• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Inhoudsopgave Observant #78 / juli 2021 De burger is staatsgevaarlijk

    Een bloemlezing van onderzoek, berichten en observaties van Buro Jansen & Janssen tijdens de corona crisis. Zeker niet willekeurig, maar vooral over grondrechten. Nu zijn er veel mensen die vinden dat de mensen die de straat op gaan, het allemaal niet zouden begrijpen, ze zijn de ‘wappies’. Buro Jansen & Janssen zet deze mensen niet weg als ‘wappies’ of mensen die het niet begrijpen, maar kijkt naar de wijze waarop de Nederlandse overheid met het legitieme protest omgaat. En dat is schokkend. Je zou zelfs kunnen zeggen dat in sommige gevallen de overheid vanuit volksgezondheidsperspectief meer schade aan richtte bij de protesten dan de ‘wappies’ zelf. Tevens zijn vraagtekens te zetten bij de rol van de media. Heeft die wel voldoende afstand bewaard tot de macht? Het onderzoek is zeker niet afgerond en zal het komende jaar worden voortgezet. Het gaat langzaam, de overheid maakt uit zichzelf weinig tot niets openbaar hoewel de wet dat voorschrijft en procedures voor openbaar krijgen van documenten zijn lang en kostbaar.

    1. De burger is staatsgevaarlijk, Vijanddenken van de overheid ten aanzien van haar onderdanen is niets nieuws (juli 2021)

    2. Onderzoek: Overheids- en mediahysterie sloopt het demonstratierecht (juni 2021)

    3. Beschouwing: De burger is staatsgevaarlijk … Corona is vooral een crisis van de solidariteit (april 2021)

    4. Bericht: Gebiedsverbod coronabetogers ingetrokken (april 2021)

    5. Bericht: Gebiedsverbod voor betogers Museumplein (april 2021)

    6. Bericht: Inzet waterkanonnen tegen coronabetogers (maart 2021)

    7. Bericht: Excessief geweld tegen coronabetogers (maart 2021)

    8. Onderzoek: Politie provoceerde bewust vreedzaam protest in Wageningen op 4 juli 2020 (februari 2021)

    9. Bericht: Duitsland wilde corona-angst aanwakkeren (februari 2021)

    10. Onderzoek: Mondkapweigeraars voelen zich geïntimideerd (januari 2021)

    11. Beschouwing: De korte lontjes van de overheid … De burger is staatsgevaarlijk (januari 2021)

    12. Onderzoek: Actievoerder tegen lockdown geïntimideerd (januari 2021)

    13. Beschouwing: De burger is staatsgevaarlijk (december 2020)

    14. Onderzoek: Hoe een politievakbondsman het Algemeen Dagblad gebruikte om een activist te belasteren (augustus 2020)

    15. Bericht: Relnichten en piepende stillen (juli 2020)

    16.Bericht: Framing en leugens door politie en sommige media (juli 2020)

    17. Bericht: Social Media knip en plakwerk van het volk versus politie spin van bromsnor en burgervaders (juni 2020)

    18. Bericht: Knippen, plakken en niet de waarheid spreken (juni 2020)

    19. Maak het werk van Buro Jansen & Janssen … mogelijk, word donateur

    1. De burger is staatsgevaarlijk, Vijanddenken van de overheid ten aanzien van haar onderdanen is niets nieuws (juli 2021)

    De poster Openbaar!, zwartgemaakte documenten van een Wob verzoek, de gimmick participatiesamenleving die eigenlijk bezuinigingssamenleving en surveillancesamenleving is, het Nationale Recherche rapport ‘Criminaliteitsbeeld Analyse Ideologische Misdaad’ uit 2007/2008, demonstreren als een ideologisch vergrijp, het kapitalisme/neoliberalisme dat geen ideologie is, leggen de rode draad bloot van het vijanddenken van de overheid ten aanzien van haar burgers vanaf van Val van de Muur tot nu.

    Die elementen, openbaarheid en kritiek op de participatiesamenleving, komen samen in een rapport van de Nederlandse politie uit 2007, het Criminaliteitsbeeld Analyse Ideologische Misdaad. In dit rapport van de Dienst Nationale Recherche wordt er ideologisch gerechercheerd en crimes opgesomd die als ideologische vergrijpen te boek staan bij de overheid. Een van die vergrijpen is demonstreren, je mening laten horen.

