• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Providence/Turner, Holmes, Stolwerk; SAS tussenhandelaar van inbrekers-kits tot digitale wapens

  Providence is een relatief nieuwe speler in de internationale handel in digitale wapens. Het bedrijf produceert en ontwikkelt zelf geen digitale wapens, maar manifesteert zich als tussenhandelaar.

  Providence is een in 2009 opgericht Brits bedrijf in security. Het biedt trainingen en apparatuur op het gebied van veiligheid en anti-terrorisme aan. Het gaat hierbij om trainingen in bijvoorbeeld observatie en het installeren van afluisterapparatuur, een cursus over verschillende tracking methoden, hoe apparatuur te verhullen is, trainingen in inbreken en een black catalogus met waarschijnlijk militaire trainingen. Het bedrijf biedt een special toolkit voor het installeren van afluisterapparatuur voor zowel audio- als video-opnames en los gespecialiseerd inbrekersgereedschap aan. Ook een complete inbrekerskits behoren tot het assortiment, evenals het verbergen van camera’s en microfoons in nepstenen, boomstammen, dakpannen en andere manieren om apparatuur te verhullen.

  Providence produceert en ontwikkelt – voor zover bekend – zelf geen digitale wapens. Met de publicatie van de Wikileaks documenten over Hacking Team in 2015 is echter duidelijk geworden dat Providence een tussenhandelaar is in digitale wapens. De Wikileaks documenten geven een onthullende inkijk in het optreden van Providence en de wereld van de tussenhandel, waarin opportunisme en financiële belangen de boventoon voeren.

  Er is weinig openbare informatie over Providence beschikbaar. Het bedrijf heeft echter een breed netwerk in veiligheids- en defensiekringen, met opmerkelijke connecties met de SAS, vooral met de controversiële voormalige SAS generaal John Taylor Holmes.

   

  Providence SA

  Providence is in 2009 opgericht door Stephen Turner. Turner zat van 1988 tot 2005 bij het Britse leger, met name bij de SAS.

  De SAS is een speciale eenheid van het Britse leger en heeft in Hereford een van haar grootste militaire bases. Er is regelmatig controversie over de rol die Special Air Services (SAS) speelt. De eenheid is zelfs veroordeeld voor mensenrechtenschendingen in de jaren ’70 tijdens The Troubles in Noord-Ierland. In de zomer van 2016 in het kader van het Chilcot onderzoek (the Iraq Inquiry) naar de Britse betrokkenheid bij de Irak-oorlog, rezen er vragen over de wijze van optreden in dat land. Een ex-SAS commandant verklaarde: ‘UK Special Forces were helping to run Latin American-style death squads.’

  Na zijn tijd bij de SAS werkte Turner in 2005-2006 korte tijd voor AKE, een bedrijf dat de beveiliging doet voor verschillende mediaorganisaties. In 2006-2007 werkte hij enkele maanden voor ArmourGroup Ltd., ook wel bekend onder de naam ArmorGroup. Dit bedrijf opereerde in opdracht van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan en werd geplaagd door schandalen over onder meer misbruik en mishandeling van Afghaanse werknemers, het inhuren van mensen met een crimineel strafblad en het inhuren van de Taliban voor hun eigen bescherming. Turner hield zich (volgens zijn LinkedIn account) voor ArmorGroup bezig met “training US military, intelligence gathering techniques to combat terrorism by the use of irregular warfare”. Van 2007 tot 2009 werkt Turner nog twee jaar bij het beveiligingsbedrijf Anubis Associates.

  Stephen Turner zet op 24 juni 2009 Providence SA Ltd. op, samen met zijn zakenpartners Hugh Richard Macdougall en Michael William Davies. Davies was van 1997 tot 2007 werkzaam op het Britse Ministerie van Defensie als telecommunicatie engineer. Op 18 juli 2014 zal de naam van het bedrijf worden veranderd in Providence Global Itf Ltd. ITF staat voor Intelligence Through Foresight.

