen voor MN.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 15.50 uur, Nijmegen, , document 6

  HIN: Hooligans hadden zich verzameld op diverse plaatsen en zijn uitgekomen in Wageningen bij Hotel de Wereld en hebben daar acte de presence gegeven. In Utrecht is het rustig.

  HOHA: Nog steeds zijn … bezig in Wageningen en worden nog aanhoudingen verricht. Het spatte uiteen toen … uitstapte. Zij deden maskers/gezichtsbedekking voor en gooiden met attributen naar ME. Geen meldingen van materiele schade, geen burgers verwond. Er wordt in de omgeving gesurveilleerd. … heeft beelden gegeven en is vervolgens weer vertrokken naar Utrecht. Rust is wedergekeerd.

  HOPS: Ongeveer 50 aanhoudingen verricht in Wageningen. Verandering strategie! De eerste 28 arrestanten gaan … en worden daar afgehandeld. De overige arrestanten gaan naar … De totale afhandeling zal in ON terecht komen i.v.m. het grondgebied waar de demo heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat er nog werk achteraankomt. Inmiddels is het vervoer geregeld. … deze wilden zij zelf houden. Aanhouding artikel141A (openlijke geweldpleging in groepsverband) met aanhoudingsverbaal door Utrecht gemaakt. Ook foto’s worden gemaakt. Verdachten worden opgevangen op … om goed voorgeleid te worden.

  HCOM: Boeren: de communicatie op social media valt mee. Wageningen trekt alle aandacht. Niet duidelijk hoeveel betogers er geweest zijn, waarschijnlijk 500. Social media geeft aan dat de politie het uit lokt. Social media wordt gemonitord zodat we valse berichten kunnen herkennen. In Utrecht zijn 5 aanhoudingen verricht.

  Algemeen beeld: Een grote … zochten niet de confrontatie met de ME. Ze droegen gezichtsbedekking en gooiden met voorwerpen. Geen massale aanval op de politie. Opkomst was een verrassing: er waren er eerst 20 a 30 en binnen korte tijd meer dan 100. Wat zegt ons dit? Ze hebben statement gemaakt bij hotel De Wereld. Nu zijn ze klaar in Wageningen. Waarschijnlijk blijven we hier verschoond van verdere acties. Wat verder is “ontsnapt” gaat richting Utrecht. Wij zijn er zonder vernielingen van af gekomen. Winkels in Wageningen zijn wel dicht gegaan, dit was afgestemd tussen winkeliers en bestuur. We hebben tientallen aanhoudingen verricht. Het betrof een groep van 200 die op verstoring van de openbare orde uit waren. In Utrecht gebeurt nog wel wat. De oorspronkelijke demo was aangevraagd van 17.00 – 20.00 uur. We blijven monitoren.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 18.00 uur, Nijmegen, document 7

  HCOM: Landelijk is een gunstig beeld te zien. Politie was voorbereid en grijpt in waardoor het rustig bleef. Op social media wel reacties op beelden van aanhoudingen. Dit betreft een beperkte groep die zegt dat politie iets uitlokt. Ze proberen ons als agressor neer te zetten die uitlokt, niet over feitelijke handelingen. Er zijn geen vervelende acties op de beelden te zien, zoals slaan etc.

  HOHA: … rondopen in Wageningen. Een … uit het centrum en staat aan rand van Wageningen … is bezig met afvoeren van arrestanten. … oefent controle uit op mensen die nog in Kleine groepjes aanwezig zijn op terrassen in Wageningen. … zegt dat opgeroepen wordt massaal naar Wageningen te komen. In Utrecht geven ze aan dat appgroep oproept om naar Utrecht te komen. Daarom is nog … de rand Wageningen. Afgestemd met HOHA MN. Inventariseren of afschaling vroege dienst kan. De vroege dienst kan overgenomen worden. ATW was al landelijk ingesteld. Een demonstrant … Hij is naar ziekenhuis gebracht, maar was niet aangemeld dus moet mee teruggenomen worden. Eenmaal is een por gegeven met wapenstok.

