• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Europa

  • Politieklachten

  • IX – De branches horeca en gokautomaten – LITERATUUR

    LITERATUUR

    A. Appel en J. Rijnaarts, Omgaan met alcohol, drugs- en
    gokverslaving,
    SVH Uitgeverij, Zoetermeer, 1993 Bedrijfschap
    Horeca, Horeca Barometer vierde kwartaal 1994, Bedrijfschap
    Horeca, Zoetermeer, 1995 Bedrijfschap Horeca, Horeca in
    cijfers
    , Bedrijfschap Horeca, Zoetermeer, 1994 Bedrijfschap
    Horeca, Criminaliteitspreventie in de horeca; Maatregelen in de
    praktijk
    Bedrijfschap Horeca, Zoetermeer, 1994

    Bedrijfschap Horeca, Consumentenonderzoek Horeca:
    samenvatting, Bedrijfschap Horeca, Zoetermeer, 1994
    Bedrijfschap Horeca, Horeca en Criminaliteit:
    Hoe gaan we ermee om. Literatuur verschenen n.a.v. het
    congres, Bedrijfschap Horeca, Den Haag, 1992 W. J. Beek en A. P. de
    Wit, Speelautomaten in Nederland; Maatschappelijke acceptatie en
    nieuwe spelvormen
    ,

    SMO, Den Haag, 1995
    W. J. Beek en A. P. de Wit, De grenzen van de illusie-economie;
    speelautomaten en economische orde
    , SMO, Den Haag, 1995
    B. M. W. A. Beke, H. B. Ferwerda, P. Sprenger, Concept Plan van
    aanpak Geweldscriminaliteit
    , Arnhem, 1994 B. Bieleman, E. de
    Bie, In grote lijnen, een onderzoek naar aard en omvang van
    cocanegebruik in Rotterdam
    , Intraval, Groningen-Rotterdam, 1992

    F. A. Boerman, Georganiseerde misdaad in de horeca? Vrije
    Universiteit, Amsterdam, 1994 F. Bovenkerk, E. Derksen
    Beschermings-industrie en het caf-bedrijf in de binnenstad van
    Utrecht, Nederlands Juristen Blad, 8 april, afl. 14,
    1994

    F. Bovenkerk, L. Brunt, De andere stad: achter de facade van
    de nieuwe stedelijke vitaliteit
    , CGV en WPI, Amsterdam,
    Utrecht, 1989
    D. van Buren, Politie Hollands Midden licht bedrijven door op
    overvalrisico. Dit is RESEC!, Tijdschrift over samenleving en
    criminaliteitspreventie
    , Den Haag, juli, afl. 3, 1995
    Centraal Bureau voor de Statistiek, Logies-, maaltijden- en
    drankenverstrekking; samenvattend overzicht 1992
    , CBS,
    Voorburg/Heerlen, 1992
    Commissie Jeugdcriminaliteit, Met de neus op de feiten,
    Ministerie van Justitie, Groningen, 1994 J. van Dijk en G. J.
    Terlouw, Fraude en criminaliteit tegen het bedrijfsleven in
    internationaal perspectief. Buitenlandse concurrentie. SEC,
    Tijdschrift voor samenleving en criminaliteitspreventie, Den
    Haag, juli, afl. 3, 1995

    A. B. Engberts, Rapport van de Projectgroep Gokverslaving
    deel I, II en III
    , Bestuursdienst, Rotterdam, 1992 J. A. van
    der Flier, F. W. van Wersch, W. J. A. Kesseler, Rendabel
    exploiteren
    , IMK, Hoofddorp, 1995 C. Fijnaut, A. van ‘t Veer,
    H. Moerland, Gokken in drievoud. Facetten van deelname, aanbod
    en regulering
    , Gouda Quint, Arnhem, 1993.

