• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Relnichten en piepende stillen

    Dupont op justitie en veiligheid

    De rel begon eigenlijk al op 21 juni 2020 toen veel mensen meenden dat undercoveragenten rellen begonnen waren tijdens de Viruswaanzin-demonstratie op het Haagse Malieveld. Nu was dit maar ten dele zo. De undercoveragenten zijn er speciaal voor om, vooral tijdens voetbalwedstrijden, leidende relschoppers uit het publiek te pikken en aan te houden. De plotselinge ingreep zorgt alleen soms voor een schokeffect en door dat schokeffect worden andere mensen boos zodat de vlam in de pan kan slaan. Echter, wie gaat af op het woord van hooligans?

    Nu tijdens demonstraties van boeren, burgers, coronademonstranten en anderen dezelfde taktieken worden toegepast is de ongestraftheid van de politie niet meer vanzelfsprekend. Al in het artikel Knippen, plakken en niet de waarheid spreken en ook legden wij uit Social Media knip en plakwerk van het volk versus politie spin van bromsnor en burgervaders hoe de politie nota bene lifestreamers ervan beschuldigd beelden te knippen en te plakken. Niet alleen in strijd met de logica, maar ook onwaar.

    In ons artikel Framing en leugens door politie en sommige media vertellen wij dat ook verschillende oud-politiemensen getuigen waren van de relletjes op het Malieveld en stevige kritiek op het politie-optreden hadden.

    Feit is inmiddels dat er sinds de intrede van het digitale tijdperk wat dingetjes zijn veranderd op het demonstratieveld. Werd vroeger bijna standaard het filmpje uit je camera getrokken door democratisch gezinde dienders, tegenwoordig is alles live op internet mee te zien, gefilmd door bijna alle deelnemers aan welk protest dan ook. Dit zorgt voor een enorm verschil in berichtgeving tussen die van de media en de lifestreamers en demonstranten. Bovendien wordt telkens de politie aan de kaak gesteld, die er meestal maar op raak liegt. We denken hierbij nog even terug aan ‘doorgesnoven hooligans’ en de ‘1000 hooligans’ van de demonstratie van Nederland in Opstand in Utrecht. In beide gevallen geen hooligan te zien.

    Omdat de politie jarenlang meende ongestraft te kunnen doen wat ze wilde, is de schok groot nu blijkt dat de burger en de boer wat zijn onderschat. Natuurlijk worden politievoertuigen en politiebewegingen nauwkeurig gevolgd door nieuwsgierige burgers, waarbij ook regelmatig blijkt dat oud-politiemensen en militaire veteranen een goed oog hebben voor hun omgeving. Sommige oud-militairen en veteranen reizen de demonstraties af als lifestreamer. Alleen dat is al een nieuw fenomeen dat aandacht verdient.

    De demonstratie van de boeren in Bilthoven werd goed bezocht. Met de boeren kan je afspraken maken en er was maar één trekker te zien. Naast boeren was er ook een groepje aanwezig van Nederland in Opstand. Verschillende nationale politici hielden toespraakjes en dit gaf een geheel eigen inhoud aan de bijeenkomst. Opzienbarend dus dat maar liefst 16 militaire vrachtwagens met 40 man militair personeel aanwezig waren. De boer als staatsvijand? De autoriteiten wisten heel goed dat er geen trekkers meekwamen en zelfs dan is de inzet van militairen dubieus. Te meer daar genodigde politici en wetenschappers toespraken zouden houden en dit ook deden. Wij gaan hier nog op terugkomen.

    Rond de demonstratie waren er enkele kleinere incidenten. Zo werden 5 leden van Nederland in Opstand aangehouden, waarbij werd gezegd dat het zou gaan om opruiing terwijl iedereen kon zien, ook op de streams, dat dit niet het geval was. Voorman Rinus Koops was de eerste arrestant, gevolgd door enkele van zijn medestanders die blijk gaven van hun verontwaardiging. Een slimme zet van de politie, want Koops en zijn mensen hebben niet veel begrip bij de boeren. Koops en zijn mensen zijn grootstedelingen met een geheel ander demonstratiethema dan de nuchtere boeren. Door de mensen van Koops te arresteren hoopt de politie voor verdeeldheid te zorgen en inderdaad de boeren riepen elkaar op zich niet met de arrestatie te bemoeien. Eén van de arrestanten brak door de aanhouding zijn been op 3 plaatsen en zat bijna de hele rest van de dag zonder medische hulp in een politiecel.

    Het tweede incident begon eerst nog als iets grappigs. Een lifestreamer ontdekte een groepje undercoveragenten verkleed als boeren. De beelden hiervan gingen als een raket over de social media en werden het gesprek van de dag. En hier begon eigenlijk ons verhaal. Want ook Jan Huzen zag de beelden voorbij komen. Huzen zette een boodschap op zijn Facebookgroep van ‘Steungroep Boeren & Burgers’. Dit is een privégroep waarvan je lid moet worden. De boodschap luidde: ‘De eerste adressen van de undercoveragenten stromen binnen. Wij wachten nog even met de publicatie totdat de lijst compleet is.’ Huzen publiceerde dus geen enkele naam van een undercoveragent.