  Providence krijgt al snel na haar oprichting de beschikking over een klein complex op het Harewood Park Estate, onder andere bestaande uit the Gatehouse en de Upper Barn Grange Farm bij Harewood End, Hereford. Hereford is de belangrijkste basis van de SAS. Over het complex meldt Providence in 2010 op haar website: ‘Providence operates at a discreet location in Herefordshire, England. Our state of the art facilities provide the very best operational training environment.

  Bij de lancering van haar eerste website in 2010 (providenceltd.com) presenteert het bedrijf zich nog als Providence Consultants, eigenlijk een soort netwerk van freelancers in de beveiligingswereld.

  Turner zet hoog in op de website. Hij presenteert Providence als een omvangrijke organisatie: ‘We are market leaders in technical surveillance products, training and specialist consultancy.‘ ‘Providence Consultants are world class subject matter experts in the Field of Defence; they possess Global Operational experience which is academically underpinned.

  De website vervolgt: ‘Backed by subject matter experts in the technical and engineering fields, as well as a robust and inquisitive approach to R and D.’ Ook hiermee lijkt Providence te willen suggereren dat het een omvangrijk bedrijf is, met allerlei afdelingen zoals onderzoek en ontwikkeling (R&D, Research & Development), maar in werkelijkheid is het van bescheiden omvang.

  De website vervolgt: ‘Our operational experts have worldwide experience in both permissive and non-permissive intelligence gathering environments and have a highly attuned sensitivity to the nuances of tactics and techniques that can be employed in any given situation‘. Bij deze laatste omschrijving lijkt Turner te willen verwijzen naar zijn ervaringen bij de SAS en de militaire aannemers waar hij vervolgens voor heeft gewerkt.

  Providence probeert zich op allerlei plekken te verkopen. Het huurt regelmatig een stand en presenteert zich op de ISS World beurzen, de Duitse General Police Equipment Exhibition & Conference (GPEC), de Security and Policing beurs in Farnborough van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, de Emirates Security Exhibition and Conference (Emsec) en Milipol in Parijs en Dubai.

  In 2010 breidt Providence zijn organisatie verder uit. Providence opent een kantoor in Singapore. Matt Jamieson is hier de centrale figuur.

   

  John Taylor Holmes

  Providence oprichter Stephen Turner heeft een verleden bij de SAS.

  De SAS connectie van het bedrijf gaat echter verder. Providence werkt vanaf 2011 nauw samen met de voormalig SAS generaal John Taylor Holmes, die in het verleden onder meer in Noord Ierland heeft gevochten.

  In 2012 richten Turner en Holmes ook samen een bedrijf op, Quintel Intelligence Limited.

  Providence werkt hiermee samen met een controversiële figuur, wiens carrière een aaneenschakeling is van dubieuze praktijken. Na zijn vertrek bij de SAS in 2001 is Holmes verbonden aan verschillende private militaire bedrijven voor huurlingen die voor de Britse overheid werkten in Irak, Afghanistan, maar ook in Engeland zelf.

  Na zijn vertrek bij de SAS in 2001 werkt Holmes voor The Inkerman Group, dat zich bezighoudt met het in de gaten houden van demonstranten en activisten, in opdracht van bedrijven, regeringen en individuen. Een van de protestgroepen waar The Inkerman Group het vizier op richtte was het Britse Plain Stupid, een anti-luchtvaart collectief waarvan de activisten door het bedrijf werden omschreven als ‘ecoterroristen’.

  Hierna is Holmes directielid van het bedrijf Erinys, een private militaire aannemer, dat onder meer in opdracht van de Amerikaanse en Britse overheid werkte voor de beveiliging van olie-installaties in Irak. Het bedrijf is ook actief in de mijn en olie industrie in onder andere Colombia, Nigeria, Angola en Ghana.