    Het rapport dat aan ten tijde van de financiële, krediet, maar vooral van de bankencrisis van 2007 – 2008 wordt opgesteld, stelt dat het kapitalisme/neoliberalisme geen ideologie is. In het artikel Politieke Politie in Nederland uit 2010 schreef Buro Jansen & Janssen: “Op pagina 91 is te lezen dat het kapitalisme volgens de KLPD “op zichzelf niet voor een ideologie staat”. Misschien is dit de verklaring waarom aan financiële fraude zo weinig aandacht en capaciteit wordt besteed terwijl de razende crisis laat zien dat witte boorden criminaliteit de samenleving volledig kan ontwrichten.”

     

    2. Onderzoek: Overheids- en mediahysterie sloopt het demonstratierecht (juni 2021)

    Op 4 juli 2020 willen mensen in Utrecht demonstreren tegen de coronamaatregelen. De twee weken die voorafgaan aan die zomerse zaterdag laten een ontluisterend beeld zien. Het Utrechtse gezag ziet de demonstrerende burgers vooral als vijand. Niet geverifieerde berichten op sociale media over de mogelijke komst van imaginaire hooligans naar de stad bepalen het beleid. De media nemen deze ongefundeerde berichten van de politie zonder onderzoek over.

    Wob-documenten tonen een overheid op oorlogssterkte: Via ANPR, sensing, kentekenlijsten, verkenningseenheden, stedelijk en politioneel cameratoezicht, namenlijsten, gelaatsherkenning, het Catch systeem, smoelenboeken, doelgroep monitoring, sociale media monitoring, informanten/infiltranten, demonstratieverbod, veiligheidsrisicogebied, preventief fouilleren, noodbevel is Utrecht veranderd in een warzone, een onneembare vesting. Hoewel de demonstratie is verboden, wagen een paar burgers zich in de stad en worden opgejaagd door de politie.

    Hoe bang kan een overheid zijn voor haar burgers?

     

    3. Beschouwing: De burger is staatsgevaarlijk … Corona is vooral een crisis van de solidariteit (april 2021)

    Slachtoffers van het beleid zijn uiteindelijk altijd de steeds groter wordende rafelranden van de samenleving, de onderklasse. Uiteindelijk worden zij extra gepakt tijdens de coronabestrijding door een samenloop van allerlei factoren in hun leven.

    Dat het toeslagenschandaal en daarmee de rechtstaat geen rol speelde bij de recente Tweede Kamerverkiezingen is totaal niet vreemd. Nederland kent geen grondwettelijk en rechtsstatelijk ideologische traditie, en dat gebrek is niet alleen te vinden bij demissionair premier Rutte. Dat begint namelijk al bij de controlerende macht, namelijk de rechters. Het toeslagen schandaal, maar talrijke andere affaires, tonen dat nog eens aan. In eerste instantie krijgt de staat altijd gelijk.

    Die ervaring gaat niet alleen op voor grote gerechtelijke dwalingen. Zelfs op kleine schaal bij geringe vergrijpen ten aanzien van identificatieplicht, gebiedsverboden, preventief fouilleren etc. staat de burger achter, alleen, de rechterlijke macht volgt eigenlijk altijd politie, justitie, de overheid. Als burger moet je aantonen dat je niet schuldig bent, de overheid kan achteroverleunen.

     

    4. Bericht: Gebiedsverbod coronabetogers ingetrokken (april 2021)

    Het Openbaar Ministerie trekt ruim 300 gegeven gebiedsverboden voor het Museumplein in Amsterdam in. Dit nadat de rechtbank acht bezwaren gerond heeft verklaard.

    Op 28 maart zijn door de politie ongeveer 300 personen aangehouden op het Museumplein in Amsterdam. Zij zouden het bevel van de politie hebben genegeerd om het plein te verlaten. De groep was aanwezig op het Museumplein, waar zonder toestemming werd gedemonstreerd tegen de avondklok en andere coronamaatregelen.

    De officier van justitie heeft hen later op die dag een gedragsaanwijzing gegeven, een gebiedsverbod, wat betekent dat de betrokkenen zich gedurende ongeveer 10 weken in het weekend niet mochten bevinden op en rond het Museumplein. Door een groot aantal demonstranten is beroep ingesteld tegen het gebiedsverbod.

