• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • ‘Uitlevering van terroristen aan VS niet automatisch’

  NRC Handelsblad , 18 oktober 2001

  In Nederland opgepakte terroristen die mogelijk betrokken zijn bij aanslagen op Amerikaans grondgebied, kunnen niet zonder meer worden uitgeleverd aan de VS. Nederland levert geen verdachten uit als die tot de doodstraf kunnen worden veroordeeld. Als er terroristen in Nederland worden opgepakt, zal overleg met de VS moeten uitwijzen onder welke voorwaarden uitlevering kan plaatsvinden.Dat liet minister Korthals van justitie aan de Tweede Kamer weten tijdens een overleg over terrorismebestrijding. Zo’n voorwaarde zou kunnen zijn dat de Amerikaanse regering op voorhand toezegt dat ze afziet van daadwerkelijke uitvoering van de doodstraf als dat inderdaad het vonnis wordt. Maar Korthals zei niet te willen vooruitlopen op problemen die aanhouding van een terrorist hier kunnen opleveren.


  Justitie heeft inmiddels vier mensen opgepakt die ervan worden verdacht, brieven te verspreiden met neppoeder of van het verspreiden van valse bommeldingen. Korthals neemt dit soort acties uiterst serieus; ,,Op dit moment zijn brieven met Vim, waspoeder of krijt niet meer serieus te nemen.” De vier worden vervolgd wegens het dreigen met een misdrijf waardoor de algemene veiligheid van goederen of personen in gevaar wordt gebracht. Ze lopen het risico van veroordeling tot maximaal 2 jaar cel.
  De Tweede Kamer toonde zich gisteren bezorgd over het veiligheidsniveau op Schiphol. Woordvoerders bepleitten een veiligheidsbeleid op het niveau van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al. Maar volgens premier Kok en Korthals is het huidige veiligheidsniveau voldoende en is het niet nodig om de suggestie van de PvdA over te nemen om de controle aan de gates weer in te voeren. Wel wordt vanaf 2003 alle bagage die het ruim van een vliegtuig binnenkomt, gecontroleerd.
  Korthals kondigde verder aan, de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden aan te passen waardoor het makkelijker wordt om verdachten van terreurdaden op te sporen. De eerder in het kader van terrorismebestrijding aangekondigde uitbreiding van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de politie, zal wat werving betreft geen enkel probleem opleveren, zo liet minister De Vries van Binnenlandse Zaken weten. De veiligheidssector heeft grote aantrekkingskracht op werkzoekenden. De BVD krijgt zelfs spontane meldingen binnen. ,,We moeten natuurlijk nog wel even kijken wie dat zijn”, voegde hij daaraan toe.