  De lijst van controverses rond Erinys is lang. De arbeidsomstandigheden van Iraakse werknemers in dat land tijdens de oorlog na de Amerikaanse invasie van 2003 waren slecht. Het bedrijf is door Amnesty International beschuldigd van mishandeling van een zestienjarige jongen in Kirkuk, Irak. Medewerkers van het bedrijf schoten op een menigte waarbij drie gewonden vielen. Erinys leunt ook sterk op militairen uit Zuid-Afrika die tijdens de Apartheid lid waren geweest van de paramilitaire politie-eenheid Koevoet die bekend stond om haar gewelddadigheden, martelen en moorden. Zelfs enkele bestuurders van het bedrijf zijn tijdens de apartheid in Zuid-Afrika actief geweest voor de militaire inlichtingendienst en netwerken van extreemrechtse groeperingen.

  In 2004/2005 richt Holmes het bedrijf Titon International Limited op. Dit bedrijf levert vooral dienstverlening op het grensvlak tussen politie, leger en inlichtingendiensten. Denk aan ‘business intelligence, recovering stolen assets, covert anti-fraud operations, protecting intellectual property and electronic counter-espionage.

  In 2011 duikt Holmes op in Libië. Hij verblijft hier uit naam van zijn eigen bedrijf, dat in dienst van de Britse oliemaatschappij Heritage Oil opereert. Wat Heritage Oil precies in Libië deed blijft schimmig, maar in de grondstofrijke Noord-Afrikaanse staat zal het om het herstel van olie-installaties of hernieuwde productie zijn gegaan. Holmes wordt in een artikel van persbureau Reuters omschreven als de ‘super-fixer’ van Engeland.

  Holmes lijkt de afgelopen jaren minder actief te zijn voor Titon International. Het bedrijf is eigenlijk afgeschreven, hetgeen alles te maken heeft met het voormalige adres van het bedrijf: 25 Grosvenor Street in Londen. Titon huurde hier kantoorruimte van de Russische miljardair en oligarch Boris Berezovsky, de in het Verenigd Koninkrijk woonachtige Russische vluchteling en bekend als criticus van Poetin.

  Na de moord op Alexander Litvinenko (voormalig medewerker van de Russische geheime dienst FSB) in november 2006, werden tijdens het politieonderzoek in de percelen van 25 Grosvenor Street sporen van Polonium 210 aangetroffen. Litvinenko was overleden aan vergiftiging door het middel Polonium 210. Titon International ontkende elke betrokkenheid bij de moord op Litvinenko. Het was echter bekend dat Litvinenko contact had met een andere huurder in het gebouw: Erinys International, het bedrijf waar Holmes in het verleden werkzaam voor was geweest.

   

  Providence en Titon/Quintel

   Vanaf 2011 groeien de twee ex-SAS’ers Stephen Turner van Providence, en John Taylor Holmes, van Titon International, naar elkaar toe.

  Holmes is op leeftijd. Zijn eigen bedrijf Titon International heeft duidelijk reputatieschade opgelopen. De aandacht voor 25 Grosvenor Street en de bedrijven die op het adres gevestigd waren – Holmes moest ook verschijnen voor de onderzoekscommissie – is voor bedrijven die het liefst in het duister opereren niet welkom.

  Turner maakt deel uit van een jongere generatie SAS-soldaten. Hij is duidelijk de protegé van Holmes en staat met Providence nog aan het begin van zijn zakelijke carrière. Het is evident dat de samenwerking met Holmes Providence geen windeieren zal leggen. De ervaring van Holmes bij de SAS en het bedrijfsleven, evenals zijn netwerk bij het Britse Ministerie van Defensie, het Britse leger en de wereld van de private inlichtingenbedrijven, zijn vanzelfsprekend zeer bruikbaar voor het nog jonge bedrijf Providence.