  Conclusie: De situatie in Wageningen normaliseert zich. Nog niet zover dat het helemaal normaal is, maar het lijkt het naar toe te gaan. … als die nog ter plaatse is). Om 19.00 uur is daar waarschijnlijk een beeld van. Vanuit Utrecht wordt gemeld dat alles m.b.t. demonstraties klaar is. Demo in Utrecht was georganiseerd … Officieel heeft de demo niet plaatsgevonden. Bij deze demo zouden de hooligans zich bij aansluiten. Dat de demo is afgesloten zegt niets over de hooligans. In totaal 15 aanhoudingen daaromheen.

  Verslag SGBO Demo’s 2020 04-07-2020, 20.00 uur, Nijmegen, document 8

  HHN: De Burgemeester van Wageningen heeft via een tweet laten weten dat door goed opgetreden de situatie onder controle is.  Vanavond vindt nog een persconferentie plaats, waar de Burgemeester van Wageningen zijn dank uitspreekt voor de inzet van de politie.

  HOPS: We hebben 51 aanhoudingen. Aanhoudingskaarten zijn gemaakt. Allemaal zijn zij voor hetzelfde feit aangehouden. … Er is goed en snel ingegrepen. We hebben de angel eruit gehaald. Eigenlijk hadden we eerst moeten verordenen om plein te verlaten. … Er valt straks een beslissing. Afstemming hierover vindt plaats met het OM. Er is ons veel aan gelegen dat we alles goed onderzoeken. … heeft beelden. Ook filmpies gekregen van omstanders en beelden op social media … Actie HIN/HHN … geen vernielingen, geen schade, geen gewonden. Dit maakt voor … dat er een andere inschatting gemaakt wordt, dus dat er waarschijnlijk veel mensen naar huis gestuurd worden.

  Quicklog: ‘actiejournaal’, document 9

  14:58 uur: Het aantal hooligans in Wageningen loopt op … gaat t.p. Via HOHA wordt contact gelegd om te kijken of er tot aanhoudingen overgegaan kan worden. AC zal lijn leggen met OM.

  15:15 uur: HOPS geeft aan dat wij ons op moeten maken voor aanhouding en afwerking van 80 a 90 aanhoudingen.

  15:20 uur: HON regelt … geeft aan dat de-escalerend optreden voorkeur heeft en geeft geen toestemming voor aanhouding

  16:04 uur: AC neemt contact op met AC MN. Het is erg druk in Wageningen. Veel aanhoudingen.

  16:12 uur: Terugkoppeling AC aan EL: Er worden 120 aanhoudingen verwacht. BM Wageningen heeft toestemming gegeven voor inzet …  ingezet. Overleg geweest met hoofdofficier. … wilde eerst niet dat overgegaan werd tot aanhouden. Zij heeft overleg gehad … Er wordt nu aangehouden.

  Mutaties uit het journaal demonstraties, document 10

  17:10 -3 gaat gewonde arrestant overbrengen naar … en daarna overbrengen naar …

  18:00 -3 gaat de arrestant terugbrengen naar Wageningen om de arrestant over te geven aan arrestantenvervoer als ze klaar zijn in ziekenhuis.

  18:20 -3 zit nog steeds met arrestant in ziekenhuis

  19:00 -3 komt met de gewonde arrestant naar … na overleg Hops.

  WhatsApp berichten, document 11

  04-07-20 21:13 … Beste collega’s, het sgbo is ontbonden en na afloop kan er gesteld worden dat er veel werk verzet Is. In totaal 51 aanhoudingen (Oost NL en MNL samen). Het is bijzonder dat er twee thema’s tegelijkertijd speelden … en hooligans). Duidelijk is wel dat dit na vandaag niet stopt. Handhaven netwerken is nieuw voor onze eenheid.

  E-mail naar aanleiding van de demonstratie, document 17

  Maandag 13 juli 2020 RE: Feedback inzet Wageningen

  Wij zijn met meerder groepjes, sowieso … wel daadwerkelijk in het centrum van Wageningen geweest en hebben … (Aanhouden mocht niet en er was ook geen mogelijkheid voor vervoer)

  Woensdag 8 juli 2020 17:32 RE: Feedback inzet Wageningen

  Dat klopt. Als een collega daadwerkelijk samen met … heeft opgetreden, althans in de gevaar zetting is geweest, dan heeft hij/zij daar recht op. Het enkel inzet … op afstand kijken of verblijvend op het bureau geeft geen recht op vergoeding.

