• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Kunstenaars verdacht van bioterrorisme

  De FBI verdenkt leden van het kunstenaarsgezelschap Critical Art Ensemble (CAE) van bioterrorisme. Aanleiding vormde de bij toeval ontdekte chemische attributen in de woning van Steve Kurtz, de belangrijkste man van het gezelschap. Het aangetroffen materiaal zou echter onderdeel uitmaken van het werk van CAE.

  In de ochtend van 11 mei trof Steve Kurtz in diens woning in Buffalo zijn vrouw dood aan in bed. Ze bleek te zijn overleden aan een hartstilstand. De aandacht van de gealarmeerde ziekenbroeders ging echter niet alleen uit naar de overledene. Zij zagen in de flat her en der het ‘biotech’ logo prijken alsmede allerhande laboratorium-apparatuur en chemische preparaten.

  Omdat de ziekenbroeders het niet vertrouwden brachten ze de FBI op de hoogte. Hierop volgde er een huiszoeking, uitgevoerd door de Joint Terrorism Task Force, waarbij Kurtz werd gearresteerd. De Buffalo Health Department beschouwde de woning als een gevaar voor de gezondheid.

  De spullen die de FBI in beslag nam, maken onderdeel uit van het nieuwste project van Critical Art Ensemble. Het zou gaan om een mobiele opstelling van een DNA laboratorium waarmee voedingsproducten kunnen worden ‘getest’ op aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

  Inmiddels is Kurtz weer vrij maar moet hij zich verantwoorden voor een rechtbank op 15 juni, samen met nog vijf andere leden en ex-leden van het collectief Critical Art Ensemble. De aanpak van de autoriteiten is mogelijk het gevolg van de nieuwe nationale veiligheidswetgeving die de bevoegdheden van autoriteiten buiten elke proportie hebben opgerekt.

  Diverse kunstenaars in de Verenigde Staten zien in de harde aanpak het bewijs dat kritische kunstenaars het zwijgen wordt opgelegd. De reputatie van Critical Art Ensemble, hun uitzonderlijke werk en belangrijke geschriften en projecten die allen in de grootst mogelijke openheid zijn uitgevoerd, maken deze gang van zaken in hun ogen totaal onacceptabel.

  Critical Art Ensemble, opgericht in 1987, is een collectief van vijf tactische media kunstenaars die ieder hun eigen specialisme hebben, waaronder computerkunst, film, video, fotografie, tekstkunst, boekkunst en performances. CAE richt zich op de verkenning van de relatie en het snijvlak tussen kunst, kritische theorie, technologie en politiek activisme.

  Ook in projecten die (mede) georganiseerd werden door De Balie in Amsterdam heeft Steve Kurtz en Critical Art Ensemble meerdere malen opgetreden. Zij vormden een belangrijke en voortdurende aanwezigheid in de Next 5 Minutes conferenties rondom tactische media.

  Door een aantal curatoren, kunstenaars en critici is het initiatief genomen om een open protestbrief te schrijven waarvoor op het moment handtekeningen worden verzameld. Het gaat hier om een uiting van grote bezorgdheid en protest. De protestbrief staat on-line in het media katern van de Balie website: www.debalie.nl/media

  Meer info:

  www.caedefensefund.org/

  www.critical-art.net/biotech/free