  Turner en Holmes richten in 2012 het bedrijf Titon Systems Limited op, dat na een maand van naam verandert in Quintel Intelligence Limited. Waarschijnlijk omdat de bedrijfsnaam Titon als gevolg van het onderzoek naar de moord op Litvinenko besmet is geraakt. Holmes en zijn bedrijf Titon International Limited zijn mede-eigenaar van Quintel Intelligence, dat is gevestigd is op hetzelfde adres als Titon: 57 Grosvenor Street in Londen.

  Holmes is Providence SA zijn bij de oprichting aandeelhouders van Quintel Intelligence Limited. Later worden Turner en HMS Harewood Ltd. (onderdeel van de Providence Group) toegevoegd als aandeelhouders van het bedrijf. In 2015 worden bovendien nog de bedrijven Quintel (Overseas) voor onderzoeksactiviteiten, en Quintel Asset Recovery voor financieel onderzoek, opgericht. Dit laatste bedrijf zal later van naam veranderen in Quintel Financial, en vervolgens in Quintel Consultants.

   

  Uitbreiding Providence

  Providence breidt zijn organisatie vanaf 2012 verder uit.

  In juli 2012 richt Stephen Turner, samen met Michael William Davies en Neil Macdougall, DMT Holdings (Harewood) op, dat een jaar later van naam verandert in Providence Global Ltd. Deze tak moet de defensieactiviteiten gaan ontplooien, terwijl Providence Global Itf Ltd. de beveiligingsactiviteiten voor haar rekening neemt. Ook wordt nog een bedrijf opgericht voor het beheer van het trainingscomplex bij Harewood End: HMS Harewood.

  Ten slotte wordt in juni 2013 Counter Threat Solutions Ltd. opgezet, en in oktober 2013 Providence Itf UK Ltd.

  Providence krijgt ook een Nederlandse connectie. De Nederlander Peter Stolwerk gaat onderdeel uitmaken van het Providence netwerk. Stolwerk was van 1993 tot 2006 werkzaam bij achtereenvolgens de KMar, de politie Zeeland en Amsterdam. In 2012 wordt Stolwerk directeur van Providence BNLX, een Providence kantoor in Haarlem, Nederland.

   Anno 2016 heeft Providence – volgens haar website – kantoren in het Verenigd Koninkrijk (Providence Global, Providence UK en Counter Threat Solutions), de Verenigde Staten (Providence US), Nederland (Providence Europe en Tac-up), Singapore (Providence Global) en Maleisië (Providence Global). En daarnaast – al vermeldt de bedrijfswebsite dit niet – een brievenbusfirma in Panama, Providence Global Corp. Het Executive Team van Providence Global ITF bestaat uit de oprichters Stephen Turner en Michael Davies en, sinds 2014, Peter Stolwerk.

   

  Financiële integriteit

  De website van Providence geeft weinig informatie over de omvang van het bedrijf, het aantal werknemers, de omzet, en haar klantenkring. Het is echter duidelijk dat Providence een breed netwerk heeft, gezien de achtergrond van Turner en Davies bij onder meer het Britse Ministerie van Defensie, het Britse leger, de SAS, en verschillende private beveiligingsbedrijven. De ervaring van Holmes bij de SAS, evenals zijn werkzaamheden na zijn vertrek bij de SAS, zullen zeker geholpen hebben bij de verdere uitbreiding van het netwerk. Het is evident dat dit netwerk Providence zal helpen geholpen bij de opbouw van haar klantenkring.

  Er vallen echter vraagtekens te plaatsen bij de financiële integriteit van Providence. De constructie is dusdanig dat het geschikt is voor het wegsluizen van gelden en het onttrekken financiële controle.

  Providence heeft een vestiging in een belastingparadijs: Panama.

  Bij de meeste bedrijven die tot de Providence Group behoren is de directeur tevens aandeelhouder. Turner gaf de Nederlander Peter Stolwerk een plek in zowel Providence Itf UK als Providence Global en HMS Harewood. Hij verbond daarmee Providence Europe BV aan Providence Group. Stolwerk is geen directeur of aandeelhouder van het centrale bedrijf van Providence Group, Providence Global Itf.