  SGBO Logging, document 18

  13:35 HOPS meld dat er binnen de voetbalwet ruimte is om gasten aan te houden … Vermoeden is echter dat ze dit niet doen.

  13:50 TC Wageningen belt dat … ziet bij cafe de Wereld aldaar.

  14:00 SGBO bijeenkomst, geen aanvullingen op beeld. HIN weet geen nieuwe info, bemoeilijkt beslissing voor ingrijpen ja dan nee.

  14:12 … meld dat 3 groepen in zwarte kleding nu richting busstation lopen, ook een groep door de hoogstraat.

  14:40 … meld dat ze 20 relschoppers zien op 5 mei plein, donker gekleed, ze hebben gezien dat ze gesnoven hebben in de auto. …

  15:29 Via AC komt binnen dat BGM Wageningen toestemming geeft voor inzet …

  15:40 Hoofdofficier … vind … de-escalerend moet optreden

  15:47 Bovenstaande mislukt doordat … uitstapt en wordt bekogeld en dus optreed.

  15:50 8 aanhoudingen op 5 mei plein

  16:00 groep van oorspronkelijk 30 personen blijkt te zijn gegroeid tot 150 relschoppers

  16:37 … haakt af omdat ze geen gekke dingen zien vanuit …

  WhatsApp berichten, document 19 (zie ook gemeente stukken)

  04-07-20 15:06 – … – Nog 22 vanaf de Parkeerplaats Gerdesstraat richting 5 mei plein

  Twitter berichten van de politie, document 22

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar het is wel aan ons om de openbare orde te handhaven. Als men die verstoort en niet luistert naar vorderingen om weg te gaan, kun je worden aangehouden.

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  Demonstreren is een recht van iedereen, alleen wanneer je de openbare orde verstoort kunnen we je vorderen om weg te gaan. Als je hier gehoor aan geeft, hoef je niet aangehouden te worden

  Politie Gelderland @POL_Gelderland · 4 jul.

  Hoi … demonstreren is zeker een recht van iedereen. We hebben alleen mensen aangehouden die niet luisterden naar onze vordering om weg te gaan. We kunnen Je vorderen om weg te gaan als Je de openbare orde verstoort. Inmiddels is de situatie weer rustig.

  Twitter berichten van de politie, document 23

  We hebben tientallen aanhoudingen verricht in #Wageningen. Er was een groep van meer dan 200 mensen. We hadden informatie dat er veel hooligans tussen zaten die de openbare orde wilden verstoren.

  We hebben hen gevorderd om te vertrekken (1/2)

  Twitter berichten van de politie, document 24

  Degenen die niet luisterden naar de politie en dus niet wilden vertrekken in #Wageningen zijn aangehouden. Er zijn geen grote confrontaties geweest, er zijn wel voorwerpen gegooid naar de politie (2/2)

  Intranet van de politie, document 25

  Het zwaartepunt bleek gisteren, qua aanhoudingen, in Wageningen te liggen. … demonstranten. Daarnaast hadden zich ook andere groepen verzameld in … en Wageningen.

  Algemeen commandant van het SGBO: “We kregen vanuit het SGBO in … waren die uit waren op geweld. Daarom stonden we ook in Oost-Nederland op scherp.

  Ook … is trots op het werk dat door de collega’s geleverd is. “Ik ben blij dat er geen heftige confrontaties zijn geweest, maar dat we op basis van informatie snel de juiste mensen konden aanhouden. Met zoveel aanhoudingen is het werk nog niet klaar, …

  Journaal HOPS SGBO 04 juli 2020 Wageningen, document 28

  Aanleiding: Vanuit piket HOPS opgeroepen voor een SGBO ivm mogelijke samenscholing van voetbal hooligans in Wageningen (Eenheid Oost Nederland). Mogelijk een direct verband met een lopend SGBO in Midden NL (Utrecht) waar samenscholing of een demo niet is toegestaan ivm Corona. Midden NL heeft een voorbereidend SGBO gedaan en aan de opsporingskant een plan gemaakt voor de afhandeling van verdachten. In Oost NL hebben we dat niet omdat de melding dat ze naar Wageningen komen pas in een laat stadium bekend werd. In eerste aanleg maken we gebruik van de staande organisatie van de politie. Daarmee doelend op de lokale recherchediensten.

