• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Politieagent Richard van der V. zegt “dikzak” en “klootzak” tegen een burger, beledigt, slaat, schopt en gebruikt pepperspray tegen hem en gaat vrij uit

  Mo, een gekleurde bekende van de politie, wordt op 25 april 2020 door de politie in Hilversum aangehouden. Hij zou de corona maatregelen hebben overtreden omdat hij met drie niet gezinsleden in de auto zat. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring ontstaat er een woordenwisseling tussen Mo en agent Richard van der V. Van der V. zegt tegen Mo dat hij “een dikzak” is. Mo vindt dit niet oké en maakt de agent daarop uit voor “sukkel”. Vervolgens wordt Mo met geweld aangehouden. Hij en zijn medepassagiers worden niet meer beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen.

  De opmerking van de agent toont een totaal gebrek aan professionaliteit van de politie, helemaal omdat de agent vervolgens doordraait. Na het woord “sukkel” grijpt de agent Mo plotseling bij zijn keel. In een reflex duwt deze hem van zich af. Daarna wordt Mo uitgescholden, geschopt, geslagen, hardhandig tegen de ruit van een tankstation geduwd en in de boeien gelagen. De hele arrestatie, om een simpele overtreding van de corona maatregelen, wordt door een getuige gefilmd. Deze beelden worden de volgende dag online gezet met als titel ‘Nuttelozen die zich weer niet kunnen gedragen! Hilversum politie’.

  Nuttelozen die zich weer niet kunnen gedragen! Hilversum politie

  Mo zit een nacht in de cel en wordt een dag later op 26 april 2020 heen gezonden. Mo krijgt geen boete meer voor het overtreden van de coronamaatregelen, maar wel een strafbeschikking (dit is een straf opgelegd zonder dat een onafhankelijke rechter naar de feiten heeft gekeken) van 200 euro voor belediging. Mo is het niet eens met de strafbeschikking en laat de zaak voorkomen. Een paar maanden wordt Mo door de politierechter veroordeeld voor het beledigen van een ambtenaar in functie (het uitmaken van Richard van der V. voor ‘sukkel’).

  Het Openbaar Ministerie bleef bij de eis van 200 euro. Tijdens de zitting komt het onprofessionele gedrag van de politie ter sprake. De politierechter is zichtbaar ontstemd over het politiegeweld want Mo krijgt geen boete van 200 euro, maar van 100 euro. Mo had ondertussen ook aangifte gedaan tegen agent Richard van der V. in verband met mishandeling, belediging en valsheid in geschrifte. Op de clip ‘Nuttelozen die zich weer niet kunnen gedragen! Hilversum politie’ van de getuige is duidelijk het disproportionele geweld van de politie te zien. Er lijkt zelfs sprake van racistisch politieoptreden.

  Bij het geweld gaat het niet alleen om het grijpen van de keel en het schoppen van Mo, maar ook het gebruik van pepperspray en disproportioneel geweld van een groep agenten tegen een verdachte die volledig meewerkt, geen wapen heeft en niet terugvecht. De agent in kwestie beledigt Mo ook nog eens door hem uit te maken voor “klootzak.” De agent roept: ‘’Op de grond, op de grond klootzak!’’ In het proces-verbaal van de aanhouding heeft de agent deze opmerking niet opgeschreven, terwijl die op de beelden van de getuige duidelijk zijn te horen.

   

  Veiligheid, integriteit en klachten van de politie is een wassen neus

  De aangifte van Mo wordt door de afdeling Veiligheid, integriteit en klachten (VIK) van de politie Midden-Nederland afgewezen. Het VIK oordeelt dat: “De onderzochte camerabeelden tonen een weergave die uw aangifte niet ondersteunen.” Een vreemde redenering, want de beelden tonen duidelijk disproportioneel politiegeweld aan. Mo gaat tegen de afwijzing in bezwaar en heeft eindelijk een beetje succes. Het Openbaar Ministerie (OM) komt op basis van het strafrechtelijk onderzoek en dezelfde beelden van social media als die het VIK heeft bekeken tot de slotsom dat de politieagent Richard van der V. voor de strafrechter moet verschijnen.