  Het is niet duidelijk hoeveel geld er in het bedrijf omgaat. Providence biedt op haar website geen inzicht hierin. De Europese Providence bedrijven lijken nauwelijks omzet te maken. De financiële cijfers van de Panama vestiging vallen niet in te zien.

  In 2010, toen het bedrijf nog over Providence Consultants sprak, zou er ongeveer een half miljoen in het bedrijf zitten. Volgens de jaarcijfers heeft het bedrijf Providence Global ITF Ltd. in 2011 een negatief eigen vermogen van een half miljoen. Providence Global Ltd. zou in 2013 nog ongeveer 120.000 pond waard zijn geweest, maar dat geld was in 2014 grotendeels verdampt. Inhoudelijke en financiële jaarverslagen ontbreken op de website.

  De cijfers die gebruikt zijn voor onderzoek naar de cijfers van Providence zijn afkomstig van de Britse Kamer van Koophandel. Engelse bedrijven met aandeelhouders moeten in principe jaarlijks een beperkt aantal financiële gegevens openbaar maken. Het gaat hierbij om het startkapitaal aan het begin van het jaar, de uitstaande rekeningen, de waarde van de bezittingen en het eind kapitaal van het lopende boekjaar. Van Providence zijn niet veel gegevens beschikbaar.

   

  Tussenhandelaar Providence en staatsgeheimen

  Providence produceert zelf geen digitale wapens. Het bedrijf profileert zich op haar website ook niet als een producent van digitale wapens.

  De in 2015 gepubliceerde Wikileaks documenten over Hacking Team maken echter duidelijk dat Providence als tussenhandelaar in digitale wapens opereert. De Wikileaks documenten bevatten veel informatie en (email) correspondentie van Providence, onder meer over de pogingen om samen te werken het Italiaanse computerbedrijf. De Wikileaks documenten geven een onthullende kijk in de wereld van de tussenhandel.

  In 2012 probeert Providence een zakenrelatie aan te gaan met Hacking Team. Eind 2012 schrijft Matt Jamieson (van Providence Australasia) David Vincenzetti en Valeriano Bedeschi van Hacking Team aan. Jamieson introduceert Providence als een wereldspeler: ‘Providence Group deliver intelligence consultancy services to government, law enforcement and defence agencies worldwide. We currently have offices in UK, USA, Benelux and Australia.

  Daniel Maglietta van het Hacking Team kantoor in Singapore neemt vervolgens op 3 december 2012 via Skype contact op met Jamieson. Tijdens dat onderhoud gaat Jamieson verder in op het werk van Providence: ‘We provide intelligence consultancy to government departments, using very operationally experienced operators and technicians who are able to provide not only the technical solution, but also the context of how to use the technique. We must develop a pattern of life of the target through surveillance.

  Volgens Jamieson is Providence beter in staat is om producten te promoten dan fabrikanten dat kunnen, en heeft Providence contacten op hoog niveau: ‘We currently have R&D contracts for DSTL (Defence Science and Technology Laboratory – UK) and also for US DoD – these R&D projects are to deliver new technologies to governments and involve our technicians adapting commercial products for ‘other uses’.’

  Maglietta licht nog dezelfde dag zijn bazen in Milaan in over het gesprek: ‘Hi guys, This company is formed by ex SAS people from the UK and Australia. I had a 1 hour skype conf and they seem pretty professional. They are mainly focused on training and consultancy on security.‘ Maglietta en Jamieson sturen elkaar vervolgens een geheimhoudingsverklaring toe.

  Hacking Team wordt een wortel voorgehouden door Providence. Jamieson claimt dat Providence samenwerkt met ‘numerous agencies which are looking for alternative technologies to the products which they are currently using.‘ Tijdens het Skype-gesprek geeft Jamieson aan dat het hierbij gaat om het Australische leger, met name de Australian Special Forces.