  Vast kwam te staan dat er in Wageningen geen noemenswaardige schade in aangericht en geen politie en burgerslachtoffers

  Overzicht totaal: Totaal 61 verdachten, waarvan één een vals ID heeft gebruikt, In Wageningen zijn dus 60 personen aangehouden voor artikel 141 aWvSr.

  Document 29

  Dit document is een lijst van aangehouden verdachten. Deze lijst wordt deels openbaar gemaakt. Opgemerkt wordt dat het gaat om 60 personen, één persoon is twee keer vermeld op de lijst.

  Mutatierapport meldkamer, document 31

  13:59u: bij hotel de wereld

  14:00u: rtic nee

  14:00u: zie 10 a 12 mannen daar

  14:34u: voor het hotel de wereld, 10 a 15 man lopen daar rond

  14:42u: … hebben er een slecht gevoel bij

  14:49u: bij lidl; 20 a 25 man gespot.

  14:50u: bergstraat: 50 man gespot

  14:52u: deze staan bowlispark

  14:54u: … komt vanuit tiel

  14:56u: groep staat nu voor hotel de wereld

  15:05u: 80 … bij ouwehands dierenpark

  15:07u: on0553 meer dan 100 man

  volginc 196307: … ze lopen in het centrum van wageningen bij …

  15:10u: on4091 totaal 250 a 300 man

  15:2su: volginc 196328: service module: op het 5 meiplein staat een grote groep jongeren volginc 19 6328: 1 wpg (subsidiair 1) 1 mld vind het nazi achtig volginc 196328: en een dreigende sfeer hebben terugbellen: telefonisch

  15:29u: … zich verzamelen bij het hotel

  15:47u: 8 x aanh bij 5 mei plein

  15:47u: 5 x aanh grebbeberg

  15:58u: 20 man churchilplein

  16:12u: cafe de kater, op de markt, zouden ook groep binnen zitten

  16:13u: 20 a 30 man binnen

  16:55u: lokatie bosrandweg 20 wageningen. bij het azc. houden zich demonstranten op.

  10 stuks. zijn geen auto’s bij.

  Proces-verbaal van bevindingen, document 33

  Op zaterdag 4 juli 2020, was ik verbalisant werkzaam in de functie van … … konden naar de opgegeven plaats. Daar aangekomen zag ik dat er zich op het 5 mei Plein te Wageningen een grote groep hooligans had verzameld. deze groep was over het … Ik hoorde dat de gehele groep allerlei leuzen riep. Ik kon vanuit het … niet horen wat er werd geroepen in de richting van de politie. Ik zag verder dat de groep diverse spandoeken op de grond had gelegd en met zich voerde. Ter plaatse gaf ik het … innam werden er diverse voorwerpen richting de politie gegooid. Verder waren er diverse hooligans welke probeerden de politie uit te dagen. Ook zag ik dat diverse personen de groep aan het opruien was. Verder zag ik dat … met zich meedroegen en hiermee in de richting … zwaaiden. … en stoof in diverse groepen uiteen. Er is GEEN bevel gegeven aan de hooligans om zich te verwijderen. …

  Nadat de groep zich uit de voeten maakte zag en hoorde ik van de eenheden dat de groepen zich weer verenigden en zij kwamen weer richting … gelopen. Hierop is het bevel gegeven om de eerste groep van 4 personen aan te houden. Hieronder zaten ook de drie personen welke in eerste aanleg de groep aan het opruien … aanhouding zijn er in de stad Wageningen diverse groepen hooligans aangehouden. Na aanhouding bleken deze personen … In totaal zijn er 51 hooligans aangehouden in het centrum van Wageningen. Bij de aanhoudingen …

  Proces-verbaal van bevindingen, document 34

  Ik, verbalisant, … brigadier van politie Eenheid Oost-Nederland, verklaar het volgende:

  Op zaterdag 04-07-2020 omstreeks 1500 uur bevond ik mij …

  Daar kregen wij later de opdracht om te gaan naar het 5 meiplein te wageningen. Daar hadden zich ongeveer 200 man verzameld.