     

    5. Bericht: Gebiedsverbod voor betogers Museumplein (april 2021)

    Ruim 300 tegenstanders van de coronamaatregelen mogen zich de komende negen weken niet begeven op het Amsterdamse Museumplein en de directie omgeving. Ze werden zondag aangehouden.

    Op het Museumplein in Amsterdam heeft de politie afgelopen zondag weer het waterkanon ingezet om demonstranten van het plein te verdrijven. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie had een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein en omliggend gebied. Iedereen moest het plein verlaten, maar een groep van duizend mensen negeerde de waarschuwingen en bevelen van de politie.

    Uiteindelijk vond er een massa-arrestatie plaats waarna de 334 aangehouden personen met stadsbussen naar het politiebureau in Zuid-Oost werden vervoerd. Alle opgepakte betogers zijn gisteren ook weer vrijgelaten, tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Maar liefst 305 mensen kregen een gebiedsverbod opgelegd. Dat betekent dat ze vanaf komend weekend negen weken lang niet op het Museumplein en in de omliggende straten mogen komen.

     

    6. Bericht: Inzet waterkanonnen tegen coronabetogers (maart 2021)

    De Amsterdamse politie heeft zaterdag en zondag wederom grof geschut ingezet om manifestanten tegen de opgelegde coronamaatregelen te verjagen van het Museumplein.

    Burgemeester Halsema en hoofdcommissaris Pauw hebben zaterdag met stadsbussen zo’n duizend betogers tegen de opgelegde coronamaatregelen vanaf de Leidse kade naar de rafelranden van de stad Amsterdam gedeporteerd. Eerder waren honderden mensen afgekomen op een niet aangemelde demonstratie op het Museumplein. De gemeente kondigde een noodbevel af omdat de manifestanten zich niet hielden aan de 1,5 meter afstand van elkaar.

     

    7. Bericht: Excessief geweld tegen coronabetogers (maart 2021)

    Er zijn 120 klachten ingediend over het geweld dat afgelopen zondag door de Haagse politie op het Malieveld is gebruikt. Ook in Amsterdam stuurde de ME op escalatie aan.

    Bij een manifestatie jongstleden zondag op het Haagse Malieveld van mensen die af willen van de coronamaatregelen werd door de politie keihard ingegrepen, nadat de aanwezigen waren gewaarschuwd en gevorderd om te vertrekken. De mensen die dat niet deden, kregen te maken met de ME, een waterkanon, bereden politie en politiehonden. Er werd ook door een agent een waarschuwingsschot gelost. In totaal werden twintig mensen opgepakt.

    Hoewel de ruim duizend manifestanten zich ordelijk gedroegen, vonden burgemeester Van Zanen en politiechef Van Musscher het noodzakelijk om een enorme troepenmacht uit te laten rukken. Nogal was aanwezigen raakten gewond door beten van politiehonden. Terwijl betogers op de grond lagen, werden ze met de wapenstok op het hoofd geslagen. Een vrouw werd door een agent in burger tegen de voorzijde van een rijdende ME-busje gesmeten, poging tot doodslag?

     

    8. Onderzoek: Politie provoceerde bewust vreedzaam protest in Wageningen op 4 juli 2020 (februari 2021)

    In Wageningen kwamen begin juli vorig jaar demonstranten bijeen op het 5 Mei Plein. Sommige mensen droegen spandoeken bij zich tegen de coronamaatregelen. Na een tijdje zocht de politie de confrontatie, zij lokt met politiehonden bewust een reactie van de demonstranten uit. De Wageningse PvdA burgemeester Rumund is teleurgesteld dat hij door de demonstratie een Rotary buffet misloopt.

    Op 4 juli 2020 probeert een groep mensen in Wageningen zijn stem te laten horen tegen de coronamaatregelen. Nu zijn er veel mensen die zeggen dat mensen niet moeten zeuren, maar de vraag is of met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en het recht op manifestaties de rechtstaat niet verder wordt ondermijnd, ook in coronatijd.

    Aanvankelijk is er niets aan de hand bij de kortstondige demonstratie op het 5 Mei Plein. Toch is er tot in de tuinen van de binnenstad gejaagd op demonstranten. Uiteindelijke opbrengst: zestig arrestanten, een gewonde en niemand vervolgd. Alle arrestanten werden aangehouden voor openlijke geweldpleging waarvan tijdens de demonstratie en op alle beschikbare beelden geen sprake is. Wel openlijke geweldpleging door de politie.