  Hacking Team ziet haar kans schoon: ‘Hi guys, FYI the client Providence is representing in Australia is the Special Forces from Defence‘, schrijft Maglietta. ‘Apparently this client is already using Gamma’s solution but he is not happy at all with it and asked Providence to contact us. Time for us to defeat competition!‘ De baas van Hacking Team antwoordt direct: ‘So there! Let’s kick their ass!

  Providence en Hacking Team hebben beiden ambities om de Australische markt te betreden. In de eerste twee weken van december 2012 wordt er dan ook flink over en weer gemaild. Het is duidelijk dat Providence dealer van Hacking Team software wil worden. De Italianen lijken begin januari 2013 overtuigd. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Jamieson openhartig is geweest over de Australische Special Forces die volgens hem niet zo tevreden zijn over Finfisher.

  Danielle Milan, Operations Manager van Hacking Team, schrijft: ‘The training they provide is unconventional, focusing on military intelligence and surveillance. Anyway, for clients that make use of physical infections, it may prove to be a high-value complementary formation.‘ De Italianen denken dat ze hun klanten nog wat extra geld uit de zak kunnen kloppen door omgekeerd als bemiddelaar op te treden voor Providence. ‘Well worth a try proposing it to some selected clients. Premium price here is mandatory! 🙂‘, vervolgt Milan.

  De Wikileaks documenten bevatten geen verdere correspondentie tussen Hacking Team en Providence. Uiteindelijk gaat deze deal tussen Hacking Team en Providence niet door. De Australische Special Forces komt niet voor op de openbaar gemaakte klantenlijst van Hacking Team.

  De pogingen van Hacking Team en Providence om de Australische markt te betreden staan niet op zichzelf, maar zijn illustratief voor de handel in digitale wapens. De markt is klein en, vanwege het beperkte aantal producenten, competitief. Hacking Team en Gamma Group behoorden enkele jaren geleden tot de eerste bedrijven die digitale wapens aanboden. Het lijkt bij de onderlinge concurrentiestrijd te horen om te proberen elkaars klanten af te pakken.

  De gang van zaken geeft ook onthullende inkijk in het optreden van de tussenhandelaar Providence. Providence beschikt over relevante en gevoelige informatie, namelijk dat het Australische leger gebruik maakt van de Gamma tool Finfisher, en hier niet tevreden over is. Providence deelt deze gevoelige overheidsinformatie met een andere partij. Het realiseren van de eigen (financiële) belangen van Providence lijkt hiermee voorop te staan, terwijl er vraagtekens geplaatst kunnen worden bij het zo vrijpostig vrijgeven van gevoelige overheidsinformatie.

   

  Marchanderen in Ecuador

  Providence probeert Hacking Team ook te interesseren in een samenwerking in Europa. Matt Jamieson vraagt Daniel Maglietta daarom of hij kan zorgen voor een contactpersoon voor zijn collega Peter Stolwerk van het Benelux kantoor van Providence. Stolwerk is eveneens geïnteresseerd in de software van Hacking Team.

  Jamieson introduceert zijn collega Stolwerk per email aan Marco Bettini en Massimiliano Luppi. ‘Peter is extremely well connected in Europe and manages a very large area (everywhere other than Poland and Sweden I believe)‘, aldus Jamieson.

  Op 5 december 2012 hebben Luppi en Stolwerk een telefonische afspraak en wisselen een geheimhoudingsverklaring uit. Binnen Hacking Team wordt gekeken of verdere samenwerking met Providence zinvol is. De Italianen vragen zich af wat Providence, naast de Special Forces in Australië als potentiële klant, nog meer te bieden hebben.

  Stolwerk blijkt niet op de hoogte te zijn van de contacten die Hacking Team al in Nederland heeft. Een daadwerkelijke samenwerking tussen Hacking Team en Providence in Nederland komt daarom in dit stadium niet van de grond.