  Ik zag dat op het moment dat de … uit hun voertuig stapte

  dat er van uit de groep demonstranten werd gegooid. Dit waren kennelijk blikjes en dergelijke.

  Ik zag dat de groep in de richting van het centrum van Wageningen liep. … Wij reden via Bevrijdingsstraat richting het 5 meiplein. Ik zag een grote groep waarvan de meeste in het zwart waren gekleed onze kant op lopen. Er werd door een groot aantal gezichtsbedekking gedragen en capuchons werden opgedaan. De groep begon te rennen en splitste zich in kleinere groepjes op. Een aantal groepen gingen de stad in en een andere groepen liepen in de richting van het busstation.

  Ik kreeg te horen dat de demonstranten voor artikel 141 wetboek van strafrecht konden worden aangehouden. … Ik reed met ons voertuig over de Hoogstraat. Wij zagen groepjes wegrennen en steegjes

  in lopen. Ik zag een persoon over de Schuijlensteeg lopen. Deze persoon … aanhouden. Vervolgens zijn we door het centrum gereden. Ik zag op de Walstraat 3 mannen staan. Ik zag dat er 1 van deze mannen stond te bellen en de andere mannen keken om zich heen. Wij hebben deze mannen aangehouden … gaan. Verderop op de Walstraat zagen ik 5 mannen lopen. … leden om deze mannen aan te houden. Vervolgens zijn we naar het Salvadorplein gereden en hier zag ik 5 man lopen. Ook hier … deze mannen aan te houden.

  Proces-verbaal van bevindingen, document 35

  Wij, verbalisanten, … hoofdagent van politie Eenheid Oost-Nederland en … hoofdagent van politie Eenheid Oost-Nederland, verklaren het volgende:

  Wij verbalisanten hebben de beelden bekeken en hebben geen strafbare feiten en geen relevante zaken gezien op de beelden.

  Rapport geweldsmutatie, document 36

  Dit document is een rapportage geweldsmutatie. Behoudens dit document zijn geen andere geweldsrapportages opgemaakt. Het document wordt deels openbaar gemaakt.

  Gemelde feiten en omstandigheden die geleid hebben tot geweldsaanwending

  Verdachte was aanwezig in Wageningen tijdens de ‘demonstratie’. Verdachte was vervelend aanwezig op straat en riep meerdere keren luidkeels … In verband met de onrust verdachte gevorderd de straat te verlaten en aan het eind van de straat plaats te nemen, hem dit ook aangewezen.

  Verdachte voldeed niet aan de vordering en hem meerdere keren gevraagd weg te lopen richting het eind van de straat. Deed dit niet. Hierna meerdere keren (3) een slag op de bovenbenen van verdachte gegeven (met de lange lat). Liep hierna nog niet weg. Hierna verdachte aangehouden en met een worp op de grond gekregen. Hierna werd verdachte aangehouden. Werkte hier niet bepaald bij mee.

  VERSLAG wekelijks OOV-overleg Datum: maandag 6 juli 2020 (10.00 tot 11.00 uur) Stadhuis, 1.4 Wolfswaard, document 37

  Onaangekondigde Demonstratie zaterdag 4 juli.

  De demonstratie was acuut en was niet zo vredelievend. Groepen gingen eerst naar Loburg en Hotel de Wereld. Er was een tweedeling in de groep. Hooligans sloten aan. Er zijn stenen gegooid. In de loop van de ochtend kwam er informatie vanuit de politie binnen bij [Persoonlijke levenssfeer]. Hooligans houden een spelletje met de politie door op het laatst te kiezen waar ze naar toe gaan. … kwamen vanuit Utrecht naar Wageningen.

