• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Inhoudsopgave Observant #69, januari 2017, Politie Mercenaries

    1. Boeven vangen met dubieuze software van dubieuze bedrijven

    2. De Nederlandse politie en Hacking Team; Flirten met de tools van de dictator

    3. Gamma Group en de politie; FinFisher trojan in de Nationale politie

    4. Providence en de Nationale Politie; Ketenaansprakelijkheid via een ex-agent

    5. Hacking Team/David Vincenzetti; Italiaanse staatsnerds in dienst van dictators

    6. Gamma Group/Louthean Nelson; Wapenhandelaars pur sang

    7. Providence/Turner, Holmes, Stolwerk; SAS tussenhandelaar van inbrekers-kits tot digitale wapens

    8. Kailax/Nir (Max) Levy; De magische hand van de Israëlische inlichtingendienst

    9. ‘Je weet maar nooit’; Na privacy en de onschuld, is nu ook de veiligheid dood

    10. Dutch secret service tries to recruit Tor-admin

    11. AIVD benadert Tor-beheerder (NL)

    12. Vernieuwde website J&J en Contrast Network

    13. Stay Secure Online 2016

    14. Sympathie voor het werk van Buro Jansen & Janssen?

     

    Gehele Observant #69, januari 2017 Politie Mercenaries (pdf)

     

    Deze Observant draagt de titel politie mercenaries, politie huurlingen, een verwijzing naar huurlingen die in conflictgebieden worden ingehuurd. Het thema is het gebruik van digitale wapens door de Nederlandse politie. In de Engelstalige media wordt gebruik gemaakt van de term cyber weapons. Hier wordt de digitale wapens gebruikt. De term is niet geheel correct, maar offensieve software of spyware dekken niet de gehele lading. Het blijkt dat de digitale wapens namelijk vooral worden ingezet tegen oppositie bewegingen, journalisten, activisten vandaar dat het hier wordt gebruikt.

    Centraal staan vier bedrijven, Hacking Team, Gamma Group, Providence en Kailax. Over Hacking Team En Gamma Group is al veel gepubliceerd vooral in de Engelstalig media op het internet waaronder de CitizenLab, Motherboard en Ars Technica. In deze Observant toch een uitgebreid profiel van beide bedrijven om vooral inzicht in te geven in het gebrek aan moraal bij deze bedrijven, de nauwe samenwerking met de overheden en het belang van historisch onderzoek naar achtergronden van bedrijven. Ook profielen van Providence en Kailax als mede de samenwerking tussen de Nationale Politie en deze bedrijven. De vier bedrijven belichten ieder een andere kant van het verhaal met betrekking tot digitale wapens, de geheimzinnige markt en de tussenhandel.

    De focus lig op de Nederlandse politie. Dit wil niet zeggen dat andere bestuursorganen geen interesse tonen in digitale wapens. In door Wikileaks gepubliceerde gegevens van Hacking Team zitten de e-mail adressen van medewerkers van onder andere het Openbaar Ministerie, de belastingdienst, de inspectie SZW van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het ministerie van Defensie, het ministerie van Justitie (nu veiligheid en justitie) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

    Verder in deze Observant een benadering van een Tor-beheerder, die van de AIVD eerst heel van alles kreeg aangeboden en vervolgens bedreigd omdat hij niet wilde meewerken. Het verhaal is opgesteld in het Engels en vertaald in het Nederlands. Tevens een gids van de Britse politie voor haar functionarissen over hoe zij hun veiligheid op het internet kunnen verbeteren met informatie over privacy instellingen voor sociale media, het veilig surfen op het internet en het gebruik van smartphones en tablets.