• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • De vervolging van Italiaanse anarchisten

  De processen tegen aan aantal Italiaanse anarchisten afgesloten. De rechtbank deelde hoge straffen uit, ook voor Paola Lo Vecchio, die op 26 januari 1998 in Amsterdam werd gearresteerd.Begin 2006 is Rose Ann Scrocco in Amsterdam gearresteerd, ook zij is in het Marini proces tot een hoge straf veroordeeld.
  zie Indymedia
  Op 26 januari 1998 werd in Amsterdam de Italiaanse anarchiste Paola Lo Vecchio gearresteerd. Zij wordt door de Italiaanse justitie verdacht van twee overvallen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een organisatie door justitie verzonnen om de anarchisten aan te kunnen pakken. Kroongetuigen, anonieme verklaringen en ander twijfelachtig bewijs vormen de kern van de verdenkingen. Paola Lovecchio uitgeleverd aan Italië Op 29 april 1998 is Paola uitgeleverd aan Italië. Na overleg met haar Italiaanse advocaten had zij eind maart besloten mee te werken aan haar uitlevering. Belangrijkste reden is dat zij grote kans maakt op huisarrest. Daarnaast leek het verloop van het proces in Rome gunstig, de advocaten verwachten een lichte straf.

  Paola Lovecchio word in Italië verdacht van deelname aan de anarchistische criminele organisatie ‘ORAI’. Deze vermeende organisatie is ontsproten aan het brein van Officier van Justitie Marini. Sinds 1994 worden allerlei anarchisten vervolgd voornamelijk op basis van verklaringen van kroongetuigen. Op die manier probeert Marini anarchistische ideeën en gedachtengoed te verbinden met een aantal (onopgeloste) bankovervallen.

  Het proces is in januari 1998 begonnen. Voor die tijd al hebben alle mensen die niet al een veroordeling uitzitten huisarrest gekregen.
  Het proces verloopt tot nu toe gunstig voor de verdachten. De verklaringen van de belangrijkste kroongetuige, N. Namscheti, zijn bijna inhoudsloos. Zij weet zich plotseling nergens meer iets van te herinneren. Op één van de procesdagen ging het zelfs zover dat Marini haar de antwoorden letterlijk in de mond legde. De rechter vond dit te ver gaan berispte Marini. De geloofwaardigheid van Namchetsi heeft hiermee een flinke deuk gekregen. Haar verklaringen vormen eigenlijk het enige ‘bewijs’ dat er ooit zoiets als een ondergrondse anarchistische structuur a la ORAI zou hebben bestaan. Lidmaatschap van een criminele organisatie valt dus moeilijk te bewijzen.
  Ook in het onderdeel van de zaak waarvan Paola persoonlijk verdacht wordt, medeplichtigheid aan overvallen op twee juweliers, vallen de kroongetuigen door de mand. Paola heeft altijd al gezegd niets met de overvallen te maken te hebben. De belangrijkste kroongetuige zegt haar destijds herkend als bestuurster van de vluchtauto. Tijdens het proces verklaarde hij hoe goed hij haar aan haar strakke kleren en slank postuur herkende. Paola was destijds 7 maanden zwanger en kan überhaupt geen auto rijden.
  Volgens de advocaten verloopt het proces zo gunstig dat de kans erg groot is dat Paola volledig wordt vrijgesproken. De advocaten verwachten ook dat de aanklacht van lidmaatschap van een criminele organisatie niet tot een veroordeling leidt. Gezien het aantal mensen dat nog verhoord zal moeten worden zal het proces zeker tot in december duren.

  Met dit gunstig verloop in het achterhoofd is Paola op 29 april naar Italië overgebracht. Met het idee van huisarrest in het vooruitzicht, wat eindelijk weer een hereniging met haar zoontje zal betekenen. Maar wel met twijfel over de politieke situatie daar.
  Samen zijn ze onder begeleiding van twee Italiaanse politie-agenten vanaf Schiphol vertrokken. Op het vliegveld zijn stencils uitgedeeld aan alle passagiers die dezelfde vlucht namen. Tijdens de vlucht zocht een steward daardoor contact met haar, maar de Italiaanse politie stak er een vinger tussen. ze vroegen verbaasd waar hij dat pamflet had gekregen.
  Aangekomen in Rome werd Paola overgebracht naar de vrouwengevangenis. Haar zoontje is tijdelijk opgevangen door z’n vader. In de gevangenis zit Paola in een speciale afdeling, die dag en nacht met camera’s wordt bewaakt. De deuren staan wel het grootste deel van de dag open, waardoor er veel onderling contact is. Tot voor een aantal weken zat op deze afdeling een andere anarchiste uit hetzelfde proces, Jean Weir. Zij is net vrij, maar de meeste vrouwen kennen haar nog wel. Verder zit er een ander vrouw (al 16 jaar) ook voor politie activiteiten. Paola schreef blij te zijn eindelijk ook over ander dingen te praten. Het regime valt dus mee, er is zelfs een kruidentuin op de binnenplaats die ze zelf kunnen bijhouden.

  Ondertussen is er een adres in Rome gevonden, waar Paola haar huisarrest zou kunnen ‘uitzitten’. De advocaten hebben op 11 mei de procedure hiervoor gestart en waarschijnlijk mag ze al snel (voor 29 mei) in huisarrest. In het begin zal er regelmatige controle zijn van de carabinierri. Geleidelijk aan zal ze meer vrijheid krijgen en binnen een paar maanden zal Paola, net als de andere verdachten, weer kunnen gaan en staan waar ze wil.

  Meer informatie over de repressie tegen de Italiaanse anarchisten
  Het Italiaanse steuncomitee
  Duitse steungroep met regelmatige updates over Marini proces Inhoud

  <Hoge straffen geeist in Proces
  tegen Anarchisten

  Italiaanse anarchiste
  gearresteerd in Amsterdam

  Brief van Paola
  uit Zwolle

  Letter from
  Paolo from prison (English!)

  Het
  Marinio-proces
   

  Inleiding op de ROS-documenten

  De Ros-documenten

  De Uitbraak 1

  De Uitbraak 2

  De Uitbraak 2,5

  De Uitbraak nr 3.