    R. W. M. Geerts, C. H. van Heel, Heling in Nijmegen en
    omgeving
    , OABG, Nijmegen, 1988 Gemeente Breda,
    Speelautomatenbeleid; evaluatie over jaren 1991 en 1992,
    Breda, 1993 A. van Heerden, Deel Nederlands bedrijfsleven hangt
    vuile fraude-was niet graag buiten: Mondje dicht.., SEC,
    Tijdschrift over Samenleving en Criminaliteitsbestrijding,
    Den Haag, juli, afl. 3, 1995
    M. M. Hertsenberg, Rapport financiering Caf-barbedrijven,
    Horeca Nederland, Woerden, 1992 G. H. J. Homburg, P. H. Renooy, E.
    van Straten, Profijt van de criminaliteit. Fietsendiefstal en
    heling in de horeca in Amsterdam
    , Gouda Quint BV, Arnhem,
    1990

    Impact Communication Consultants, Een branche die gezien mag
    worden? Onderzoek naar het imago van de speelautomatenbranche, haar
    produkten en haar branche-organisatie
    , Impact, Zeist, 1992
    Instituut Midden en Kleinbedrijf, Rendabel exploiteren,
    Instituut Midden en Kleinbedrijf, Hoofddorp, 1995 S. Kingma,
    Risico-analyse kansspelen, onderzoek naar de aard en omvang
    gokverslaving in Nederland
    , Katholieke Universiteit Brabant,
    Tilburg, 1993

    W. M. Kleiman, B. M. W. A. Beke, Criminaliteitsmeting onder
    jongeren in Arnhem,
    Arnhem 1993 W. M. Kleiman, B. M. W. A.
    Beke, …Hels op geweld: daders aan het woord over
    geweldscriminaliteit in Arnhem
    , Katholieke Universiteit
    Brabant, Arnhem, 1993

    C. B. Klockars, The professional Fence, the Free Press,
    New York, 1974 H. Kozec, Geweld in Amsterdam. Een analyse van
    Medische gegevens, in: Tijdschrift voor Criminologie 36 (3)
    1994

    H. Kuipers, Inventarisatie Kannabisverkooppunten in
    werkgebieden van korpsen rijks- en gemeentepolitie
    , NIAD,
    Utrecht, 1991
    H. Kuipers, C. Mensink, W. M. de Zwart. Jeugd en riskant gedrag:
    Roken, drinken, druggebruik en gokken onder scholieren vanaf tien
    jaar
    , NIAD, Utrecht, 1993
    W. van Laethem, T. Decorte, R. Bas, Private politiezorg en
    grondrechten
    , Universitaire Pers, Leuven, 1995 Lenting &
    Partners, De Nederlandse cafetaria: de visie van de klant en de
    ondernemer
    , Misset BV, Nijmegen, 1991

    Lenting & Partners, Het Nederlandse caf: de visie van de
    klant en de kastelein
    , Missets BV, Nijmegen, 1990 N. Mertens,
    Agressieve vermogenscriminaliteit te nadele van Chinese
    horeca-ondernemers: uitkomst van een enqute
    , Vianen, 1994

    H. F. Miedema, Het imago van de speelautomatenbranche in
    Nederland
    , Frenay & Smit, Groningen, 1988 Ministerie van
    Justitie, Concept-nota Kansspelen in Balans, Ministerie van
    Justitie, Den Haag, 1994 Ministerie van Economische Zaken,
    Notitie Speelautomatenbeleid, Ministerie van Economische
    Zaken, Den Haag, 1993

    H. P. M. Mutsaers, S. van Loef, Inzetten op beleid, gemeenten
    en speelautomaten
    , SGBO, Den Haag, 1993 J. A. H. Nijboer, H.
    Timmerman, Een vals gevoel van veiligheid. Wapenbezit onder
    jongeren
    , Rijksuniversiteit, Groningen, 1988

    Nijpels commissie, Op de kast gejaagd: Rapport van de
    Commissie kansspelautomaten,
    Ministerie van Economische Zaken,
    Den Haag, 1995
    Projectteam Overvalscriminaliteit, Preventie in de snackbar;
    geef de overvaller zijn vet
    PMS, Amsterdam, 1994 J. C. van
    Riessen, Brief aan de Burgemeester van Amsterdam, 6-08-1993
    Rijksuniversiteit Leiden, Scholierenonderzoek, 1993
    Jac. J. Rooijmans, Horeca Criminaliteit, Bedrijfschap
    Horeca, Zoetermeer, 1994 J. Schipper, Speelautomaten in
    Amsterdam; een herbezinning m.b.t. het beleid
    . Regiopolitie
    Amsterdam, Dienst Centrale Recherche, 1994

