• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • IX – De branches horeca en gokautomaten – 4.7. Heling

    4.7. Heling

    Het openbare en anonieme karakter van de horeca biedt alle
    mogelijkheid voor de heling van gestolen goederen. Een samenspel
    van factoren bepaalt of een caf al dan niet een potentile
    heel-lokatie is. Hierin spelen de eigenaar, het publiek, de
    omgeving, de sfeer en het personeel een bepalende rol. Homburg cum
    suis (1990) stellen dat een bonafide zaak binnen twee weken rijp
    kan zijn gemaakt voor heling. Dit gebeurt bij voorbeeld wanneer de
    eigenaar, als gevolg van dalende resultaten, steeds meer louche
    types tot zijn zaak toelaat en minder frisse zaken tolereert.
    Binnen korte tijd verandert een caf dan van karakter; het gewone
    publiek laat het steeds meer afweten en het aandeel van malafide
    bezoekers wordt groter. De omzet van de eigenaar daalt hierdoor,
    waarna de overstap naar het algeheel gedogen of zelfs meewerking
    aan helingspraktijken klein is. Kroegen in
    stadsvernieuwingsgebieden zijn gevoelig voor dergelijke invloeden,
    omdat zij in korte tijd een groot deel van het vertrouwde publiek
    kwijtraken en daarmee een zekere sociaal controlerende functie. De
    sfeer van een horecagelegenheid bepaalt of en welke goederen er
    geheeld worden; een fietsenjunk loopt langs terrassen waar veel
    studenten zitten, terwijl de handelaar met een gestolen Mercedes
    eerder bij de portier van een luxe nachtclub zal aankloppen. Het
    aloude buurtcaf is de klassieke heellokatie, omdat heling meestal
    via het ons-kent-ons-circuit loopt. Ook de omgeving van het caf
    speelt een rol: in etablissementen rond markten wordt het meest
    geheeld (Homburg c.s., 1990). De horecagelegenheid kan zowel dienen
    als direct verkooppunt aan de klant (soms de eigenaar of het
    personeel zelf), maar ook als doorverkoop-punt. Sommige cafs dienen
    als opslag- en verzamellokatie van gestolen goederen. In andere
    gevallen vormt het caf een belangrijke schakel in het proces van
    diefstal, bewerking en uitzetting van goederen, en houdt men er
    zich bij voorbeeld actief bezig met het vervalsen van gestolen
    cheques. Homburg cum suis (1990) komen tot een ruwe schatting; in
    de Amsterdamse horeca ging in 1987 circa 2,5 miljoen gulden om aan
    heling; een kwart van de totale helingsomzet in de hoofdstad (in
    het jaar 1988). Volgens een horeca-exploitant wordt praktisch
    iedere ondernemer uit de branche regelmatig benaderd door helers om
    illegale sigaretten, koffie en drank te kopen, tegen zeer
    aantrekkelijke prijzen. Horeca-ondernemers kunnen hiermee hun
    winstmarge flink vergroten: de produkten zijn niet alleen goedkoper
    in aanschaf, maar blijven ook buiten de belasting. Ook Homburg cum
    suis (1990) maken melding van deze vorm van heling. De inkoop van
    zwarte produkten door de caf-eigenaar gebeurt echter meestal op
    bestelling en vindt daardoor niet per definitie in de
    horecagelegenheid plaats.


    vorige        
    volgende        
    inhoudsopgave en zoeken