     

    9. Bericht: Duitsland wilde corona-angst aanwakkeren (februari 2021)

    Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in maart 2020 een intern document opgesteld waarin de bedreigingen van corona op dramatische wijze worden gepresenteerd. Het moest harde politieke actie legitimeren.

    Uit uitgebreide interne correspondentie, in handen van Die Welt, blijkt hoe de overheid hiervoor wetenschappers inhuurde. De e-mails dateren van maart en april 2020, toen Duitsland in de eerste lockdown zat. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer maakte zich zorgen over te snelle versoepelingen en gaf zijn staatssecretaris Markus Kerber de opdracht om met een plan te komen om draagvlak te creëren voor strengere repressieve maatregelen.

     

    10. Onderzoek: Mondkapweigeraars voelen zich geïntimideerd (januari 2021)

    Actievoerders tegen het verplicht dragen van een mondkapje in publieke ruimten werden eind vorig jaar in Nunspeet op de huid gezeten door agenten.

    De media berichtten begin december 2020 dat er in Nunspeet verschillende ‘mondkapweigeraars’ zijn gearresteerd. Er wordt gesuggereerd dat ‘de groep in de winkels geen mondkapje wilde dragen.’ In beelden op sociale media is echter niet te zien dat de betrokkenen een winkel willen binnengaan. Wat wel duidelijk is, is een gewelddadige arrestatie van verschillende burgers. Nu kun je het met de demonstranten oneens zijn, maar deze reactie van de overheid is ongepast. Wat is er aan de hand?

     

    11. Beschouwing: De korte lontjes van de overheid … De burger is staatsgevaarlijk (januari 2021)

    De coronaboete is de nieuwe tak van sport van de overheid om de burger op zijn plek te zetten. Wat volgt is slechts een bloemlezing van repressie rond het opleggen van coronaboetes.

    Het Mulderfeit, voluit de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, is vernoemd naar een hoge ambtenaar, Albert Mulder. De behandeling van een verkeersboete verhuist van het strafrecht naar het bestuursrecht. Het komt erop neer dat een onafhankelijke toetsing niet langer mogelijk is. U bent goed of u bent fout. Het hele jaar rijdt u netjes, de dag voor kerst net iets te hard de bebouwde kom in en ja helaas, u bent erbij, schuldig.

     

    12. Onderzoek: Actievoerder tegen lockdown geïntimideerd (januari 2021)

    Midden in de nacht werd een demonstrant tegen de lockdown door de politie van zijn bed gelicht, geblinddoekt en verhoord voor een fotoactie.

    Op 19 december 2020 voerden enkele mensen een foto- en videoactie uit tegen de uitgevaardigde lockdown van de Nederlandse regering. Iets meer dan honderd actievoerders, gemaskerd en volledig in het wit gekleed, betraden het terrein van de ‘Pyramide van Austerlitz’ op de Utrechtse Heuvelrug voor een theatraal protest. Slechts een enkele actievoerder, zoals Albert Zantbergen uit Enschede, droeg geen masker. Albert protesteert al langere tijd tegen de maatregelen, vooral door te vloggen.

     

    13. Beschouwing: De burger is staatsgevaarlijk (december 2020)

    Wanneer we terugkijken op 2020 moeten we tot de slotsom komen dat het een vreemd jaar was. Coronamaatregelen zorgden voor veel ophef en ontevredenheid van burgers. Ook de voortdurende ontevredenheid van boeren over stikstofmaatregelen kwam vaak in het nieuws.

    Er is echter iets paradoxaals aan de hand met het Sars-Cov-2 virus. In de media en de wetenschap wordt soms beweerd dat de overheid weer helemaal terug en het kapitalisme op zijn retour is. Maar de ontreddering van diezelfde overheid, of het nu gaat om het testen op Covid-19, het bron- en contact onderzoek, het uitblijven van de bescherming van de zwakkeren in de eerste fase van het virus, de ziekenhuizen die niet uitgerust zijn voor een grotere uitbraak en niet kunnen opschalen, het mondkapjes gezwabber, de gebrekkige zorg voor kinderen en de jeugd, de vergroting van de ongelijkheid en nog veel meer. Zoals nu zelfs het gebrek aan vertrouwen in de vaccins, het gebrek aan vaccins of de organisatie van de inentingen levert een ander beeld op.