    J. Smit, Gokken op morele respectabiliteit: een rele kans?
    Morele opvattingen, vooronderstellingen en kernvragen met
    betrekking tot de speelautomaat en de speelautomatenbranche in
    Nederland
    Nijenrode University, Breukelen, 1995

    J. P. van Spronsen, R. van Lare, H. Schmidt, Onderzoek
    minimale omzet van het kleine caf-bedrijf
    , Koninklijke Horeca
    Nederland, Nieuwegein, 1995
    Stiva, Enige cijfers over alcohol, Stiva, Rotterdam,
    1994
    J. Stolvoort, E. Strik, Preventie Overvallen in de Horeca,
    SVH, Zoetermeer, 1993 L. Taylor, In the underworld, Unwin
    Paperbacks, Londen, 1984
    VAN, Van Speelhal naar amusementscentrum, VAN, Rosmalen,
    1991
    VAN, Op weg naar een branche die gezien mag worden, Beleidsplan
    van de Vereniging Automatenhandel Nederland voor de jaren
    negentig
    , VAN, Rosmalen, 1989
    P. Veltman & J. Stomphorst, Illegale horeca – protectie,
    Bureau misdaad-analyse, Politie Regio Utrecht W. M. de Zwart, C.
    Mensink, Alcohol, tabak, drugs en gokken in cijfers, NIAD,
    Utrecht, 1993

    Geraadpleegde artikelen uit de pers:

    De strijd wordt aangebonden met een schlager, Horeca Entree,
    aflevering 5, 1992 EZ voelt niets voor n vestigingswet. Horeca
    vreest toename misdaad door vestigingsbeleid, Horeca Entree,
    aflevering 11, 1993 Veel oneigenlijke geldstromen in de horeca.
    Voorzitter Horeca Nederland bedreigd na pleidooi tegen criminelen,
    De Gelderlander, 6 januari 1995 Een prijskaartje van 4 miljoen.
    Detailhandel en horeca vaakst slachtoffer van criminaliteit, SEC,
    aflevering 4, 1 oktober 1993 Eventjes afrekenen. Missets
    Moordkrant, Missets Horeca, aflevering 7, 1993 En op de tien!
    Horeca scoort 25 van de 250 moorden in 1992. Missets Moordkrant,
    Missets Horeca, aflevering 7, 1993 Prognose: omzet 1995 zal
    groeien, Missets Horeca, 24 februari 1995 Nieuwe alcoholwet moet
    uitkomst bieden. Hardere sancties nodig om schijnbeheer uit te
    bannen, Missets Horeca, aflevering 25, 21 juni 1991 Horeca houdt
    politie buiten de deur, Missets Horeca, aflevering 35, 1987
    Kroegbazen klagen, Horeca Info, aflevering 9, 1994 Huiver voor
    house-parties houdt aan, Het Parool 3 december 1991 Je kroeg of je
    leven. Duizenden horeca-ondernemers zitten klem in de wurggreep van
    de criminaliteit, Panorama, aflevering 25, 23 juni 1994
    Niets wast witter dan een fruitautomaat. Horeca volgens Rotterdamse
    hoofdcommissaris deels zelf schuld aan twijfelachtig imago, De
    Gelderlander, 10 maart 1992 Hoofdcommissaris Ottevanger op
    horeca-vakbeurs: Zwart geld wit uit gokautomaat, Friesch Dagblad,
    10 maart 1992 Gedwongen bescherming morrend geaccepteerd. Nog geen
    remedie tegen afpersing in de horeca, Missets Horeca, aflevering
    11, 13 maart 1992 PPS-portiers houden zelfs het meppen netjes, De
    Volkskrant, 20 juli 1994 Afperser Turkse horeca krijgt vijftien
    maanden cel, De Telegraaf, 29 juli 1994 Chinese gemeenschap bang
    voor gijzeling en afpersing, Brabants Dagblad, 23 november 1994
    Aandeel criminelen in de horeca groot, De Volkskrant, 12 juli 1994
    Georganiseerde misdaad verstevigt greep op de horeca. Onderzoek
    staaft geruchten en vermoedens, Missets Horeca, aflevering 17, 30
    april 1993 Zuivere koffie, helder bier en eerlijke borrels. Over de
    opmars van criminaliteit in de horeca, SEC, aflevering 1, 1 januari
    1994 Automatenhandel gaat ledenlijst doorlichten, NRC-Handelsblad
    15 januari 1995 Automatenbranche wil ledenlijst zuiveren, Het
    Parool, 14 januari 1995 Automatenhandel wil criminele exploitanten
    royeren, Missets Horeca, aflevering 33, 20 augustus 1993
    Kema-keurmerk voor nette gokhallen, NRC-Handelsblad 2 mei 1995
    Branche-organisaties keren zich tegen gokkast. Het spel is uit,
    Missets Horeca, aflevering 29, 23 juli 1993 Opmars Mafia niet te
    stuiten; malafide gokbazen verstevigen greep op horeca, Missets
    Horeca, aflevering 24, 12 juni 1992 Gokautomaten met wasprogramma,
    De Volkskrant 10 december 1994 Fruitautomaten gebruikt voor
    witwassen gokwinst, De Volkskrant, 10 maart 1992 En op de vijf
    gokkers financiert misdaad, De Telegraaf, 10 maart 1992 Fiscus
    start jacht op zwart gokgeld, Het Financieele Dagblad, 8 augustus
    1992 Hit-team meldt witten miljoenen via gokautomaten: de overheid
    wil gewoon van ons af, De Volkskrant, 10 december 1994 Duizenden
    liter illegale drank in bekende disco’s, Het Parool, 5 oktober 1994
    Van snacks alleen kan een snackbar niet leven; gokkast vaak
    belangrijk deel van omzet, De Volkskrant, 3 april 1995

