• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Inhoudsopgave Opening van Zaken, een ander BVD-jaarverslag

  “Ik werk voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst, en in het kader van een meer open beleid gaan wij wat meer naar de mensen toe,” zo word je tegenwoordig benaderd door de BVD. De nieuwe openheid van de Dienst slaat overal toe. Regelmatig is de BVD-chef Docters van Leeuwen te bewonderen op TV. In 1992 stuurde de Dienst zelfs voor het eerst een openbaar jaarverslag naar de Tweede Kamer.
  De vraag is of er werkelijk zoveel veranderd is bij de BVD. Het BVD-jaarverslag viel vooral op door wat er niet in stond. Opening van Zaken – Een ander BVD jaarverslag gaat over het functioneren van de Dienst. Over benaderingen, ontslagen, intimidaties, vage ambtsberichten, grove insinuaties, kortom: het straatniveau. En meer. Maakt het nieuwe PR-beleid de BVD salonfähig? Wordt de Dienst werkelijk gecontroleerd in de Tweede Kamer? Hoe zit het met de nieuwe taken van de BVD? Wat zoekt de BVD in Suriname? Is de BVD een bondgenoot in de bestrijding van racisme?
  Opening van Zaken wil een bijdrage leveren aan een debat over de taak, werkwijze en democratisch gehalte van de BVD. Wie daarover wil meepraten mag niet uitsluitend afhankelijk zijn van wat de BVD zelf naar buiten brengt.

  Inhoud

  Inleiding
  Waarom een alternatief BVD-jaarverslag?

  Ontwikkelingen op het gebied van de Binnenlandse Veiligheidsdienst
  Hoe staat het met de verandering van en de ontrole op de BVD?

  De jacht op de RARA
  BVD en politie werven niet alleen informanten, er worden ook mensen geintimideerd.

  De zaak Sinister
  Beroepverbod in Nederland?

  Strijdterrein Surinamer
  De inlichtingendiensten op jacht naar het drugscartel

  Het einde van de IDB
  Wanbeheer en wantrouwen maken een einde aan Neerlands eigen CIA

  De BVD en extreem-rechts
  Hoe houdt de BVD extreem-rechts eigenlijk in de gaten?

  Nogmaals: de Vluchteling Achtervolgd
  Nog steeds valt de BVD vluchtelingen en migranten lastig.

  Voorkom Vernietiging
  Het opvragen van dossier bij de BVD

  Zaken doen met de Dienst
  Van klanbordgroep tot NISA

  Auteur: Buro Jansen & Janssen

  Uitgeverij: Ravijn

  ISBN: 90

  Prijs: 3.72