     

    14. Onderzoek: Hoe een politievakbondsman het Algemeen Dagblad gebruikte om een activist te belasteren (augustus 2020)

    Achteraf is het altijd lastig precies te achterhalen waar en hoe het allemaal is begonnen. Wie wierp de eerste steen? Laten we dus beginnen bij de vele demonstraties dit jaar. Steen des aanstoots was telkens het optreden van zogenaamde aanhoudingseenheden, in de volksmond undercoveragenten of romeo’s genoemd. Taktiek was steeds na een melding van een verkenner in het publiek een busje aan te laten rijden waar plotseling agenten in burger uit sprongen die hardhandig en heel snel een demonstrant het busje in sleepten. Meestal ging dit gepaard met grote schrik onder de andere betogers. Soms bemoeiden die zich ermee in de veronderstelling dat het niet kon gaan om agenten. Op de sociale media liep het storm met theorieën over de inzet van deze agenten. Algemeen werd deze politie-inzet veroordeeld, helemaal toen er bij een groot boerenprotest in Bilthoven op 22 juli een demonstrant zijn been op drie plaatsen brak bij de aanhouding door een aanhoudingseenheid. De woede werd zo groot dat erop social media een jacht op de namen van undercoveragenten werd geopend.

     

    15. Bericht: Relnichten en piepende stillen (juli 2020)

    De rel begon eigenlijk al op 21 juni 2020 toen veel mensen meenden dat undercoveragenten rellen begonnen waren tijdens de Viruswaanzin-demonstratie op het Haagse Malieveld. Nu was dit maar ten dele zo. De undercoveragenten zijn er speciaal voor om, vooral tijdens voetbalwedstrijden, leidende relschoppers uit het publiek te pikken en aan te houden. De plotselinge ingreep zorgt alleen soms voor een schokeffect en door dat schokeffect worden andere mensen boos zodat de vlam in de pan kan slaan. Echter, wie gaat af op het woord van hooligans?

     

    16.Bericht: Framing en leugens door politie en sommige media (juli 2020)

    Allemaal hebben we de verboden demonstratie op het Malieveld gezien van 21 juni 2020. Volgens de politie waren er relschoppers op weg naar het Malieveld en hadden hooligans landelijke afspraken gemaakt om te gaan rellen. De eerst verboden demonstratie werd ondanks deze zogenaamde informatie plotseling toch toegestaan.

     

    17. Bericht: Social Media knip en plakwerk van het volk versus politie spin van bromsnor en burgervaders (juni 2020)

    Naar aanleiding van de demonstratie van Viruswaanzin op zondag 21 juni 2020 stelt de politie dat zij genoeg hebben van het plak en knipwerk van het volk en de beschuldigingen aan het adres van politiefunctionarissen. Het is ieders recht natuurlijk om te klagen over op- en aanmerkingen op het internet. Klagen bij Facebook is geen sinecure, maar de politie kan zeker haar beklag daar maken. Social Media surveillance is dagelijkse kost van de vrouwen en mannen in uniform dus er kan zo op de persoon gespeeld worden, data genoeg.

     

    18. Bericht: Knippen, plakken en niet de waarheid spreken (juni 2020)

    Afgelopen zondag 21 juni 2020 was er een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Hoewel de demonstratie eerst was verboden, werd er later door burgemeester Remkes van Den Haag toch toestemming gegeven.

    De demonstratie begon vreedzaam en in goede sfeer, maar eindigde met enkele schermutselingen.

     

    19. Maak het werk van Buro Jansen & Janssen … mogelijk, word donateur

    Wilt u dat Buro Jansen & Janssen de komende jaren onderzoek blijft doen naar politie, justitie en inlichtingendiensten, overheidsoptreden in het algemeen, bedrijven die meewerken aan repressief overheidsbeleid en/of zelf ook repressief of diep ingrijpen in het leven van burgers in Nederland en Europa steun ons dan.

    Word donateur of vraag familie, vrienden en bekenden donateur te worden. Rekening NL43 ASNB 0856 9868 52 of rekening NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.