    APPENDIX

    Kerncijfers Horeca

    Wat valt er allemaal onder de markt horeca? Als uitgangspunt nemen
    we alle gelegenheden die
    inschrijfplichtig zijn bij het Bedrijfsschap Horeca; een
    samenwerkingsverband van ondernemers- en werknemersorganisaties in
    de horeca. Inschrijving bij het schap is voor alle ondernemers in
    de horeca verplicht. Besloten clubs vallen buiten de
    inschrijfplicht van het Bedrijfsschap, omdat zij niet worden
    beschouwd als publiek toegankelijke horeca-gelegenheid; het gaat
    hierbij meestal om bordelen en drankverstrekkende sportscholen met
    een besloten karakter. Meer publiek toegankelijke sportkantine’s
    vallen weer wel onder de inschrijfplicht, zoals bij voorbeeld alle
    bij de KNVB aangesloten voetbalverenigingen. Ook grote eroscentra
    als Yab Yum vallen onder de noemer horecagelegenheden. In
    twijfelgevallen beslist een inspecteur van het Bedrijfsschap of het
    bedrijf al dan niet inschrijfplichtig is, en als een
    horecagelegenheid wordt aangeduid. Het Bedrijfsschap horeca
    verdeelt de branche in vier bedrijfstypen:

    Tabel
    De drankverstrekkers kregen er iets minder dan 1 % nieuwe bedrijven
    bij. De maaltijdverstrekkers wonnen 2 % en de gecaterde
    bedrijfsrestaurants noteerden zelfs 5,5 % nieuwe inschrijvingen.
    Daartegenover verloren de logiesverstrekkers 0,1 % van hun totale
    aantal ondernemingen. De geringe groei van de drankverstrekkende
    bedrijven is vooral een gevolg van de forse afname van het aantal
    coffeeshops (-8 %) en horecagelegenheden bij recreatiebedrijven
    (-5%). Er kwamen vorig jaar 138 nieuwe cafs en bars bij; absoluut
    gezien het grootste aantal nieuwe inschrijvingen, maar percentueel
    slechts goed voor een toename van 1,2% op het totale aantal cafs.
    In de categorie drankverstrekkers groeiden de kiosk (+16 %) en de
    zalen/party-centra (9,4 %) het meest. In de categorie
    maaltijdverstrekkers lieten alleen de wegrestaurants (-2%) en de
    party-cateringbedrijven (-2%) dalingen zien. Er kwamen 128 nieuwe
    cafetaria’s (+1,6 %) en 114 restaurants (+2,6 %) bij. Relatief
    gezien nam het aantal pannekoekhuizen opvallend toe (+15%) en
    kwamen er veel nieuwe restauraties (+6%) en ijssalons bij
    (+5%).

