• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Nieuws uit de kranten

   Verplichte legitimatie bij calamiteit
  Parool
  ,  26 oktober 2001
  DEN   HAAG – Er komt, als het aan VVD-minister Benk Korthals (Justitie) ligt, geen  algemene identificatieplicht. De bestaande legitimatieplicht wordt wel uitgebreid.  Wanneer sprake is van een concrete terroristische dreiging, kan de politie  personen voortaan om een legitimatie vragen. Korthals weet zich gesteund door de regeringspartijen en het CDA.

  Kabinet is voor incidenteel tonen persoonsbewijs bij dreigingen

  de Volkskrant, Binnenland, 26 oktober 2001
  Het kabinet is tegen een algemene identificatieplicht, zoals België en Frankrijk kennen. Wel zullen burgers in de toekomst worden verplicht hun persoonsbewijs te tonen als sprake is van terroristische dreigingen. De huidige, beperkte identificatieplicht wordt daartoe uitgebreid, aldus kringen rond het kabinet.

  Steun voor verplichte identificatie
  Parool
  ,  26 september 2001
  DEN HAAG – De invoering van een algemene identificatieplicht wordt   steeds  waarschijnlijker. Nadat vorige week premier Wim Kok had verklaard   dat het  kabinet ‘met urgentie’ onderzoekt of dit nodig is, zei minister   Roger van  Boxtel (Integratiebeleid) gisteren voorstander te zijn van   deze maatregel.  In de Tweede Kamer bestaan geen principiële  bezwaren.

  EU dichtbij gezamenlijke aanpak terrorisme
  Parool,  19 september 2001
  BRUSSEL – Binnen de Europese Unie moet de uitlevering van personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terreurdaden sterk worden vereenvoudigd. De vijftien lidstaten dienen een opsporingsbevel in één lidstaat automatisch over te nemen, zodat een gezocht persoon overal kan worden aangehouden en uitgeleverd aan het land dat de verdachte zoekt.

  Scherpere controles en meer veiligheidsmensen
  Parool
  ,  6 oktober 2001
  DEN HAAG – Met een lange lijst maatregelen wil het kabinet de kans  op een  terroristische aanslag zo klein mogelijk maken. Opsporings- en inlichtingendiensten  worden versterkt en moeten beter samenwerken. De controle op Schiphol wordt  strenger en het kabinet wil beter registreren  wie het land in komt. Voor de plannen is 150 tot 200 miljoen gulden uitgetrokken.

  Jaarlijks 150 tot 200 miljoen tegen terrorisme
  Volkskrant 6 oktober 2001
  Het kabinet gaat meer mankracht en materieel inzetten om het terrorisme te bestrijden. Recherche, marechaussee, inlichtingendiensten en financiële toezichthouders krijgen extra capaciteit. Dat hebben premier Kok en de meest betrokken ministers vrijdag bekendgemaakt. Ook worden de beveiligingsmaatregelen op Schiphol uitgebreid.

  Ministers aarzelen over terrorisme-bestrijding
  de Volkskrant, Binnenland, 19 september 2001
  Van onze verslaggeefster Elaine de Boer
  Hoe kan Nederland de strijd tegen het terrorisme opvoeren? De selecte groep  ministers die zich vanmorgen in de Trêveszaal over die vraag moet buigen,  zit met de handen in het haar. De ‘doe-groep’, zoals premier Kok hem noemt,  weet wel welke maatregelen Nederland kán aanscherpen,  maar menig minister  vraagt zich af of hij dat ook wil.

  Terreurbestrijding brengt privacy in gevaar
  de Volkskrant, Buitenland, 16 oktober 2001
  STEL, JE HEBT een moord op je geweten. Die moord heb je gepleegd in Groningen.   De politie verdenkt je en vaardigt een opsporingsbevel uit. In Amsterdam  word je opgepakt. De overdracht aan de Groningse justitie zal niet lang op  zich laten wachten.

  Duitsland perkt privacy in wegens terreuracties
  de Volkskrant, Buitenland, 19 september 2001
  Van onze correspondent Philippe Remarque
  Duitsland treft een reeks veiligheidsmaatregelen om het terrorisme te bestrijden.  Daarbij sneuvelen oude taboes. ‘Met de privacybescherming hebben we het misschien  overdreven’, meent minister van Binnenlandse Zaken Schily (SPD).