  Op woensdag 29 december 2021 om 09:00 uur verschijnt hoofdagent Richard van der V. van het politiedistrict Hilversum als verdachte voor de meervoudige kamer in Rechtbank Lelystad. Hij is aangeklaagd voor mishandeling en valsheid in geschrifte. Het OM vervolgt de agent niet om belediging omdat de opmerkingen zouden zijn gemaakt in het heetst van de strijd. Blijkbaar vindt het Openbaar Ministerie dat politieagenten burgers wel mogen beledigen, maar burgers niets mogen terugzeggen, want dan volgt een arrestatie met veel politiegeweld. Het OM eist een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 uren en een schadevergoeding voor het optreden van de hoofdagent.

   

  Een racistische uitspraak van de rechtbank?

  Op 12 januari 2022 wordt de agent door de rechter volledig vrijgesproken. De rechters nemen de agent zelfs in bescherming en nemen de beelden van de getuige niet serieus. In de motivering schrijven zij: ‘’Zijn collega stond immers in haar eentje de aanhouding af te schermen van de drie overige inzittenden van het voertuig.’’ Met deze opmerking suggereren de rechters dat de getuigen niets konden zien, maar de beelden spreken boekdelen. Op die beelden is zelfs niet een, maar meerdere agenten te zien. Daarnaast gebruiken de rechters, allemaal witte Nederlanders, de exacte woorden van politieagent Richard van der V. uit het politieverhoor voor de motivering van de vrijspraak. Van der V. zou het slachtoffer beledigd hebben in het heetst van de strijd. Wie was er echter begonnen met beledigen? Juist politieagent Richard van der V. Is hier dan ook sprake van een racistische uitspraak omdat Mo een kleurtje heeft?

  Mo laat het er echter niet bij zitten. Hoewel de politie, de rechters en het Openbaar Ministerie hem hebben laten zitten bij de mishandeling en de valsheid in geschrifte, is er rond de belediging nog niets gebeurd. De politie zal nooit excuses aanbieden, vandaar dat Mo een artikel 12 Sv is gestart. Bij deze procedure eist Mo dat het OM de agent vervolgt voor belediging. Deze procedure loopt nog. Evenals een klacht die Mo heeft ingediend bij het Openbaar Ministerie omdat hij door het OM niet is uitgenodigd voor een slachtoffergesprek in de zaak tegen hoofdagent Richard van der V. en het OM hem onheus bejegend heeft. Tot slot loopt er ook nog een klacht over het hele politieoptreden die niet door de politieklachten commissie in behandeling is genomen en nu bij de Nationale Ombudsman ligt.

  Ook al is Mo een bekende van de politie, het optreden van de politie, het OM en de rechtbank behoren professioneel te zijn. De feiten, in dit geval duidelijke beelden van een getuige, behoren leidend te zijn voor de overheid, niet de onderbuik. In deze zaak hebben de feiten geen rol gespeeld en dit toont het gebrek aan professionaliteit en kinderachtigheid van het overheidsapparaat aan, helemaal omdat alles de zweem van racistisch gedrag van die overheid heeft. De politie heeft zelf geen disciplinaire maatregelen aan Richard van der V. opgelegd.

   

  Clodius

  Clodius begeleidt mensen bij aangiftes, klachten en andere zaken tegen de politie. Heb je last gehad van politieoptreden, politiegeweld of andere disproportioneel politie handelen, neem contact op:

  klaagmeester@hotmail.com of info@burojansen.nl (ter attentie van Clodius)

  Mo is in zijn strijd tegen de politie bijgestaan door advocaat Daniël Kops van het kantoor Guarda Advocaten te Breukelen.

  Mo is niet de echte naam van het slachtoffer, zijn naam is bekend bij Buro Jansen & Janssen

   

   

  Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland tegen hoofdagent

  Van geweld verdachte agent staat nog altijd achter arrestatie

  OM eist voorwaardelijke werkstraf tegen agent voor geweld bij aanhouding

  Voorwaardelijke werkstraf geëist tegen politieagent (31) voor geweld bij aanhouding in Hilversum

  Agent uit Hilversum vrijgesproken van mishandeling bij aanhouding

  Voorwaardelijke werkstraf geëist tegen agent voor geweld bij aanhouding in Hilversum

  Politieagent vrijgesproken voor mishandeling na aanhouding in Hilversum

  Agent vrijgesproken van mishandeling tijdens arrestatie Hilversum