• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Verhuizing van kantoor Europol na aanslagen op de VS

  NRC Handelsblad , 26 september 2001

  De in Den Haag gevestigde Europese politieorganisatie Europol barst uit zijn voegen en zoekt uitbreiding. ,,Als gevolg van de recente internationale ontwikkelingen komt hier binnenkort een flink aantal extra mensen te werken”, zegt hoofd beveiliging H. Verburg van Europol. ,,We groeien daarmee uit ons jasje, ons gebouw wordt te klein.”
  Vorige week besloten de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op een spoedvergadering, die geheel gewijd was aan terrorismebestrijding, tot meer samenwerking van Europol met Amerikaanse inlichtingenorganisaties. Ook wordt Europol uitgebreid met een speciale anti-terrorismeafdeling. De beschikbare kantoorruimte van Europol wordt daarmee een acuut probleem.


  Europol heeft nu 242 werknemers. Op lange termijn verwacht de organisatie te groeien tot 350 personeelsleden. Deze planning is van vóór de terroristische aanslagen op New York en Washington. Toen had de inlichtingendienst ook al achttien vacatures open staan. Het is nog onduidelijk hoeveel terrorismebestrijders Europol extra krijgt.
  Europol heeft inmiddels enkele luxueuze bouwketen besteld, die op het parkeerterrein als kantoorruimte moeten gaan dienen. In eerste instantie verwachtte Europol binnen zes jaar te zullen verhuizen. Door de plotselinge uitbreiding is die verhuizing nu acuter geworden.
  Ook is de gemeente Den Haag en het ministerie van Justitie om hulp gevraagd bij het zoeken naar een nieuw pand. Verburg: ,,Zij weten nu van onze noodsituatie.” Europol zit als gevolg van internationale afspraken vast aan Den Haag als vestigingsplaats. Het pand aan de Haagse Raamweg biedt geen mogelijkheden voor verbouwing.
  Vastgoedorganisatie KPMG Metrum is door Europol ingeschakeld bij de zoektocht naar een nieuw pand. B. Esselink van KPMG Metrum: ,,Europol en wij hadden een wensenlijstje met veel specifieke eisen voor een nieuw pand. Europol is geen normale huurder van een kantoorlokatie. Zo is veiligheid van groot belang. Het benodigde aantal meters van een nieuw pand is de afgelopen weken al twee keer totaal gewijzigd.”