• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Observant #17, december 2002

  Nieuw:

  schoneschijn

  Eveline Lubbers en anderen
  Uitgeverij Fagel

  ISBN 90 5914 122 9
  prijs: € 19,95
  te koop in de boekhandel
  te bestellen door overmaking van € 22,20
  op girorek 603904 t.n.v. Stichting Res Publica te Amsterdam
  vermeld bij girotel altijd adres!

  Inhoudsopgave

   

  Schone schijn leert bezorgde burgers, organisaties en actiegroepen de strategieën van misleiding en manipulatie te herkennen, en laat zien hoe je daar met behulp van de nieuwe media en de nodige creativiteit op kunt reageren. Door de vele internationale bijdragen biedt Schone schijn een uiterst informatief overzicht van de stand van zaken in de global battle.

  Eveline Lubbers is sinds vijftien jaar actief als onderzoeksjournalist en medeoprichter van Buro Jansen & Janssen, dat zich bezighoudt met het kritisch volgen van politie en inlichtingendiensten. Ze publiceerde over een breed scala van onderwerpen, onder andere in Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Ravage. Voor een overzicht van haar werk zie http://www.evel.nl


  Maandag 25 november, 21.00 uur
  Parool Theater
  Buro Jansen en Janssen in het Parool
  Een avond over het onderzoeksbureau – voortkomend uit de kraakbeweging – dat aast op politie en geheime diensten. Met Wil van der Schans en Eveline Lubbers.

  Parool Theater
  Het Parool exploiteert sinds april 2001 een intiem theater met 35 zitplaatsen. In het theater worden onder meer interviews afgenomen, debatten gevoerd en er treden muzikanten/bands op. De voorstellingen duren circa een uur.
  Adres: Sint Pieterpoortsteeg 33, Amsterdam (zijstraat van de Nes)
  Voorstellingen: alle werkdagen behalve op vrijdag, aanvang: 21.00 uur
  Kaarten: € 5,-
  Kaartverkoop: Het Parool, Wibautstraat 131, Amsterdam
  Reserveren: telefonisch 020 – 562 22 55 of per e-mail: theater@parool.nl
  Kaarten die over zijn, worden voor aanvang van de voorstelling aan de zaal verkocht.

   


  Woensdag 27 november, 15.00 – 17.00 uur

  Boekpresentatie en discussie tijdens World-Information.Org tentoonstelling
  Eveline Lubbers e.a.: Schone schijn, smerige streken in de strijd tussen burger en bedrijfsleven

  Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam
  15.00 – 17.00 uur

  Het bedrijfsleven wringt zich in allerlei bochten om zijn bezoedelde imago op te poetsen. In haar boek Schone Schijn schetst Eveline Lubbers het arsenaal van de directiekamer, variërend van geavanceerde PR-strategieën tot complete spionageoperaties. Investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat gepaard met pogingen de publieke opinie te beïnvloeden en actievoerders onschadelijk te maken.

  Bij de presentatie van het boek “Schone schijn, smerige streken in de strijd tussen burger en bedrijfsleven” houdt Bob Hoogenboom, hoogleraar fraudewetenschappen aan de Universiteit Nyenrode een lezing over bedrijfseconomische spionage en informatiebeveiliging. Op basis van zijn kennis en ervaring uit het bedrijfsleven adviseert hij speciaal voor deze gelegenheid NGO’s en actiegroepen, variërend van Greenpeace en Milieudefensie tot kleinere en meer radicale groepen, wat ze aan beveiliging zouden moeten doen. Uit deze op de meest uiteenlopende manieren bijeengesprokkelde informatie zijn voor bedrijven zeer interessante inlichtingen te filteren. Aansluitend een discussie over de spanning tussen veiligheid en openheid. Campagnes zijn immers afhankelijk van de toestroom en vrijwillige deelname van zoveel mogelijk mensen, maar daarmee loopt een actiegroep ook risico’s. Hoe ga je daar mee om?

  Met Bob Hogenboom, Rop Gonggrijp (beveiligingsexpert) en vertegenwoordigers van verschillende NGO’s en actiegroepen waaronder Internetactivist Gerbrand Oudenaarden, Peer de Rijk (WISE), Kees Hudig (XminY) en Yvo Verburg (Milieudefensie).

  Toegangsprijs (inclusief tentoonstelling): € 6,50 met korting: € 5,-
  Museumjaarkaart: Gratis
  NS kortingskaart: halve prijs
  Openingstijden tentoonstelling: Ma – Za: 11.00-17.00 u / Zo: 13.00 – 17.00 u
  Aanvangstijd presentatie & discussie: 15.00 – 17.00 uur
  Let op! Locatie: Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam

  World-Information.Org

  World-Information.Org is een tentoonstelling en cultureel onderzoeksproject rond controle en observatie in de netwerksamenleving en de cultuur van de nieuwe technologie en is tot 15 december in de Oude kerk in Amsterdam te zien.