  Actie … Link doorsturen van reactie burgemeester Gelderlander Burgemeester heeft toestemming gegeven voor inzet [onevenredige benadeling]. Marcouch voorzitter van de veiligheidsregio is in de middag geïnformeerd. Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) heeft de lead genomen. … miste informatie om een handelingsperspectief te kunnen bieden voor de Whats app groep. Fijn dat wijkagent vanuit vrije tijd toch informatie bood in app groep en winkels verzocht om te gaan sluiten. Communicatie inzet aandachtspunt. Reacties overleggen.

  Er zijn geen vernielingen in de stad geweest. Er zijn 61 aanhoudingen verricht. Burgemeester heeft nazorg gepleegd in de zin dat hij op koopzondag een aantal winkeliers heeft gesproken. Hij heeft complimenten ontvangen van winkeliers en bewoners over inzet en de-escalatie en communicatie in de whats appgroep ‘Alarm binnenstad Wageningen’.

  IIIb. Uit de Wobstukken van de gemeente

  De app kroniek van de aangekondigde dood van het demonstratierecht

  De aanduidingen burgemeester/ AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad zijn de verschillende berichtenstromen. Niet altijd is het even duidelijk wie de afzender is, Daarnaast zijn van de berichten van de burgemeester niet precies de tijden bekend, deze zijn grofweg gereconstrueerd.

  13.51 burgemeester

  … gaat het Sgbo op De hoogte stellen. Zij kijken wat de beste plan van aanpak is en zij zijn al op de hoogte. … vraagt of het u lukt een fotootje te maken en dat naar haar toe te sturen.

  13.51 AOV-Teamchef/ burgemeester

  Hallo … Doorgegeven aan ons sgbo. … meldt mij dat ze heeft doorgegeven aan het sgbo. Zij gaan … door … Deze eenheid was overigens al aanwezig in Wageningen ze monitoren strak volgens … Groet …

  13.53 AOV-Teamchef

  Ok, geef ik door. Dank

  14.00 AOV-Teamchef/ burgemeester

  Bericht van Geert: “Foto lukt niet meer. Zijn van Hotel de Wereld richting busstation gegaan. Er is sprake van drie groepen in zwarte kleding. Loop ook een groep door de Hoogstraat.

  14.07 AOV-Teamchef

  Ok. Ga ik doorgeven

  14.23 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Hallo allemaal, misschien ligt het aan mij, maar ik merk een grote groep mannen, allemaal zwartgekleed rondom het 5 mei plein en de Hoogstraat. Ze lopen te slenteren en steeds om zich heen te kijken. Zijn er meer mensen die dit merken?

  14.30 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  8 mannen nu bij shoarmazaak cleopatra

  14.31 app groep alarm binnenstad

  Feest waarschijnlijk

  14.40 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Hoi, politie is op de hoogte en alert. Als er iets gebeurt, probeer een foto te maken. Groet wageningen

  14.45 AOV-Teamchef

  Hoi goed om te weten, ik zit in appgroep van winkeliers, … ook, Het is de winkeliers opgemerkt.

  14.46 AOV-Teamchef

  In deze appgroep zitten 103 winkeliers.

  14.47 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Er lopen steeds meer jongens met zwarte kleding richting Hoogstraat

  14.50 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Nu zeker 20 man bij cleopetra voor de deur

  14.50 burgemeester

  Info Doorgegeven, het kan zijn dat u geen politie in uniform ziet maar dat ze undercover zijn. Groet …

  14.50 burgemeester

  Goed te weten

  14.50 app groep alarm binnenstad

  Ik heb het doorgegeven aan politie. Als je geen uniformen van politie ziet, wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn. Bij spoed bel 112, maar politie zit er strak op. Goed om rare zaken door te geven op deze app. Groet veiligheidsadviseur wageningen

  14.52 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Er rijden nu ook allemaal auto met jongens met zwarte kleding

  14.53 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Ze gaan nu richting 5 mei plein

  14.55 app groep alarm binnenstad

  Groep staat nu met z’n allen op het 5 mei plein

  14.59 app groep alarm binnenstad

  Hallo iedereen probeer je van deze groep afzijdig te houden.

  14.59 app groep alarm binnenstad

  Ze hebben spandoeken.