  Stolwerk krijgt begin 2013 wat documentatie van de Italianen. Eind januari 2013 neemt Stolwerk contact op met Hacking Team, want hij ziet naast Europa mogelijkheden in Latijns Amerika. Hij stelt dat er vooruitgang wordt geboekt ten aanzien van marketing voor Hacking Team in Europa, hoewel er nog geen klanten zijn. Hij heeft een deal met Hacking Team voor een klant in Ecuador voor ogen. Hierbij probeert hij een bevriend bedrijf uit het eigen Providence netwerk naar voren te schuiven, en een andere tussenhandelaar van Hacking Team te passeren.

  Stolwerk geeft aan als tussenhandelaar op te willen treden voor de verkoop van digitale wapens van Hacking Team aan het Ecuadoraanse leger. ‘I just had a skypecall with our office in Equador (Ecuador red.). They are approached by the Equadorian military. They requested a quote from our office for a license for the RMI and Da Vinci (big potential)‘, aldus Stolwerk.

  Stolwerk noemt in februari 2013 de naam van het bedrijf waarmee Providence in Ecuador samenwerkt: Quimipac SA. ‘The company we will use to close the deal with the military is Quimipac.com.ec (but our local people will be involved). This all because of obvious reasons‘, aldus Stolwerk (het juiste internetadres van het bedrijf is http://www.grupoquimipac.com.ec).

  Met ‘our local people’ doelt Stolwerk op de broers Hugh Richard en Neil Roderick MacDougall. Zij zijn respectievelijk manager en president van Quimipac.

  De broers zijn nauw verbonden aan Providence. Hugh MacDougall is directeur bij zowel Providence Global ITF, Providence Global, Providence UK ITF en HMS Harewood Limited. Neil Macdougall was in de periode 2011-2012 korte tijd directeur van Providence Global ITF Ltd. Hugh en Neil zitten samen met een andere directeur van Providence (Michael William Davis) in het Panamese bedrijf Providence Global Corp., en in Heva Intermediates Corp. en QP, S.A.

  Er is echter een probleem. Hacking Team heeft al een tussenhandelaar in Ecuador, namelijk Robotec. Dit private Colombiaanse bedrijf, van Hugo Fernando Ardila en Jamie Cacedo, heeft in het verleden al diverse deals voor de Italianen afgesloten. Zo heeft Hacking Team eerder spyware aan de anti-drugs en de inlichtingen afdeling van de Colombiaanse politie geleverd. Hugo Fernando Ardila zorgde ook voor een grote order in Panama, waar de digitale wapens van Hacking Team werden ingezet tegen de oppositie.

  Robotec staat op redelijke voet met Hacking Team. Zo schreef Marco Bettini in augustus 2012 dat Robotec geen prijslijst nodig heeft: ‘They know how build the prices.’ Er is echter ook sprake van wrijvingen, want collega Massimiliano Luppi wilde eind 2012 graag meer inzicht in het handelen van de Colombianen: ‘I’d like to know exactly from them what they do expect from all these contacts (1½  years ago they said: “we expect to close 2 deals in Colombia by end of 2011”).

  Dit speelde eind 2012. Korte tijd later, begin 2013, komt Stolwerk met een klant bij Hacking Team: het Ecuadoraanse leger. Volgens Stolwerk wil het Ecuadoraanse leger niet met Robotec samenwerken, en hij zegt te weten dat Hacking Team in Ecuador gebruik maakt van Robotec als distribiteur. Robotec heeft in Ecuador echter net (in december 2012) ook al een klant geworven voor Hacking Team: Senain, de in 2009 opgerichte Ecuadoraanse inlichtingendienst.

  Providence wacht op een beslissing van Hacking Team. Op 11 februari 2013 laat Stolwerk van Providence merken dat de Britten haast hebben: ‘Dear Massimiliano, Sorry for bothering you again. This is normally not my style. I really want to move forward with our customer/project. Please let me know how to proceed.

