• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Observant #7, februari 2001

  De mol, of: codenaam Camus.

  Manfred Schlickenrieder was de grote man van Gruppe 2, een ‘archief voor de linkse beweging’. Onlangs werd onthuld dat zijn video- en documentatiecentrum diende als front voor een inlichtingennetwerk. Met behulp van Duitse en Italiaanse inlichtingendiensten hield Schlickenrieder sinds begin jaren tachtig radicale linkse groepen in Europa in de gaten.
  Drie artikelen van Jansen & Janssen:
  Geheim agent ontmaskert
  Spionage bij Greenpeace
  Codenaam Camus

  De Zwitserse organisatie Aufbau, die het onderzoek naar Schlickenrieder verrichtte, plaatste de resultaten op haar eigen webpagina: http://www.aufbau.org

   

  Amsterdamse krakers benaderd

  Onlangs werden in Amsterdam minstens twee mensen benaderd om de politie te voorzien van informatie over de plaatselijke kraakscene. Hoewel men zich uitgaf voor recherche c.q. Jeugd- en Zedenpolitie, ligt benaderingen door de Regionale Inlichtingendienst (RID) meer voor de hand
  https://www.burojansen.nl/diversen/amsterdamse-krakers-benaderd/

  Mogelijke wijzigingen van de Europol-overeenkomst en mogelijkeuitbreiding van Europols bevoegdheden

  De discussie over de rol van Europol na Tampere komt in een belangrijke fase. Buro Jansen & Janssen kreeg via de Europese WOB een document vrij, waarin de uitbreiding van taken en bevoegdheden van Europol aan de orde komt.
  Is er, met het oog op de effectieve uitvoering van het Verdrag betreffende de Europese Unie, de conclusies van Tampere en het ontwerp-Verdrag van Nice, een wijziging van de Europol-overeenkomst nodig, en moet er een begin worden gemaakt met de discussie over de uitbreiding van de bevoegdheden van Europol?
  https://www.burojansen.nl/europol/verdragswijziging/

  Voorstel uitbreiding DNA-toepassing in Engeland

  Home Secretary Jack Straw has announced  plans to increase the police’s DNA  database. Civil liberties groups have serious misgivings about the proposal,  which could have far-reaching   consequences.
  Jack Straw has announced plans to change  the law to allow the police to keep all  fingerprints and DNA samples even if a suspect is acquitted or never charged.
  http://news.bbc.co.uk/hi/english/uk/newsid_1126000/1126047.stm

   

  Echelonnotitie van het Ministerie van Defenisie

  Voor wie het gemist heeft. Ook Defensie heeft ontdekt dat Echelon bestaat:
  zie: Notitie “Het grootschalig afluisteren afluisteren van moderne  telecommunicatiesystemen”
  http://www.mindef.nl/nieuws/media/content/190101_notitie.html

   

  Oproep voor een Open Europa.

  Komend half jaar, onder voorzitterschap van Zweden, moet de Europese Raad overeenstemming bereiken over de toegang tot documenten in de EU. De voorstellen tot nu zijn zeer restrictief. Statewatch heeft op de website een oproep geplaatst om te tekenen voor een ‘Open Europa”
  http://www.statewatch.org/secret/call.htm

  In juni bestaat Statewatch tien jaar. Ter ere van dit heugelijke feit organiseert Statewatch een conferentie.
  http://www.statewatch.org/news/NEWSINBR/swconf.htm

  German spy risked life to penetrate Irish terror group

  MONDAY JANUARY 08 2001
  FROM IAN COBAIN, CHIEF REPORTER,
  In Berlin an operation mounted by German intelligence officers to deal a crippling blow to Irish terrorism can be disclosed by The Times today.
  http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-64001,00.html
  http://www.independent.ie/2001/7/n01i.shtml

  Voor Amsterdammers.

  Salto begint met uitzenddingen van de tweewekelijkse ABJZ vergaderingen. Hoe brengt de nieuwe burgemeester Cohen het eraf?

   

  NOS publiceert  getuigenverklaringen op het net

  De NOS beschikt over nieuwe getuigenverklaringen waaruit de Commissie  Kalsbeek heeft geconcludeerd dat corrupte leden van politie, justitie  douane en FIOD behulpzaam zijn geweest bij het importeren van cocaïne  vanuit Colombia naar Nederland.
  Het Openbaar Ministerie, dat hiernaar  al anderhalf jaar onderzoek doet in  opdracht van minister Korthals van  Justitie,  vindt de bewijzen van de  Commissie Kalsbeek onvoldoende
  Het Openbaar Ministerie heeft in de  corruptie-zaak tegen Kris J. vrijspraak  gevraagd. Het OM kan voor die zaak  te weinig bewijs leveren van illegale  cocaine-handel. De belangrijkste getuigenverklaringen in die zaak geven  maar weinig duidelijkheid over de corruptie.
  http://www.omroep.nl/nos/nieuws/kalsbeek_portal.html

   

  Opmerkelijke zaak

  Op 30 januari jl. deed het Amsterdams Gerechtshof een opmerkelijke uitspraak over de inzet van een buitenlandse criminele burgerinfiltrant. Moties van de Tweede Kamer gelden blijkbaar niet:
  Het is de rechtbank bekend dat de Tweede Kamer naar aanleiding van de bevindingen van de commissie Van Traa een motie heeft aangenomen met de stelling dat in Nederland de inzet van een criminele burgerinfiltrant niet kan worden aanvaard. De rechtbank acht zich echter niet gebonden aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie, indien die motie niet is gevolgd door wetgeving op dat punt. Zulke wetgeving is tot op heden uitgebleven
  https://www.burojansen.nl/diversen/burgerinfiltrant/