  15.00 app groep alarm binnenstad

  Er komen nog 30 bij

  15.00 app groep alarm binnenstad

  Dit voelt niet goed autos rijden af en aan

  15.01 app groep alarm binnenstad

  Ik snap jullie zorg, het is hoog opgeschaald bij politie. Groet

  15.06 AOV-Teamchef

  Nog 22 vanaf de Parkeer plaats Gerdessstraat richting 5 meiplein

  15.06 app groep alarm binnenstad

  Allen, houd de klanten binnen als het niet goed voelt, spreek de groep niet aan. Houd u afzijdig. De politie zit er strak op. Groet

  15.06 app groep alarm binnenstad

  1 persoon vertelt mij net dat het te maken heeft met een herdenking van de grondwet

  15.07 app groep alarm binnenstad

  Er worden weinig parkeerkaartjes gekocht

  15.09 app groep alarm binnenstad

  Let op het zijn hooligans. Probeer nu binnen te blijven. Hou jezelf, klanten en werknemers afzijdig. Politie is aanwezig!

  15.09 app groep alarm binnenstad

  Het is een dringend advies.

  15.12 app groep alarm binnenstad

  Ze zijn zonder vergunning aan het demonstreren tegen de vrijheid van beperking vanwege Corona maatregelen. Politie zit er bovenop.

  15.13 burgemeester

  Winkeliers zijn ongerust, ik heb ze geappt dat de politie er bovenop zit en dat ze, hun klanten binnen kunnen houden als het niet goed voelt. Ik stuur al hun berichten door aan … Er zijn ook meer auto’s gekomen winkeliers hebben het over een groep van ik denk nu 50 mensen. Ik heb een kort lijntje met … en ook … is aangehaakt.

  15.13 burgemeester

  Dank voor de info. Noodverordening nodig. … in de buurt?

  15.20 AOV-Teamchef

  Hoi, burgemeester vraagt of hij volgens noodverordening moet handelen. Aanwijsbesluit verboden actie?

  15.20 AOV-Teamchef

  Gebied

  15.20 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Meer dan 100man op het 5 mei plein

  15.22 Foto van Rik Klein Entink

  Demonstratie op 5 mei plein in #Wageningen. Spandoek met ‘Vrijheidstrijders’ en ze zingen ‘Wij zijn Nederland’.

  15.32 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Wat foto’s op afstand met wat ruggen en lege terrasstoelen

  15.32 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Kunnen jullie … toevoegen aan deze app? Dan ook dit nummer bij ditjes en datjes alvast bedankt

  15.32 burgemeester

  … klinkt niet in paniek. Het is boven het team opgeschaald. Ik zal het vragen. Heb er geen zicht op,

  15.32 burgemeester

  Ik Heb zojuist toestemming gegeven voor inzet … ME. … vroeg daarom. Hoor veel sirenes. Weet jij daar meer over?

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Er rijden twintig bussen ME de stad in met gillende sirenes

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Graag info wat we moeten doen!

  15.33 burgemeester

  Ja, ME rijdt door straten lees ik op app. Verzoek van GKC of u alvast Marcouch wilt informeren.

  15.33 burgemeester

  Heb je zijn nummer?

  15.33 app groep alarm binnenstad

  Of ouwehoeren we hier alleen over winkeldiefstallen

  15.35 app groep alarm binnenstad

  Binnen blijven en klanten ook binnenhouden. Afzijdig houden. Politie en ME zijn ermee bezig.

  15.33 burgemeester

  Foto van iemand in de etalage van Le Monde met uitzicht op ME-linie.

  15.33 burgemeester

  Deze is al wat ouder

  15.33 burgemeester

  Ik heb Marcouch geïnformeerd

  15.35 app groep alarm binnenstad

  Graag nummer … toevoegen

  15.40 AOV-Teamchef

  Er lopen er nu ook een stel op de stadsbrink

  15.45 AOV-Teamchef

  Foto van een grote groep Me-ers

  15.45 AOV-Teamchef

  Ik zou het we fijn vinden om advies te kunnen geven aan winkeliers. Wat kunnen we hun adviseren? Ik heb een paar keer herhaald: binnen blijven, afzijdige houden. Klanten binnen houden. Als je dat kan checken bij sgbo graag!