  Een dag later antwoordt Luppi of Stolwerk diezelfde dag om drie uur tijd heeft om te bellen. De Wikileaks documenten bevatten geen verdere e-mail correspondentie meer tussen Stolwerk en Hacking Team. De zakenrelatie is door de Italianen afgebroken. Hacking Team benadert Robotec op 23 februari 2013: ‘Did the guy from providence contact you about the army counterpart?‘ Hugo Ardila antwoordt een dag later: ‘We were never been contacted about the Army Intelligence Opportunity.‘ Ardila zal naar Ecuador gaan om direct met de klant te gaan praten.

  Ook in dit geval lukt het Providence dus niet om een succesvolle samenwerking met Hacking Team aan te gaan. Het Ecuadoraanse avontuur van Providence geeft echter wederom een inzicht in de wereld van de tussenhandel in digitale wapens. Providence schrikt er niet voor terug om te proberen een tussenhandelaar van Hacking Team af te pakken. En Providence maakt van de mogelijkheid gebruik om een bevriend bedrijf te betrekken en hiermee haar eigen mensen te verrijken.

  Het roept vragen over de bedrijfsethiek van Providence. En het stemt nieuwsgierig naar de klantenkring van het bedrijf.

  Providence treedt niet in de openbaarheid over haar klantenkring. Volgens haar website wil Providence vooral een bijdrage leveren aan de internationale strijd tegen terrorisme: The company’s offerings are intended to serve government, defence and law enforcement agencies internationally in the global war on terrorism.”

  Het is de vraag hoe een zakenrelatie met het Ecuadoraanse leger hierin past. In 2013, toen Providence bezig was met haar pogingen om zaken te doen met Ecuador, Verschenen rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch over de mensenrechtenschendingen jegens inheemse volkeren door de Ecuadoraanse overheid en haar veiligheidsapparaat.

   

  Providence en de Nederlandse politie

  Bovenstaande twee pogingen van Providence om te infiltreren in Australische en Ecuadoraanse markt vormen geen succesvolle business case. In andere landen en op enkele andere terreinen heeft Providence wel geluk.

  Uit de Wikileaks documenten blijkt dat Providence distribiteur is van de Kailax Unlocker. Met deze tool kunnen computers worden ontgrendeld met een USB-stick, zonder dat er veel sporen worden achtergelaten. Kailax is van een Israëlisch bedrijf dat helemaal geen informatie geeft over haar economische integriteit en haar klanten op haar website. Het bedrijf doet het zelfs voorkomen dat het een Singaporees bedrijf is.

  Over de klantenkring van Providence is weinig bekend. De website van Providence geeft hierin geen nader inzicht. Wel is bekend dat Nederland zaken doet met Providence. In antwoord op het WOB verzoek van Buro Jansen & Janssen antwoordt de Nationale Politie dat het 39 diensten / producten van Providence heeft afgenomen, al maakt men niet openbaar op welke data deze diensten zijn afgenomen en wat men precies heeft aangeschaft. Tevens geeft de Nederlandse politie niet aan met wie van de Providence groep wordt samengewerkt. De Nederlandse tak, een van de Britse bedrijven of de vestiging in Panama.

   

   

  Boeven vangen met dubieuze software van dubieuze bedrijven

   

  Providence en de politie; Ketenaansprakelijkheid via een ex-agent

   

  Kailax/Nir (Max) Levy; De magische hand van de Israëlische inlichtingendienst

   

  Providence en de politie; Ketenaansprakelijkheid via een ex-agent (pdf)

   

  Inleiding Boeven vangen met dubieuze software van dubieuze bedrijven (pdf)

   

  Providence Group power point presentatie

   

  Providence bedrijfsschema

   

  Enkele emails Hacking Team providence 2010 – juni 2015

   

  Enkele emails Hacking Team providence juni 2015 deel twee

   

  Enkele emails Hacking Team providence juli 2015

   

  Invitation to Workshops Exhibition and BBQ van Providence

   

  Map and Directions van Providence

   

  Registration form signed Hacking Team voor Providence event