    In sommige bedrijfstypen nam het aantal geregistreerde
    gelegenheden af; vooral de coffeeshops vallen hierbij op; 172
    coffeeshops sloten vorig jaar hun deuren en dit bedrijfstype
    verloor daarmee 8 % van haar totale aantal. Verder ging het minder
    goed met de pensions/kamerverhuurbedrijven, drankverstrekkers bij
    recreatiebedrijven, wegrestaurants, party-cateringsbedrijven en de
    combinatie van hotel-cafrestaurant: zij verloren respectievelijk 5,
    4, 2, 2 en 1,4 % van hun totale aantal inschrijvingen. De top-tien
    van horecagelegenhedenbestaat uit de volgende bedrijfssoorten,
    bekeken op het aantal actieve bedrijven:

    Tabel
    Dertig procent van alle horecagelegenheden is een caf of bar. In
    deze categorie zijn ook de discotheken opgenomen; in totaal zijn er
    in Nederland 440 dergelijke uitgaansgelegenheden.
    Cafetaria-achtigen maken ruim twintig procent van alle horeca-zaken
    uit. Het gaat dan vooral om snackbars en automatieken: hier bestaan
    er bijna 5800 van. Daarna komen de shoarmazaken en grillrooms (1180
    stuks) en de lunchrooms en croissanterin (1100). Verder vallen
    fastfoodrestaurants onder de noemer cafetaria-achtigen (140). Nog
    eens bijna twintig procent van alle horeca-zaken is een restaurant
    (11 procent) of caf-restaurant (8 procent). Vijf procent van het
    totaal aantal bedrijven in de sector bestaat uit coffeeshops.

    Spreiding

    De meeste horecabedrijven zijn redelijk gelijkmatig over het
    land verspreid. Zo zijn er gemiddeld 5,5 snackbars per 10.000
    mensen. De provincie Limburg spant de kroon met 7,5 cafetaria en in
    Flevoland zijn er slechts 3 friettenten per 10.000 inwoners. Voor
    de rest telt iedere Nederlandse provincie tussen de 5 en 6
    snackbars per inwonersgroep. Op iedere 10.000 Nederlanders zijn er
    gemiddeld ruim zeven cafs. In Limburg, Zeeland en Noord-Brabant
    zijn relatief de meeste cafs en bars te vinden: respectievelijk 15,
    10 en 9 cafs per 10.000 inwoners. Flevoland en Utrecht tellen de
    minste cafs: 3 en 4 per 10.000 mensen. De coffeeshops zijn het
    scheefst verdeeld over Nederland. Gemiddeld zijn er 13 van
    dergelijke gelegenheden op iedere 100.000 mensen. Maar in
    Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland zijn dit er veel meer:
    respectievelijk 28, 18 en 14. In de overige provincies zijn er
    tussen de 6 en 8 coffeeshops per 100.000 inwoners, met de
    Flevopolder als enige uitschieter naar beneden.

    Gemiddelde Omzet

    Het gemiddelde kleine tot middelgrote caf zet jaarlijks gemiddeld
    ongeveer 150.000 tot 190.000 gulden om, en de grote bars zetten
    550.000 om. In de logiesverstrekkende sector haalt het gemiddelde
    hotel een omzet van 450.000 gulden. Restaurants zetten jaarlijks
    gemiddeld ruim 600.000 gulden per jaar om, en cafetaria en
    snackbars iets meer dan de helft; 315.000 gulden.


    vorige        
    inhoudsopgave en zoeken