  15.45 burgemeester

  Ik hoopte dat Gelderlander zich in zou houden. Maar ze zijn gewoon laat wakker geworden.

  Confrontatie demonstranten en ME op 5 Meiplein in Wageningen

  Foto van staatsieportret van de demonstranten met twee spandoeken.

  Kop van de Gelderlander Confrontatie demonstranten en ME.

  15.45 burgemeester

  Ik zag dat er lang niets in de krant stond. Kun je me een update geven? Ik moet inschatten of het verantwoord is naar de wijngaard op de Wageningse Berg te gaan. Ik heb daar een bijeenkomst.

  15.45 burgemeester

  Ik ga … bellen Wijngaard is ver weg.

  15.45 burgemeester

  … krijgt zo een briefing. Ze is net aangekomen. Komen er veel mensen op Wijngaard? Ze gaat me zo verder informeren na briefing.

  Aan en afvoerputjes met bussen hooligans moeten we niet dwarszitten.

  15.45 burgemeester

  Ongeveer 50 personen worden daar verwacht

  15.45 burgemeester

  Ik zou het afblazen op de wijngaard. Als ik de filmpjes zie. Ik vind het heftig. Ik stuur u die door via whats app.

  15.45 burgemeester

  Ik denk dat de bijeenkomst al begonnen is. Inloop was om 16.00. 17.00 uur bestuurswissel Rotary met buffet. Moet er iemand even langs om ze te adviseren?

  15.45 burgemeester

  Ik ga … bellen. Ik mis update

  15.45 burgemeester

  Binnen 4 minuten volgt update

  15.45 burgemeester

  350 tot 400 hooligans

  Foto van het staatsieportret van de demonstranten

  16.04 AOV-Teamchef

  Diverse foto’s van demonstranten op afstand, rug. Zwarte jas en blauwe spijkerbroek lopen gemoedelijk door het centrum van Wageningen

  16.07 AOV-Teamchef/ app groep alarm binnenstad

  Ook een foto van een grote groep ME-ers, staan in gevechtshouding, dreigend.

  16.07 app groep alarm binnenstad

  Nee voor dit moment niet.

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Ik heb de politie gevraagd of ze mij een update kunnen geven met advies voor jullie. Zelf heb ik geen zicht op locatie. Blijf binnen, spreek ze niet aan. Houd klanten binnen. Politie zit er boven op. Wageningen

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Heeft … toegevoegd

  16.11 app groep alarm binnenstad

  Heeft … toegevoegd

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Niks meer aan de hand

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ja ik heb de markmeester ingeseind. Maar die moet uit Arnhem komen. Kunnen jullie misschien te hulp schieten. Maar denk aan eigen veiligheid.

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Advies om te sluiten?

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ik sta bij het busstation hier lijkt alles rustig

  16.34 app groep alarm binnenstad

  Ja, deuren sluiten!

  16.35 app groep alarm binnenstad

  Ja gewoon sluiten. GEEN PANIEK

  18.22 app groep alarm binnenstad

  Graag deze ook toevoegen. Mobiel …

  18.31 app groep alarm binnenstad

  Beste allen, het is weer rustig in wageningen. De politie blijft alert. Het was spannend vanmiddag, voor jullie, de klanten van jullie, de politie, ME en de gemeente. Het nut van deze appgroep is weer bewezen. Ik zal de complimenten van jullie doorgeven aan de politie. Dank voor jullie alertheid en vooral rustige zondag. Groet …

  18.31 app groep alarm binnenstad

  Het is rustig in Wageningen. 112 bellen bij verdachte …

  18.49 AOV-Teamchef

  Ha … nou dat heb je ook weer achter de rug. Tjonge, we maken wat mee in Wageningen. Burgemeester doet een tweet uit. Tekst wordt gecheckt met politie communicatie. Marcouch is gebeld door AOV Arnhem. Hij laat de communicatie aan ons over. Maandag komt er vast een vervolg op. Winkeliers zijn heel tevreden over het optreden van politie. Groet

  18.55 AOV-Teamchef

  Hoi. Ja, het is wat de laatste tijd. Maar we hebben het allemaal goed afgehandeld (emoji van duim omhoog) Stad is heel en mensen veilig naar huis. gr