    Uit woede over de mishandeling van de arrestant uit Bilthoven zocht Huzen contact met de vice-voorzitter van de politiebond ANPV Hans Schoones. Na een onbevredigend telefonisch onderhoud met deze Schoones die namens de ANPV riep volledig achter de undercoveragenten te staan, publiceerde Huzen het telefoonnummer van Schoones, dat gewoon met googelen is te vinden, op zijn Facebookgroep.

    De reactie was snel. ‘Amateurspeurder dreigt adressen undercovers te publiceren na boerenprotest, politie alert’, kopte Tubantia op 23 juli 2020. In het artikel valt te lezen hoe Schoones door talloze boze mensen werd gebeld die hem uitscholden voor NSB’er en nog veel meer fraais. Ook werd uit de doeken gedaan hoe de undercoveragenten zich zorgen maakten om hun privégegevens op Facebook te zien verschijnen.

    Het dagblad van het Noorden wijdde verschillende artikelen aan de zaak waarbij eerst de naam Jan Huzen, zijn foto en zijn woonplaats werden genoemd. Op 24 juli 2020 kopte de krant: ‘Politie zet landsadvocaat op Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge. Undercoveragenten vrezen voor hun veiligheid na Facebook-dreigement’. Om 22.30 uur werd in het programma Hart van Nederland aandacht besteed aan de zaak, waarbij opnieuw portret en woonplaats van Jan Huzen werden genoemd en de zaak bovendien eenzijdig werd belicht. Hans Schoones beweerde dat Jan Huzen én zijn Facebookgroep gestopt moesten worden. Het gevolg was de mededeling van Huzen op Facebook dat het nu ook daar dreigementen regende. Veroorzaakt blijkbaar door de aandacht van SBS6, het Dagblad van het Noorden en de uitspraken van Hans Schoones.

    In het artikel : ‘Politie zet landsadvocaat op Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge. Undercoveragenten vrezen voor hun veiligheid na Facebook-dreigement’ kwam ook de politiebond ACP naar voren die waarschuwde voor het publiceren van de gegevens van de undercoveragenten.

    Wij zetten nu graag even op een rijtje wie de hoofdpersonen zijn bij de ACP en de ANPV. In het artikel ‘Politiegeweld in Nederland (1): gebrekkige verantwoording‘ van 10 juni 2020 wordt ingegaan op het gebruik van de nekklem door de Nederlandse politie. Deze nekklem werd algemeen bekend na de omstreden dood van de Arubaanse toerist Mitch Henriquez. In het artikel komt Hans Schoones aan het woord: ‘De cijfers over de nekklem zijn belangrijk, omdat over deze techniek continu discussie is. In reactie op het recente voorstel van D66 om de nekklem te verbieden zegt Hans Schoones, voorzitter van politiebond ANPV, deze week: “De nekklem is in Nederland geen algemeen geweldsmiddel. Het wordt vrij beperkt en marginaal ingezet, eigenlijk alleen het echt niet anders kan.” In een artikel in het Algemeen Dagblad van 8 juni 2020 zegt Schoones bijna hetzelfde: ‘Hans Schoones, voorzitter van politiebond ANPV, sluit zich daarbij aan. ,,Dit komt als een donderslag bij een heldere hemel”, verzucht hij. ,,Voor ons gevoel haakt D66 nu gemakkelijk in op het wereldwijde sentiment in de samenleving. We hebben ze hier een paar maanden geleden niet over gehoord. Opeens moet alles gelijk getrokken worden. Waarom? De nekklem is in Nederland geen algemeen geweldsmiddel. Het wordt vrij beperkt en marginaal ingezet, eigenlijk alleen het echt niet anders kan.’

    Het doet ons denken aan de tweet van Gerrit van de Kamp, de bestuurder van de ACP meteen na de dood van Mitch Henriquez door een nekklem: ‘Handen af van de politie!‘.

    Hans Schoones is 20 jaar lang VVD-gemeenteraadslid geweest in het Brabantse Schijndel en was zelfs even wethouder voor die partij. De VVD-fractie in Schijndel zou later aan interne ruzies ten onder gaan. Nu is Schoones voorzitter van de ANPV. Dat hij maar zo snel een Facebookpagina van ruim 168.000 leden wil laten stoppen zegt veel over zijn democratische gemoed. Voorzitter Van de Kamp van de ACP is als het kan nog bekender, of zelfs beruchter, dan zijn collega Schoones. Over hem schreven wij al eerder in de artikelen ‘Een klemmend verzoek'(16 november 2016),’Die wet past ons allemaal!’ (13 juni 2015) en ‘The man who would be king’ (2 juli 2020). Uit de artikelen komt een beeld naar voren van een onstuitbare, nietsontziende man die zelfs zijn eigen vriendin een mooi baantje bezorgde bij zijn eigen vakbond. Een soort Jimmy Hoffa uit de Lage Landen.

    Maar wat het meest in het oog springt op het palmares van de luidruchtige oud-politieman Van de Kamp is wel dat hij het was met ‘zijn’ mannen die in 2015 langzaamaanacties hield op de snelwegen en het Haagse Binnenhof omsingelde. Met dienstmaterieel en dienstwapens. Een soort coup in een bananenrepubliek leek het. Want de heren en dames waren ontevreden met hun loon en eisten bovendien een beter pensioen.

    Dat uitgerekend deze mannen zich bemoeien met demonstraties van de boeren en verontruste burgers en het daarbij alleen opnemen voor politiemensen en niet voor verontruste burgers is veelzeggend.